Mégis épít amerikai gyárat a TSMC

Úgy látszik, mégis van akkora váráslói és partneri érdeklődés az USA területén a TSMC szolgáltatásai iránt, amely alapján érdemes lehet új üzemet építeni.

Mégis épít amerikai gyárat a TSMC

A TSMC körül nemrégiben elég komoly hírverés folyt, amelyben azt találgatták a források, vajon épít-e a vállalat új üzemet az Amerikai Egyesült Államok területén, ahol egyébként már rendelkezik egy üzemmel, valamint tervezőközpontokat is működtet, méghozzá két helyen. Eddig úgy tűnt, hogy a TSMC egyáltalán nem hajlandó új gyárat építeni az Amerikai Egyesült Államokban pusztán azért, mert a Trump kormányzat ezt szeretné: a tajvani bérgyártó csak akkor hajlandó efféle lépésre, amennyiben ez üzletileg is indokolt, vagyis a megrendelői igények ezt szükségessé teszik. Az ügy végére ekkor látszólag pont került, azaz úgy tűnt, hogy egyelőre nem épülhet új TSMC üzem az USA területén.

A helyzet azóta alaposan megváltozott, hiszen a TSMC bejelentette, mégis csak lesz új gyára az Amerikai Egyesült Államokban, azon belül is Arizonában. A tervezett gyár alapkövét várhatóan 2021 folyamán teszik le, az építkezés pedig 2024-ig tarthat, amikor is a tömegtermelést is beindíthatják. Az építkezés várhatóan 12 milliárd amerikai dollárt emészt fel 2021 és 2029 között. Az új üzemben első körben 5 nm-es csíkszélességgel készülhetnek a szilícium ostyák, a havi gyártóteljesítmény várhatóan 20 000 ostyára tehető. Az új üzemnek köszönhetően 1600 professzionális munkaerőre lesz szükség, a kiszolgálóiparban pedig újabb több ezer friss munkahely jöhet létre, azaz elég jelentős beruházásról van szó.

Galéria megnyitásaA TSMC szerint az új üzemmel jobban kiszolgálhatják partnereiket és vásárlóikat, valamint újabb lehetőséget kapnak arra is, hogy globális szinten vonzzák magukhoz a megfelelően képzett embereket. Ez a projekt szerintük egy kritikus, stratégiai beruházás, amely lehetővé teszi, hogy az amerikai vállalatok hazai földön gyártathassák le csúcstechnológiát használó félvezetőipari termékeiket, így profitálhassanak egy világszínvonalú félvezető-gyár, illetve ökoszisztéma közelségéből is.

A hivatalos sajtóközlemény alapján úgy tűnik, hogy a TSMC egyfajta frachise rendszerben üzemelteti majd a új üzemet, ugyanis csak építésről és működtetésről esik szó, arról nem, hogy az új gyár a TSMC tulajdonát képezi. Ha így van, akkor arról lehet szó, hogy ezzel a lépéssel az amerikai kormányzat segítő jobbot nyújt a tajvani bérgyártónak abban, hogy valamelyest csökkentse pénzügyi kitettségét.

A korábbi China Times beszámoló, amely arról számolt be, hogy az Intel a TSMC ügyfele lesz az 5 nm-es gyártástechnológia kapcsán, így már értelmet is nyert, ugyanis az Xe HP sorozatú gyorsítókártyák így zavartalanul készülhetnének majd az új üzemben, hiszen viszonylag alacsony példányszámú, magas árréssel eladható termékekről van szó, amelyek számos stratégiai fontosságú szuperszámítógép-fürtben kaphatnak helyet, így a vállalat és a kormányzat szempontjából egyaránt nagy előny lehet, hogy hazai földön gyártják le őket.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap