A játékipar helyzete 2012-ben

Vajon mit hoz a jövő a mobilok, PC-k és konzolok világában?

A játékipar helyzete 2012-ben

Az Electronic Entertainment Design and Research elnökhelyettesét, a gazdasági elemzéseiről is híres Jesse Divnichet egy interjúban arról kérdezték, hogy szerinte mire számíthatunk a 2012-es évben.

[bold]A mobiljátékok ára emelkedni fog

[/bold]

"Az ingyenesen játszható játékok egyre elterjedtebbek, ezért sok szakértő úgy gondolja, hogy emiatt csökkenni fognak az árak. Szerintem nem így lesz. Az ingyenes játékmodellnek mindig meglesz a piaca, ám a fizetős játékok ára kissé emelkedni fog. Az olcsó játékok elterjedésével a fejlesztők arra kényszerülnek, hogy árat emeljenek, hogy profithoz jussanak. Persze ha az átlag fizetős játék ára 99 centről felmegy 1 dollár 20-ra, nem sokan fognak panaszkodni. Az áremelkedés másik oka, hogy a mobil és táblagép piacon kezdenek elterjedni a minőségi játékok (Angry Birds, Infinity Blade, stb.), és a nagy nevekért mindig többet lehet kérni (erről az Apple tudna mesélni). Mondok egy példát: az Infinity Blade ára 5.99 dollár volt, a folytatása 6.99-be került, szerintem nagyon is megérte."

Leépítések a fejlődő piacokon

"Az elmúlt 5 évben rengeteg pénzt fektettek a fejlődő közösségi és mobil piacba. Most jött el az ideje, hogy a megtámogatott fejlesztők végre hasznot termeljenek. Sajnos a játékiparban is igaz az, ami az üzleti életben általában: sokan nem tudnak a terv szerint teljesíteni, számukra megszűnik a támogatás, mivel a befektetők ritkán pénzelnek  veszteséges fejlesztőket. Úgy gondolom, hogy a szokásosnál is nagyobb mértékű leépítések és stúdió bezárások következnek majd 2012-ben. Ez nem azt jelenti, hogy ez a piac nem lenne egészséges, inkább azt, hogy ez lesz az az év, amikor a piacot irányító erők kiszórják a gyengéket, és a befektetők figyelme azokra a stúdiókra irányul, akik már bizonyítottak. Többé nem fog működni, ha egy fejlesztő azt mondja: A mobil ipar évente 50%-al növekszik, adjatok pénzt."

A GTA V nagy durranás lesz

"Mindenki tudja, hogy a GTA V lesz az év egyik legnagyobb játéka, de ezt még tovább fokoznám azzal, hogy a GTA V lesz az év legnagyobb játéka. Ne értsetek félre, a Call of Duty kétségtelenül óriási lesz, ahogy minden évben, sőt, lehet, hogy még inkább, de ha a verseny célfotóját nézem, az GTA V a befutó."

Nem lesz új konzol

"Pletykák keringenek arról, hogy a Microsoft, vagy a Sony új nagy konzolt hoz ki jövőre. Bármennyire is szeretnék ezt páran, nem fog bekövetkezni, csak a Vita és a Wii U fog megjelenni 2012-ben. Az Xbox 360 és a PlayStation 3 továbbra is hihetetlen hasznot hoz majd a kiadóknak, és annak ismeretében, hogy mennyire nehéz az átállás az új hardverre ebben az iparban sejthető, hogy sem a Microsoft, sem a Sony nem áll semmiféle nyomás alatt hogy új platformot hozzon ki. Sőt, odáig mennék, hogy kijelentsem, hogy hivatalos bejelentést sem fognak még tenni az új konzolokról 2012-ben. Talán lesznek hihető pletykák, de hivatalos közleményre nem számítok."

Kevesebben fognak táncolni

"Az idei év elején azt jósoltam, hogy lehet, hogy túl vagyunk a tánc műfaj aranykorán. Úgy tűnik tévedtem, és az emberek még mindig úgy táncolnak, mintha a helyi pap betiltotta volna a műfajt a városban. Ám 2012-re is ugyanezt jósolom, szerintem 2011 lehetett az elmúlt aranykor. Az eladások persze folytatódnak, páran még rázni fogjuk, de összességében kevesebben fognak a konzolok előtt táncolni, mint 2012-ben, mint 2011-ben. Bizton állíthatom, hogy ha jövőre is ugyanezt mondom, még akkor is, ha tévedek, előbb-utóbb csak igazam lesz."

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward