A Gigabyte új BIOS frissítése elveszi a PCIe 4.0-s támogatást az X570 előtti alaplapoktól

Sajnos várható volt, hogy a béta BIOS-ok PCIe gen4 támogatása nem lesz hosszú életű.

A Gigabyte új BIOS frissítése elveszi a PCIe 4.0-s támogatást az X570 előtti alaplapoktól

Eddig több AMD partner is kínált olyan béta BIOS-okat 300-as és 400-as sorozatú lapkakészlettel szerelt alaplapjaihoz, amelyekkel elérhető volt a PCI Express 4.0-s támogatás, ám ezt az AMD nem nézte jó szemmel, hiszen hetekkel ezelőtt kerek perec kijelentette a vezetés: a régebbi alaplapok nem kapnak PCI Express 4.0-s támogatást, az ugyanis nehezen átlátható helyzetet teremtene, valamint a stabil működést is nehéz lenne garantálni. Ennek ellenére több gyártó is kitartott a PCI Express 4.0-s támogatás elérhetővé tétele mellett, ám az már akkoriban is sejthető volt, hogy a hivatalos BIOS-ok esetében el fogják venni az extrát.

A Gigabyte elsők között adott ki olyan BIOS-t a különböző, 300-as és 400-as sorozatú lapkakészlettel szerelt alaplapjaihoz, amelyek már az AGESA 1.0.0.3 ABB mikrokód köré épülnek, vagyis számos korábbi hibára javítást kínálnak, valamint a teljesítményre is jótékonyan hatnak, ám ezzel egy időben sajnos a PCI Express 4.0-s támogatást is elveszik. És ezt a gyártó természetesen nem is rejti véka alá, ugyanis a BIOS mellé érkező leírásból egyértelműen kiderül, hogy a BIOS „telepítése” után már nem lesz többé aktív a PCI Express 4.0-s támogatás, amennyiben X570 előtti alaplapunkban 3. generációs RYZEN asztali processzort használunk. Ez a változás az összes meglévő alaplapot érinti a belépőszinttől egészen a felsőkategóriáig, így ha valaki ragaszkodik a PCI Express 4.0-s támogatáshoz, mert éppen most szerzett be egy PCI Express 4.0-s SSD kártyát, de új alaplapra nem szeretne váltani, egyszerűen hagyja a terméken az aktuális béta BIOS-t, amennyiben együtt tud élni annak hibáival is.

Mivel egyelőre még csak a Gigabyte adott ki olyan BIOS-okat, amelyek az AGESA 1.0.0.3 ABB mikrokódot használják, egyelőre nem tudni, hogy a többi vállalat is követi-e a gyakorlatot, azaz letiltják-e a PCI Express 4.0-s támogatást – mivel az AMD korábban elég egyértelmű álláspontot fogalmazott meg, így nagy rá az esély, hogy minden 300-as és 400-as sorozatú alaplap elveszíti az ideiglenes extrát, ez csak idő kérdése, már amennyiben a felhasználó a béta BIOS frissítése mellett dönt.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap