A harmadik negyedévben rajtol el a NAVI és a Rome

A két újdonság közül átlagfelhasználói szemszögből mindenképpen a NAVI lesz az érdekesebb.

A harmadik negyedévben rajtol el a NAVI és a Rome

Az AMD legfrissebb pénzügyi eredménye néhány órája látott napvilágot, de ezzel együtt az érkező termékcsaládokról is szó esett a pénzügyi tájékoztató alkalmával. A hivatalos álláspont alapján a második generációs EPYC szerverprocesszorok, amelyek a Rome lapka köré épülnek, a harmadik negyedév folyamán rajtolnak el, csak úgy, ahogy a NAVI architektúra köré épülő videokártyák is.

Galéria megnyitása

A Rome lapka gyakorlatilag az AMD első olyan megoldása, amely a ZEN 2 architektúra köré épül. Az újdonság ráadásul szakít a klasszikus dizájnnal, így mostantól a processzormagok úgynevezett chipletek formájában kapnak helyet a fedélzeten, amelyek 7 nm-es csíkszélességgel készülnek. A chipletek a középre pozícionált I/O lapkához kapcsolódnak, ami egyebek mellett a memóriavezérlőt is tartalmazza, ám ez már nem 7, hanem 14 nm-es csíkszélességgel készül. A speciális dizájn jóvoltából sokkal egyszerűbb a lapka gyártása, valamint a processzorok testreszabását is egyszerűbb elvégezni. A 7 nm-es csíkszélességgel készülő processzormagoknak, az új architektúrának, valamint az új dizájnnak köszönhetően energiahatékonyság és teljesítmény terén egyaránt érdekes előrelépésekre számíthatunk, ám ezek pontos mértékéről majd csak később hullhat le a lepel. A második generációs EPYC processzorok egyébként komoly jelentőséggel bírnak, ugyanis az első generációval még csak azt akarta megmutatni az AMD, hogy készen áll az Intellel szembeni harcra, illetve tesztelni akarta a piacot, a második generációval azonban már nagy megrendelőket is megnyerhet magának a vállalat. A Rome alapú EPYC processzorok mintapéldányai már ebben a negyedévben készülnek, a rajt azonban a harmadik negyedév folyamán esedékes.

A második generációs EPYC szerverprocesszorok mellett a NAVI architektúra köré épülő videokártyák is hamarosan elrajtolhatnak, ugyanis a hivatalos tervek szerint az év harmadik negyedévében jelennek meg, ahogy az a korábbi információk alapján már sejthető volt. Az egyelőre nem világos, hogy a NAVI sorozat pontosan mely tagokból áll, hiszen erről egyelőre nem beszélt az AMD. Annyi viszont kiderült, hogy a NAVI alapú termékek árazása kedvezőbb lesz, mint a RADEON VII modellé, ami jelenleg 699 dollárba kerül. Ez persze nem sokat segít abban, hogy kitaláljuk, pontosan milyen újdonságok érkezhetnek. A VEGA architektúra megjelenése óta lassan eltelik két év, a Polaris sorozat pedig még ennél is régebbi, így igazából a teljes videokártya palettát frissíteni kéne. A korábbi pletykák viszont arról árulkodtak, hogy a NAVI a Polaris helyére érkezik, így a Vega frissítésére egyelőre nem számíthatunk, majd csak 2020 folyamán. Rövidesen kiderül, tényleg így lesz-e. Magával a NAVI architektúrával kapcsolatban egyelőre nem sok információ szivárgott ki, így mindenképpen érdekes lesz látni, milyen új fegyvert vet be az AMD az Nvidia elleni csatározásban.

Galéria megnyitása

Az aktuális pletykák alapján egyébként úgy tűnik, a NAVI is a GCN architektúrát használja majd, tényleges rajtját pedig július 7-ére teszik, csak úgy, ahogy a RYZEN 3000-es sorozatét is, ugyanis a 2019.07.07. dátum a két hetes miatt jó választás lehetne a két 7 nm-es csíkszélességgel készülő termékcsalád elérhetővé tételére. Ez persze tényleg nem több, mint egyszerű pletyka, amiről később derül ki, hogy igaz-e. Amennyiben igaz, akkor a közelgő nagy rendezvényeken csak az újdonságok formális bemutatására kerülhet sor, kereskedelmi forgalomba azonban csak később, az említett napon kerülhetnek a termékek – akár egy új videokártyáról van szó, akár többről.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap