Állítólag képes feltörni a CAPTCHA-t egy új szoftver

A Vicarious nevű startup a korábbi hasonló próbálkozásokkal ellentétben nem egy szuperszámítógéppel, hanem egy, az emberi agy képi információkat feldolgozó rendszerére alapozott szoftverrel érte el az áttörést. 

Állítólag képes feltörni a CAPTCHA-t egy új szoftver

Egy kaliforniai székhelyű mesterséges intelligenciával foglalkozó cég egy olyan szoftverrel állt elő, amely állítólag az esetek 90 százalékában képes megfejteni és reprodukálni a CAPTCHA karaktereit. Az emberi felhasználók botoktól való megkülönböztetésére használatos teszt során gép egy olyan feladványt generál, amelyet elviekben csak az ember tud megfejteni. A Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart, avagy a teljesen automatizált nyilvános Turing-teszt a számítógép és az ember megkülönböztetésére gyakorlatilag egy fordított Turing-teszt, hiszen nem egy embernek kell eldöntenie, hogy emberi felhasználóval vagy számítógéppel kommunikál, hanem egy számítógépnek.

A CAPTCHA jellemzően egy erősen torzított karaktersor, amely gyakran egy felismerést zavaró háttéren jelenik meg. A szöveg felismerésével és begépelésével igazolhatjuk a rendszernek, hogy valóban emberek vagyunk. Ha a Vicarious fejlesztői igazat mondanak, akkor az általuk kreált szoftver még hatékonyabb is a krikszkrakszok megfejtésében, mint az emberek többsége. A kaliforniai startup szoftvere ugyanis 95 százalékos pontossággal dekódolja az egyes karaktereket, egy napjainkban szokásosan alkalmazott, kétszavas CAPTCHA-t pedig 90 százalékos sikerrel fejt meg.

A mutatvány önmagában nem teljesen új, hiszen akadtak már más rendszerek is, amelyek képesek voltak hasonlóra, például az IBM Watson nevű szuperszámítógépe, azonban ez minden korábbi esetben óriási számítási kapacitást igényelt. A Vicarious más utat választott a probléma megoldására: RNC (Recursive Cortical Network) nevű technológiájuk az agykéreg azon részének működését igyekszik szimulálni, amely a képi információk feldolgozását és nyelvi percepciót végzi.

A cég alapítója, Dileep George elmondása szerint a mostani eredmény csak az első lépést jelenti egy emberi szintű gondolkodásra képes mesterséges intelligencia létrehozása felé. Ennek megfelelően a Vicarious nem tervezi kártékony célokra használni fejlesztését, amelynek azonban komoly alkalmazási lehetőségei vannak az orvosi diagnosztikában, a képi keresésben és a robotikában is. Bár ahogy a fejlesztők kifejtették, a gyakorlati alkalmazásra még jó pár évig várni kell.

És hogy miért éppen a CAPTCHA volt a fejlesztés alatt álló rendszer első célpontja? Az efféle tesztek egy sor kihívás elé állítják az agy képi feldolgozást végző régióját, így kiváló alkalmat biztosítanak ezen rendszer működésének megértésére, mondja George. Ahhoz hogy a szakértők reprodukálni tudják ezt a fajta feldolgozási folyamatot, először meg kell fejteni, hogyan végzi az agy ugyanezt.

Az áttörés persze komoly biztonsági kockázattal jár, ami a világhálót illeti, így a Vicarious egyelőre nagyon sok mindent titokban tart a technológia pontos működésével kapcsolatban. A CAPTCHA feltörése ugyanakkor nagyon is várható volt, tekintetbe véve, napjaink legjobb gépei már az emberi kézírást is képesek megfejteni. Egyértelműen egy olyan világ felé tartunk, amelyben a gépek mindent el fognak tudni olvasni, amit az ember képes kisilabizálni.

Luis von Ahn, a CAPTCHA egyik fejlesztője ugyanakkor szkeptikus. Elmondása szerint hasonló állítólagos áttörésekről havi rendszerességgel hallani, és ha ezek közt néha akadnak is valóban hatásos szoftverek, a biztonsági probléma általában a kódon végzett apró változtatásokkal megoldható. A Vicarious fejlesztését egyelőre nem tesztelték független szakértők, így csak annyit tudni a technológiáról, amennyit a cég maga elárult. Ilyen körülmények közt pedig természetes, hogy sokan kételkednek a rendszer tényleges hatékonyságában.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward