Akkora a videokártya-hiány, hogy Kínában már internetkávézóból lopják a kártyákat

Egyelőre még csak egy esetről érkezett hír, ám az internetkávézók tulajdonosainak így is érdemes elővigyázatosabbnak lenniük.

Akkora a videokártya-hiány, hogy Kínában már internetkávézóból lopják a kártyákat

A videokártya-hiány komoly problémákat okoz a piacon, ugyanis a magas kereslet és az alacsony kínálat következtében az árak az egekbe emelkedtek, így nemcsak azért elérhetetlenek sokak számára az újdonságok, mert csak hébe-hóba bukkannak fel kereskedelmi forgalomban az egyes példányok, hanem azért is, mert a normál árhoz képest jelentősen drágábbak is a termékek.

Annak, hogy a helyzet így alakult, több oka is van: a pandémia miatt többen ütötték el otthon a szabadidejüket, hiszen a lezárások miatt nagyon mást nem tudtak tenni; az új generációs videokártyák iránt alapból nagyobb a kereslet a kecsegtető teljesítmény miatt; a komponenshiány következtében nem készül annyi termék, mint amennyire szükség lenne; és a GPU-t gyártó bérgyártók kapacitása is véges. Ehhez az egészhez még hozzájön az is, hogy a felélénkülő kriptovaluta-láz következtében rengeteg videokártyát szippantottak fel a kriptovaluta-bányászok, akik a kriptovaluta-árfolyam növekedésével egyre inkább úgy látták, komoly profitot termelhetnek bányász-rendszereikkel.

Ebben a környezetben nem túl meglepő, hogy az óriási keresletet illegális módon is elkezdik kiszolgálni bizonyos körök, hiszen jó áron lehet értékesíteni a portékát, ezért pedig a lebukás kockázatát is bevállalják. Kínában két hónappal ezelőtt már mutatkoztak jelek, hogy a videokártya-hiány megmozgatta a bűnözők fantáziáját, ugyanis egy csempészcsapat lekapcsolásakor számos márkajelzés nélküli bányászkártyát is találtak az illegális termékeket tartalmazó rakományban, most azonban újabb bűntényről érkezett hír.

Galéria megnyitása

Ezúttal Hangzhou városában történt videokártyákkal kapcsolatos bűncselekmény, a helyszín pedig egy internetkávézó volt. A bűnözők hamis személyazonosító okmányokkal próbálták kibérelni az internetkávézót a tulajdonostól, aki nem ellenőrizte a bérlő személyazonosságát, nem vetette le vele a maszkot. A bérlőnek volt egy segítője is, aki úgy tett, mintha játszani jött volna az internetkávézóba. A duó kért egy szemeteszsákot a tulajtól annak érdekében, hogy lefoglalják és eltereljék a figyelmét: amíg a kért tárgy előkerült, megvalósult a lopás, amelynek keretén belül 50 000 kínai jüan, azaz nagyjából 2,3 millió forintnyi hardvert tulajdonítottak el.

A tulajdonos szerint a tolvajok összesen hat darab felsőkategóriás videokártyát loptak el, azt viszont nem árulta el, pontosan milyen típusú kártyákról volt szó, csak annyi derült ki a sajtó számára, hogy az egyes videokártyák értéke nagyjából 7000 kínai jüan, vagyis kicsivel több, mint 310 000 forint. A hat videokártyából persze nem jönne össze az említett kárérték, ám a tudósítás alapján a tolvajok alaplapokat is eltulajdoníthattak, ami megmagyarázza az összeget.

A helyi rendőrség egyelőre nem tudta azonosítani a tolvajokat.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap