Shop menü

AZ ASUS MEGERŐSÍTETTE: NEM ÉRKEZIK TÖBB NUC EXTREME SOROZATÚ KOMPAKT ASZTALI PC

Az Intel különleges, egyedi hardver köré épülő NUC Extreme modelljeit saját termékeivel helyettesítheti az ASUS.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Az ASUS megerősítette: nem érkezik több NUC Extreme sorozatú kompakt asztali PC

Az Intel vezetése még tavaly nyáron döntött úgy, hogy elengedik a népszerű Next Unit of Computing, azaz a NUC sorozat kezét, így egy ideig úgy tűnt, végleg süllyesztőbe kerül az apró PC-k inteles koncepciója. Nem sokkal később szerencsére megjelent a fény az alagút végén, ugyanis kiderült, az ASUS veszi át a NUC üzletággal kapcsolatos teendőket, legyen szó a garanciális ügyintézésről, a terméktámogatásról, vagy éppen az új szériák fejlesztéséről.

Galéria megnyitása

Az idei CES alkalmával már be is mutatkoztak az ASUS saját fejlesztésű NUC konfigurációi, amelyek között jelen volt a RoG STRIXG16CHR, ami igencsak combos hardverrel rendelkezik, hiszen a Core i7-14700KF típusú processzor mellett egy asztali GeForce RTX 4080-as videokártyát is rejt. Ezzel egy időben előkerült a RoG C22H is, ami még nagyobb teljesítményt kínál CPU fronton, hiszen Core i9-14900KF processzorral érkezik, ráadásul beépített folyadékhűtést is kapott, igaz, a GPU szerepét itt már „csak” egy GeForce RTX 4070-es sorozatú megoldásra osztották.

A fenti konfigurációk megjelenésével kérdésessé vált, mi lesz majd az Intel hasonló kategóriájú, vagyis a kompakt gamer PC-k szegmensébe szánt NUC Extreme sorozatával, ami az ASUS-nak kellene tovább vinnie. Ennek a szériának az utolsó képviselője a NUC 13 Extreme volt, ami hírünk borítóképén is jelen van.  A 7,5 literes űrtartamú házzal érkező különlegesség egyedi hardvert használ, hiszen az Intel a NUC Element segítségével alkotta meg a terméket, ahol a processzor, a memória, az alaplap, illetve a hűtés is egyetlen nyomtatott áramköri lapon foglalt helyet. Ezzel a dizájnnal 12. és 13. generációs Intel Core sorozatú processzorokkal felvértezett megoldások egyaránt érkeztek, ám a 14. generációs Intel Core sorozatú processzorok már nem kapnak helyet a különleges alaplapok fedélzetén, hiszen az ASUS nem viszi tovább a koncepciót.

Galéria megnyitása

Ezt, vagyis a NUC Extreme sorozat megszűnését az ASUS illetékesei már meg is erődítették a FudZilla munkatársainak, így lényegében hivatalos információról van szó. A döntés alapvetően logikus és átgondolt, hiszen az Intel NUC Extreme sorozat az egyedi hardver miatt egy rendkívül szűk felhasználói réteget vett célba, és az egyediség miatt bővíthetőség terén is kihívásokkal küzdött. Ezzel szemben az ASUS RoG sorozatú megoldásai várhatóan ugyan drágábban kerülnek majd forgalomba, cserébe viszont szélesebb körben elérhető hardvert tartalmaznak majd, nem egyedi megoldásokat, vagyis rugalmasabbak lesznek, már ami a bővíthetőséget illeti.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére