Alacsony profilú hűtés Raspberry Pi 4-hez

Egy mérnökhallgató megunta, hogy nincsenek megfelelő HAT kompatibilis hűtőbordák, így tervezett magának egyet, amit árulni is fog.

Alacsony profilú hűtés Raspberry Pi 4-hez

Galéria megnyitásaA Raspberry Pi 4 mellé már készültek különleges hűtők, ám ezek nem éppen alacsony profilúak, amelyik viszont kompakt kivitelben érkezik, az pedig nem mindenkinek felel meg, ahogy azt George Godinez, egy mérnökhallgató példája is mutatja.

Főhösünknek ugyanis elege lett a kereskedelmi forgalomban kapható megoldásokból, ugyanis azok, amelyek lehetővé tették az úgynevezett HAT bővítőlapok alkalmazását, nem voltak elég ütőképesek, amelyek pedig ütőképesek lettek volna hűtés terén, azok pedig túl nagynak bizonyultak.

Galéria megnyitásaA dilemmát végül úgy sikerült megoldani, hogy Godinez új hűtést tervezett magának, amelynek alapját egy 6063-as alumíniumtömb adta.

A speciális hűtés – ami hamarosan kereskedelmi forgalomba  kerül – egy hajlított hőcsővel gondoskodik arról, hogy a melegedő komponensek minél hamarabb átadhassák az általuk termelt hőt a hűtőbordának. Maga a hűtés 62 milliméter hosszú, 44 milliméter széles és 7 milliméter magas, lamellái 1 milliméter vastagok és 1 milliméternyi távolság van köztük.

Galéria megnyitásaA hőcső egy 7,7 milliméter széles és 1,5 milliméter vastag megoldás, ami a melegedő komponensek felett kanyarog és a hűtőtömb nagy részét át is járja. A hőcsövet egyébként végül egy hővezető gyantába ágyazta, ugyanis ez tűnt a legkézenfekvőbb megoldásnak az adott körülmények között.

Az aktuális modell passzív hűtőként funkcionál, de a távolabbi tervek között szerepel ventilátor támogatás integrálása is, így javítható lesz a hűtőteljesítmény. Az egyedi hűtő egyelőre még csak egy kis mennyiségben készülő, saját webáruházon keresztül értékesített termék, ami 22,86 euróba kerül, de később akár nagyobb mennyiségben is elérhetővé válhat, amennyiben erre igény mutatkozik.

Godinez ígérete szerint később hivatalos tesztekkel is alátámasztja terméke életképességét, valamint az értékesítést is megkezdi.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap