Hivatalos: A régebbi AMD alaplapok nem kapnak PCIe 4.0 támogatást

Egy ideig úgy tűnt, bizonyos alaplapok megkaphatják a PCI Express 4.0-s szabvány részleges támogatását, de ebből már nem lesz semmi.

Hivatalos: A régebbi AMD alaplapok nem kapnak PCIe 4.0 támogatást

Az AMD X570-es lapkakészletének, illetve a vele együtt érkező RYZEN 3000-es sorozatú asztali processzoroknak köszönhetően hamarosan elérhetővé válik a PCI Express 4.0-s szabvány a klienspiacon, ami komoly fegyvertény, hiszen ezen a téren így első lesz a vállalat. A PCI Express 4.0-s támogatás kapcsán rögtön felröppentek a pletykák, amelyek azt taglalták, vajon a 300-as és 400-as sorozatú lapkakészletekkel szerelt alaplapok esetében is elérhetővé teszik-e a partnerek az új szabványt. Az első információk alapján úgy tűnt, bizonyos alaplapoknál, amelyek főként a felső(bb)kategóriát erősítik, jó esély van rá, hogy a PCI Express 4.0-s támogatás elérhető legyen, legalább a legfelső PCI Express 3.0 x16-os slot és a legfelső M.2-2280-as slot esetében, ezek ugyanis biztosan elég közel vannak ahhoz, hogy a jel stabilan tovahaladjon.

Galéria megnyitása Fotó:u/mVran, Reddit Ezt a teóriát erősítette az a tény is, hogy bizonyos alaplapoknál a legutóbbi BIOS frissítés alkalmazásával megjelent a PCI Express 4.0-s szabvány támogatásának lehetősége. Persze, az világos volt, hogy nem mindegyik alaplap kaphatja meg a PCI Express 4.0-s támogatást, hiszen a siker nagyban függ az elektronikai részleg minőségétől: amennyiben a PCI Express 3.0-s szabványhoz messzemenőleg megfelelt az adott dizájn, az jó alapnak bizonyulhatott a PCI Express 4.0-s szabványhoz is; ahol pedig a PCI Express 3.0-s szabványt is csak a „éppen” támogatta az adott alaplap, ott az új szabvány támogatásáról álmodni sem lehetett volna.

Ez a felemás helyzet egy pici bizonytalanságot szült volna, ugyanis elég nehéz lett volna eligazodni a piacon, mely alaplapok támogatják az új szabványt és melyek nem, így az AMD úgy döntött, rendet tesz.

Noha egyes partnerek már készültek a 300-as és 400-as sorozatú lapkakészletek PCI Express 4.0-s támogatással történő felvértezésén – ami persze CSAK RYZEN 3000-es sorozatú processzor mellett lehetett volna ténylegesen is elérhető – a vállalatnál inkább úgy döntöttek, ilyen bizonytalansággal inkább nem nehezítik a rajongók helyzetét: egyszerűen nem érkezik hivatalos PCI Express 4.0-s támogatás a régebbi alaplapokhoz. Ott, ahol ilyen támogatás már feltűnt a BIOS-ban a legördülő menükben, azok a végleges BIOS-ok érkezésével el fognak tűnni, így teljesen egységes lesz a kép.

Ez a stratégia az olcsóbb alaplap-dizájnok esetében tökéletes, viszont azok, akik drágább alaplapot vettek, ami akár rendelkezhetne – részleges – PCI Express 4.0-s támogatással is, talán picit csalódottak lehetnek. Idén csak nagyon kevés olyan termék jelenhet meg, amelyekkel ténylegesen profitálni lehet a PCI Express 4.0-s támogatás nyújtotta előnyökből.

Az egyik az AMD NAVI videokártya-sorozata lesz, de az SSD piacra is érkezhet néhány PCI Express 4.0 alapú megoldás, igaz, ezek egyelőre a Phison E16-os vezérlőt használják, ami 8 W-os TDP kerettel rendelkezik – nem is véletlen, hogy a vele felszerelt SSD kártyák már gyárilag is komoly hűtést kapnak

A PCI Express 4.0-s támogatás tehát az X570-es alaplapok kiváltsága marad, később azonban kedvezőbb árú megoldások is érkezhetnek a piacra, ugyanis egy B550-es lapkakészletet is bemutathat az AMD az elkövetkező hónapok folyamán. És azt is érdemes szem előtt tartani, hogy az új alaplapokkal az első ZEN alapú megoldások nem lesznek kompatibilisek.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap