Növeli a kínai termékekre kiszabott büntetővám mértékét a Trump kormányzat

A harc egyre fokozódik, így a különböző termékek végfelhasználói árainak további emelkedése egyre inkább elkerülhetetlen.

Növeli a kínai termékekre kiszabott büntetővám mértékét a Trump kormányzat

Az Amerikai Egyesült Államok és Kína között elég régóta folyik a kereskedelmi háború, ugyanis az amerikai kormányzat szerint a kínaiak tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokat folytatnak, amelyekkel károkat okoznak az amerikai gazdaságnak, valamint az ország szellemi tulajdonát is lopják a különböző szabadalmak megsértésével. Trump 2018 áprilisi nyilatkozata szerint az Amerikai Egyesült Államokat sokáig hozzá nem értő, inkompetens szakemberek képviselték ezen a téren, amelynek folyományaként éves szinten 500 milliárd dollárnyi éves kereskedelmi hiány keletkezik, a szellemi tulajdon ellopása pedig éves szinten további 300 milliárd dollárnyi kiesést okoz, amit nem lehet tovább tűrni.

A kormányzat éppen ezért több termékre is büntetővámokat vetett ki, amelyekkel az volt a célja, hogy az importtal szemben árelőnybe kerüljenek az Amerikai Egyesült Államok területén gyártott termékek. Erre természetesen Kína is reagált, így szintén büntetővámokat vezetett be, amelyek az amerikai termékeket érintik. 2018 szeptember 17-én az amerikai kormányzat 10%-os bűntetővámot helyezett kilátásba, ami 200 milliárd dollár értékű kínai importterméket érint, ezt a szabályozást pedig szeptember 24-én életbe is léptették. A tervek szerint 2018 végén a 10%-os büntetővámot 25%-ra növelték volna, ám 2018. december 1-én felfüggesztették az intézkedést annak érdekében, hogy az érintett felek asztalhoz ülhessenek és megbeszélhessék a vitás ügyeket. A jelek szerint azóta sem történt elfogadható előrelépés az ügyben, ugyanis az amerikai kormányzat bejelentette, a korábbi 10%-os büntetővámot végül mégis 25%-ra emelik, méghozzá 2019. május 10-től kezdve. Kína ennek ellenére – vagy talán éppen ezért – továbbra is asztalhoz szeretne ülni az amerikai illetékesekkel, méghozzá ezen a héten.

Az elmúlt 10 hónap folyamán egyébként 25%-os büntetővámot fizetett Kína az 50 milliárd dollárban importált high tech termékek után, valamint 10%-os büntetővám terhelte a 200 milliárd dollár értékben importált egyéb javakat is. Trump szerint ennek is köszönhetőek az USA remek gazdasági eredményei. Eddig 325 milliárd dollárnyi Kínai import úszta meg a büntetővámot, ám ez rövidesen változni fog, ezekre ugyanis rövidesen 25%-os büntetővámot vetnek ki.

A 10%-os büntetővám 25%-ra történő emelése óriási terhet ró majd a szórakoztató-elektronikai és az informatikai termékek gyártóira, valamint magukra a vásárlókra is. Rövidtávon a végfelhasználói árak legalább 14%-kal emelkedhetnek, amennyiben a viszonteladók nem hajlandóak lemondani a bruttó árrés jelenlegi szintjéről. Középtávon azok a vállalatok, akik jelenleg a kedvező költségek miatt Kínában gyártatják le termékeiket, rövidesen elvihetik Kínából a gyártást egyéb térségekbe, ahol mindenképpen magasabb rezsióradíj mellett dolgoznak a partnerek, így az áremelkedést ismét csak a vásárlók fizethetik majd meg. Hosszabb távon ennek hatására az egyes termékek árai tartósan magas szinten maradhatnak, ugyanis az új régiók jó eséllyel nem tudnak majd versenyezni gyártás és logisztika terén azokkal az árakkal, amelyeket most Kína kínál.

Az újabb szankciók bejelentésére mind a befektetők, mind pedig a részvénypiac felől negatív reakciók érkeztek. Az IMF a fenti csatározást látva most már arra figyelmeztet, hogy a nagy kereskedelmi háború a globális gazdaságot is gyengítheti.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap