Az alaplapgyártók nagyon tartanak a kereskedelmi háború hatásaitól

A büntetővámok mellett a processzorhiány is nehezíti a dolgukat.

Az alaplapgyártók nagyon tartanak a kereskedelmi háború hatásaitól

Kína és az Amerikai Egyesült Államok között elég régóta zajlik kereskedelmi háború, amelynek keretén belül büntetővámokkal sújtják a felek egymás termékeit. Néhány napja az USA a korábbi 10%-ról 25%-ra növelte bizonyos termékek büntetővámját, de a Trump kormányzat azt is kilátásba helyezte, hogy a 25%-os kulcsot hamarosan még több termékre is kivetik – olyanokra is, amelyek eddig megúszták az efféle sarcot.

Galéria megnyitásaAz alaplapgyártók szegmense felől már kongatják a vészharangokat, ugyanis a piac nem teljesít valami jól. A korábbi kriptovaluta-láz lecsengése miatt mind az alaplapokból, mint pedig a videokártyákból kevesebb fogy, így az árbevételek és a profit is csökkenésnek indult, ami főként azoknak a vállalatoknak fájó, akik a videokártyákból és/vagy az alaplapokból termelik legnagyobb árbevételüket. Ez már önmagában sem jó hír, de tavaly az Amerikai Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi háború is rontotta a szereplők piaci esélyeit, ugyanis 10%-os büntetővámot szabott ki az USA a Kínából érkező termékekre, így az alaplapokra is. Ennek következtében az alaplapgyártók már áremeléseket eszközöltek, hogy az extra kiadásokat fedezhessék, valamint arra is felkészültek, hogy a gyártást Kínán kívülre telepítsék.

A piac számára az sem jött jól, hogy az Intel processzorokból tavaly augusztus óta kisebb-nagyobb hiány van, ami miatt csökken az igény az alaplapok iránt is a DIY piacon. Ez a hiányállapot várhatóan még ebben a negyedévben kitart, de a következő negyedévtől kezdve javulni fog a helyzet.

A kereskedelmi háború másik nagy negatív hatása, hogy a gyártóka kínai piacról származó megrendelések egy részét is elveszíthetik, márpedig Kína egy óriási piac: a globális alaplapeladások közel fele esik Kínára, így ha a piaci igények tovább csökkennek, az néhány alaplapgyártó számára rendkívül komoly következményeket jelent majd.

A vállalatok közül jelenleg az ASUS és a Gigabyte bonyolítja a legnagyobb forgalmat a Kínai piacra, míg az MSI, az ASRock, illetve az ECS esetében viszonylag kis mennyiségű kínai szállításról beszélhetünk. Hogy végül milyen károkat okoznak a negatív piaci körülmények? Az elkövetkező időszakban kiderül.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap