Shop menü

AZ AI NÖVEKVŐ NÉPSZERŰSÉGÉNEK KÖSZÖNHETŐEN MÁR A DRAM PIAC 35%-ÁT URALHATJA AZ SK-HYNIX

A vállalat piaci részesedése soha nem látott magasságokba emelkedett, és a HBM iránti kereslet növekedésének köszönhetően akár arra is van mód, hogy a Samsungot is maga mögé utasítsa az SK-Hynix.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Az AI növekvő népszerűségének köszönhetően már a DRAM piac 35%-át uralhatja az SK-Hynix

Az AI körüli hatalmas felhajtás jóvoltából minden eddiginél nagyobb a kereslet az AI és HPC piaci gyorsítók iránt, ezekhez pedig nagymennyiségű memóriára is szükség van, jellemzően HBM típusúra. Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy a GDDR típusú memóriával ellátott videokártyák is alkalmasak lehetnek AI terhelésformák gyorsítására, éppen ezért is szerelik szét a GeForce RTX 4090-es videokártyákat egy kínai üzemben, hogy aztán AI-barát formátumban beállhassanak dolgozni. A HBM iránti kereslet remek pozícióba hozta az SK Hynix-et, a vállalat ugyanis meghatározó szerepet tölt be a HBM-termelésben, ennek köszönhetően DRAM piaci részesedése is növekedett az elmúlt időszakban.

Az Omida elemzői szerint az aktuális esztendő harmadik negyedévében az SK-Hynix piaci részesedése a DRAM szektorban immár 35%-ra emelkedett, ami mindenképpen pozitívum. Arról nem szól a fáma, hogy a Samsung piaci részesedése ezzel egy időben pontosan hogyan változott, de mivel a dél-koreai vállalat eddig 45%-os piaci részesedésével uralta a piacot, alighanem továbbra is a dobogó csúcsán foglal helyet, ellenkező esetben az Omida elemzői kiemelték volna, hogy az SK-Hynix lett az első.

A két vállalat között alighanem még mindig 10% körüli különbség mutatkozik piaci részesedés tekintetében, az Sk-Hynix 35%-os eredményez azonban minden eddiginél magasabb, ami arra utalhat, az elkövetkező negyedévek folyamán a HBM memóriák iránti kereslet növekedésének köszönhetően trónfosztás-közeli helyzet alakulhat ki az SK-Hynix és a Samsung között, már ami a piaci részesedések alakulását illeti.

Galéria megnyitása

Jól mutatja a HBM memóriachipek iránti kereslet növekedésének okát az a tény, hogy míg 2020 folyamán az AMD Radeon Instinct MI100 fedélzetén csak 32 GB-nyi HBM2-es fedélzeti memória teljesített szolgálatot, addig a 2021-es MI200 már 64 GB-nyi HBM2e memóriával érkezett. A legújabb fejlesztés, az MI300X ehhez képest még több, 192 GB-nyi HBM3-as memóriát használt, és ettől nincs vészesen lemaradva az Nvidia új zászlóshajója, a H200-as modell sem, az ugyanis 141 GB-nyi HBM3e memóriával érkezik.

Noha a HBM memórialapkák csak a teljes DRAM piac 10%-át adják, a HBM szegmensben igen jól áll az SK-Hynix, hiszen idén áprilisban már 50%-os piaci részesedéssel rendelkezett a TrendForce akkori elemzése szerint, és a HBM szegmens az AI népszerűségének növekedése miatt egészen biztosan nőtt azóta, valamint az SK-Hynix piaci részesedése is magasabb lehet azóta. A HBM piac az adatok szerint 52%-os mértékben nőtt, ami sokkal nagyobb növekedési ütemet jelent, mint amit a DRAM piacon tapasztalni lehetett, ott ugyanis csak 21%-os növekedést lehetett látni. A gyors növekedés mögött elsősorban az AI robbanásszerű terjedése bújuk meg.

A Samsung évek óta vezeti a DRAM piacot, a legnagyobb DRAM gyártónak minősül, ám az AI körüli felhajtásnak köszönhetően jó esély van rá, hogy új vezető foglalhatja el a helyét a dobogó tetején a nem is oly távoli jövőben. A HBM chipekből befolyó árbevétel a teljes DRAM piac árbevételének 10%-át adja jelenleg, ám az elemzések szerint ez az arány 2027-re már 20% lehet. Amennyiben az SK-Hynix HBM memóriachipjei továbbra is olyan sikeresek lesznek, mint eddig, akkor a gyártó rövidesen átveheti a vezetést a Samsungtól a DRAM piacon. Hogy tényleg így lesz-e? Később meglátjuk.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére