A Super Micro szerverei már nem sokáig készülnek Kínában

A vállalat a kémbotrány és az emelkedő büntetővámok miatt döntött a váltás mellett.

A Super Micro szerverei már nem sokáig készülnek Kínában

A szerverek szegmensében tevékenykedő Super Micro tavaly októberben nagyon kellemetlen helyzetbe került a Bloomberg egyik cikke miatt, ugyanis a szerző azt állította, a Super Micro szerverek alaplapjain egy lehallgató chipet helyeztek el a kínai üzemekben. A kémkedő chip miatt az Amazon, az Apple és számos egyéb gyártó üzleti titkai is veszélybe kerülhettek, valamint szellemi tulajdon ellopására is lehetőséget adhatott a kémchip.

A Super Micro azonnal tagadta, hogy bármiféle kémkedő chip lenne alaplapjain, majd az ügy kipattanása után néhány héttel felkértek egy független biztonságtechnikai vállalatot is (Nardello & Co), amely megállapította, szó sincs kémkedő chipről, vagyis a Bloomberg cikke a jelek szerint alaptalanul vádaskodott. Sajnos a vizsgálat eredményeiről azonban már nem terjedt olyan gyorsan a hír, mint a vállalatot besározó állításokról.

Galéria megnyitásaA kémchip vádja elég komoly károkat okozott, ugyanis a Super Micro eladásai csökkenésnek indultak, hiába mutatkozott gyors növekedés az aktuális szegmensben – a visszaesés a 10%-os mértéket is elérte, ami már abszolút nem elhanyagolható. Éppen ezért a Super Micro vezetése úgy döntött, elviszik a szerverek gyártását Kínából, így a gyártást rövidesen Tajvanon, Taoyuan városában folytatják, ahol az új üzemmel kapcsolatos kiadások 65 millió dollárt tehetnek ki, ha minden a tervek szerint alakul. A lépésre egyébként azért is szükség van, mert az Amerikai Egyesült Államok és Kína között újabb szintre lépett a kereskedelmi háború, ugyanis a Trump kormányzat a korábbi 10%-ról péntektől 25%-ra növeli a Kínából származó termékekre vonatkozó büntetővámot, amit egyebek mellett a PC- és a szerverpiac is meg fog érezni.

Érdekesség egyébként, hogy míg 2017 folyamán a forgalomba kerülő szerver alaplapok 90%-a még Kínában készült, 2018-ban már, amikor a Kína és az Egyesült Államok között dúló kereskedelmi háború elkezdte éreztetni komoly negatív hatásait, az említett részesedés 50%-ra csökkent. Ennek az az oka, hogy a szerverkomponensek gyártói elkezdték átvinni a gyártást más országokba, például Tajvanra, Malajziába, illetve Vietnámba, így ugyan a gyártási költségek emelkedtek, cserébe viszont kikerülhették a Kínában gyártott termékekre vonatkozó büntetővámokat

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap