A Samsung áramkimaradása miatt nem emelkednek a DRAM árak

Más események miatt viszont igen, úgyhogy mindenképpen drágulásra kell számítani az elkövetkező időszakban.

A Samsung áramkimaradása miatt nem emelkednek a DRAM árak

A Samsungnál tavaly december 31-én történt egy kisebb áramkimaradás, amely a dél-koreai Hwaseong területén található üzemegységet érintette. A viszonylag rövid áramszünetet követően nagyjából három nap kellett, míg minden visszaállt a régi kerékvágásba, ez pedig táptalajt adott a pletykáknak: sokan attól féltek, hogy ez az incidens rövidesen a memóriaárak alakulására is érezhető negatív hatást fejt ki. A DRAMeXchange munkatársai szerencsére nemrégiben kiadtak egy elemzést, amely helyükre teszi a dolgokat.

Ebből kiderül, hogy a Samsung üzemegységének áramszünete nem gyakorol majd érezhető negatív hatást a DRAM árak alakulására. Viszont a ciklikus hatások miatt mindenképpen kisebb áremelkedésre kell számítani a DRAM piacon, ugyanis növekedésnek indulnak a DRAM rendelések, amelyek az ár emelkedését eredményezik – ez a trend pedig egy picit hamarabb útnak indult, mint azt korábban várták.

Galéria megnyitásaA DRAM és a NAND Flash piacon érdekes ciklusok váltogatják egymást, amelyek eredményeként néhány éven keresztül igen magas árakkal kell szembesülniük a vásárlóknak, majd ezeket az éveket rendre túltermeléses időszak követi, ami alaposan padlóra küldi az árakat. Most éppen egy túltermeléses időszak végén vagyunk, így az alacsony árak rövidesen emelkedésnek indulnak, ám az emelkedés mértéke szerény lesz.

Az elemzés szerint 2020 első negyedévében a legtöbb területen stagnálás látható majd, így a PC és a mobil DRAM chipek ára nem igazán emelkedhet, a szerverekbe szánt megoldások azonban 0-5%-kal többe kerülhetnek, mint egy negyedévvel korábban. A speciális DDR3-as és DDR4-es memórialapkáknál szintén 0-5% közötti áremelkedésre lehet számítani, a videokártyákra szánt GDDR memóriák azonban nagyobb mértékben, 5-10%-kal drágulhatnak, ami természetesen a kész termékek árát meg fogja emelni.

A NAND Flash szegmensben most padlón vannak az árak, így nagyjából mostanra érdemes időzíteni az adattároló-rendszer bővítését. És ugyanez igaz az asztali DDR4-es DRAM modulokra is, valamint a videokártyák esetében is most a legjobbak az árak, később viszont némi emelkedésre lehet számítani. A DRAM és NAND Flash lapkák árainak emelkedése idővel a velük felszerelt összes termék árára hatással lesznek, így drágulhatnak a táblák, az okostelefonok, a noteszgépek, az asztali számítógépek, és az összes többi kategória képviselői is. Utóbbi kategóriákban azonban viszonylag csekély hatásuk van a NAND és DRAM lapkáknak a termék végleges árára, így ezeken a területeken az aktuális áremelkedés nem igazán fejthet ki negatív hatást – az elektronikai termékek ára idővel úgyis csökken, így a NAND és DRAM kisebb mértékű drágulását ellensúlyozhatja ez a trend.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap