A TSMC amerikai üzeme sok változást hozhat a globális félvezetőiparban

Az új üzem komoly hatással lehet a globális félvezetőipari beszállítói láncra, ami végső soron az Amerikai Egyesült Államok befolyását is növelheti ebben a szegmensben.

A TSMC amerikai üzeme sok változást hozhat a globális félvezetőiparban

A TSMC nemrégiben jelentette be, hogy mégis épít gyárat az Amerikai Egyesült Államok területén, amiből arra lehet következtetni, hogy a vállalatnál ismét számot vetettek a lehetőséggel, az új kalkulációk alapján pedig már úgy tűnik, jövedelmező lehet egy újabb gyár felépítése. Korábban sokáig csak találgatták a különböző források, lesz-e végül TSMC üzem amerikai földön az amerikai kormányzat ráhatására, ám a TSMC akkoriban azt nyilatkozta, a kormányzat kedvéért nem építenek gyárat, ilyen jellegű beruházásra csak akkor kerülhet sor, ha azt üzletileg is kifizetődőnek látják.

Galéria megnyitásaAz üzem már biztosan megépül Arizónában, viszont az építkezést csak 2021-ben kezdik, ami három esztendő múlva, valamikor 2024 folyamán érhet véget. A kész üzemben a tervek szerint 20 000 szilícium-ostya készül havi szinten, ami nem tűnik soknak, hiszen a tajvani bérgyártó üzemei jellemzően 100 000 és 150 000 szilícium-ostyát tudnak legyártani egy hónap leforgása alatt.

A DigiTimes Research beszámolója szerint az új amerikai üzemnek igen komoly hatása lesz a globális félvezetőiparra, annak is az ellátási láncára, ugyanis a gyár körül kiépülhet egy új infrastruktúra, ami beszállítókból és egyéb kiszolgáló vállalatokból állhat, így pedig növekedhet az USA globális félvezetőpiacra gyakorolt befolyása is. Arizonában egyébként rengeteg vállalat foglalkozik félvezetőgyártással, azaz ez a terület kulcsfontosságú az amerikai félvezetőgyártó piac tekintetében. Itt tevékenykedik az Intel, az Amkor, a Philips, a Honeywell, az STMicroelectronics, a VLSI, a FreeScale, az NXP, az ON Semiconductor, a Western Digital, a Microchip, valamint a Raytheon is.

Az 5 nm-es csíkszélességgel dolgozó amerikai TSMC üzem miatt a világ vezető OSAT (Outsourced Semiconductor Assembly and Test) gyártói is elkezdhetnek saját üzemeket építeni az új TSMC gyár környékén, ami új munkahelyeket és új lehetőségeket eredményezhet. Az OSAT vállalatok többsége egyébként tajvani székhellyel rendelkezik, ám a kínálkozó lehetőséget egészen biztosan kihasználják majd egy-egy új üzemegység építésével.

Ennek köszönhetően a globális félvezetőpiac felépítése jelentősen megváltozhat, már ami az ellátási láncot és a gyárakat kiszolgáló beszállítói láncot illeti, ugyanis az Amerikai Egyesült Államok nagyobb szerephez juthat e szegmensben, mint korábban, azaz új központként is funkcionálhat. Ezzel valamelyest növekedhet az USA félvezetőipari befolyása is – kérdés, hogy hosszabb távon milyen egyéb hatásai lehetnek majd a változásnak.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap