Shop menü

A KÍNAI YMTC SZERINT AZ AMERIKAI MICRON MEGSÉRTETTE EGYES 3D NAND FLASH SZABADALMAIT – ÚJABB PERESKEDÉS INDULT

A kínaiak tavaly novemberben már indítottak egy pert, amit most egy újabb követ.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
A kínai YMTC szerint az amerikai Micron megsértette egyes 3D NAND Flash szabadalmait – Újabb pereskedés indult

A kínai YMTC pert indított az amerikai Micron ellen Kaliforniában, ugyanis szerintük az amerikai rivális termékei összesen 11 szabadalmukat sértik, ezek többnyire a 3D NAND Flash memóriachipekhez kapcsolódnak. A kínai vállalat korábban, még tavaly novemberben is indított egy pert a Micron ellen, akkoriban 8 szabdalom megsértésével vádolták az amerikai céget.

Hogy mit szeretne elérni a kínai vállalat? Egyrészt természetesen a jogsértő magatartás haladéktalan megszüntetését, illetve azt is, hogy a szabadalomsértő Micron termékek forgalmazását állítsák le, majd a Micron fizessen jogdíjat és licencelje az érintett technológiákat. Mivel az efféle pereskedés jellemzően évekig elhúzódik, így a végső döntésre természetesen várni kell.

A kínai YMTC egyébként egy 2016-ban, a kínai Wuhan területén alapított vállalat, amely kulcsfontosságú szerepet töltött és tölt is be Kína azon tervében, mely szerint a hazai félvezetőipart fel szeretnék virágoztatni, így kevésbé függenek majd a nyugati importtól és a nyugati technológiáktól. Ez a törekvés az amerikai szankciók óta még fontosabb, hiszen a korlátozások jóvoltából nem férnek hozzá az amerikai technológiákhoz és a modern gyártóeszközökhöz sem, ami jelentősen megnehezíti a hazai félvezetőipar fellendítését.

Galéria megnyitása

Pedig a YMTC igencsak ígéretesnek tűnt néhány éve, hiszen a vállalat 128 cellarétegből álló 3D NAND Flash memóriachipjei iránt az Apple is érdeklődött, sőt, egy ideig úgy tűnt, a vállalat alkalmazni fogja a kínai chipeket egyes termékeinél, ám az egyre fokozódó politikai nyomás miatt végül úgy döntöttek, nem vetik be az új chipeket, inkább maradnak a Sasmung, a Micron és az SK Hynix chipjei mellett. A YMTC pedig jó választás lehetett volna, hiszen segítségével még több beszállítóra lehetett volna támaszkodni, illetve a különböző chipek beszerzése is költséghatékonyabb lehetett volna a fokozódó verseny miatt.

Visszatérve a pereskedésre, a kínai YMTC csapata szerint a Micron 96-, 128-, 176-, illetve 232-cellaréteggel rendelkező 3D NAND Flash chipjei, amelyek különböző SSD-k fedélzetén is helyet kapnak, egyaránt megsértik a vállalat különböző szabadalmait, sőt, egyes DDR5-ös termékei is ide sorolhatóak, vagyis az érintett termékek köre eléggé széles.

A kínai vállalatok egyébként az utóbbi időben egyre gyakrabban bonyolódnak szabadalmi perekbe mind nemzetközi, mind pedig belföldi szinten. Beszédes adat, hogy a kínai bíróságok csak a tavalyi év folyamán 5000-nél is több olyan ügyet kezeltek, amelyek műszaki szellemi tulajdonnal és monopóliummal kapcsolatosak.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére