Shop menü

AZ APPLE MEGGONDOLTA MAGÁT, MÉGSEM HASZNÁLNAK KÍNAI 3D NAND FLASH MEMÓRIACHIPEKET

Ennek nem az az oka, hogy a kínai YTMC által gyártott 3D NAND Flash memóriachipek minősége nem megfelelő, egyéb szempontok alapján hozták meg a végleges döntést.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Az Apple meggondolta magát, mégsem használnak kínai 3D NAND Flash memóriachipeket

Az Apple vezetése a tavaszi pletykák alapján már elgondolkodott azon, hogy az ellátási láncban eszközölnek némi változtatást, már ami a 3D NAND Flash beszállítókat illeti. A terv az volt, hogy a kínai YMTC által gyártott termékeket felveszik a termékpalettára, vagyis a mobileszközök és az asztali konfigurációk is használhatnák a kínai lapkákat, amennyiben azok megfelelnek a tesztek során. Szeptemberben újabb információ érkezett a témával kapcsolatban, akkor már egyre inkább úgy tűnt, hogy tényleg helyet kaphatnak a kínai 3D NAND Flash memóriachipek az egyes Apple eszközökben.

Noha a fentiek alapján azt gondolhatnánk, azóta már sínen van az együttműködés, a valóság sajnos egy picit másképp fest: a Nikkei Asia informátorai arról számoltak be, hogy az Apple és a kínai Yangtze Memory Technologies Corporation között végül mégsem lesz partnerkapcsolat. A hírek alapján az Apple az összes korábban kötött megállapodást felbontotta, így már sem az iPhone-ok, sem az iPad család tagjai, sem pedig a Mac sorozat különböző modelljei nem kapnak YMTC memóriachipeket. Pedig ezek a termékek igen vonzóak voltak, hála az XStacking 3.0 technológiának, ami a TLC NAND Flash típusú NAND Flash chipek esetében 2400 MT/s sebesség elérését teszi lehetővé – ez nagyrészt a hat részre osztott felépítést használó chipeknek köszönhető.

Galéria megnyitása

Hogy mégis miért „romlott meg a viszony” a két nagyvállalat között? Igazából nem megromlásról van szó, sokkal inkább arról, hogy az Amerikai Egyesült Államok és Kína között zajló politikai feszültségek miatt mégsem üzletel az Apple a kínai féllel, ez pedig a nemrégiben bevezetett ú export-szabályozásnak köszönhető. Ettől persze a beszállítói lánc továbbra is szerteágazó marad, ugyanis a vállalat egyebek mellett a Samsung, az SK Hynix, illetve a Kioxia szolgálatait egyaránt igénybe veszi, és velük együtt alighanem egyéb NAND Flash gyártókét is, amennyiben nem akadályozza a politika a különböző vállalatokkal való együttműködést.

Az Apple, mint megrendelő, elég komoly reklám lehetett volna a kínai YMTC számára, amelynek eredményeként több nagy cég is felfigyelhetett volna a vállalatra, ám nincs kizárva, hogy a pletykák miatti hírverés is meglódítja majd a kínaiak szekerét.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére