A Radeon RX 5000-es sorozatot erősítik a NAVI alapú videokártyák

A Computex 2019 alkalmával szót ejtett a vállalat első embere az érkező videokártyákról is, igaz, túl sok konkrétumra még nem derült fény.

A Radeon RX 5000-es sorozatot erősítik a NAVI alapú videokártyák

Az AMD a mai Computex 2019-es előadáson a ZEN 2 alapú processzorok mellett a NAVI alapú videokártya-sorozatra is kitért, igaz, egyelőre elég szűkszavúnak bizonyult a vállalat, hiszen a puskaport igazából az E3-ra tartogatják. Az új videokártyák a hivatalos információ alapján a Radeon RX 5000-es sorozatba tartoznak majd, ami korábbról ismerős lehet, hiszen a HD 5000-es modelleknél már használta a vállalat ezt a számozást 2009 szeptemberétől, az a sorozat pedig igen kedvező fogadtatásban részesült a piacon. Hogy mi indokolta ezt az elnevezést? Lényegében az, hogy az AMD idén 50 éves, így az új termékcsalád nevében szerepelnie kellett az 50-es számnak.

Galéria megnyitása

A NAVI architektúra köré épülő termékek a jelek szerint igen komoly előrelépést hoznak mind órajenként végrehajtható műveletek, mind pedig energiahatékonyság terén, valamint az effektív memória-sávszélesség is alaposan növekedni fog, hála a GDDR6-os memóriaszabvány alkalmazásának. A siker érdekében alaposan átdolgozták  az architektúrát, illetve a CU egységeket is, viszont egy-egy CU továbbra is 64 stream processzorral rendelkezik, ahogy azt már megszokhattuk.

A változások hatására azonos órajelen 25%-kal gyorsabb lehet egy NAVI stream egység, mint egy VEGA stream egység, legalábbis az AMD belsős tesztjei ezzel a konklúzióval végződtek, ám az ördög most is a részletekben rejlik. Ezt a számot 30 játék lefuttatásával, valamint az eredmények geometriai átlagolásával mérték ki, az egyes játékok pedig 3840 x 2160 pixeles natív felbontás, Ultra minőségbeállítás, illetve 4x-es élsimítás mellett futottak.

Galéria megnyitása

A siker érdekében egy többszintű gyorsítótár hierarchia került bevetésre, amely gondoskodik a stream egységek megfelelő etetéséről. Maguk a gyorsítótárak gyorsabbak és alacsonyabb késleltetés mellett dolgoznak, mint a VEGA architektúránál használt megoldások, azt azonban érdemes megemlíteni, hogy már maga a VEGA GPU is kellően modern gyorsítótár hierarchiát alkalmazott, így jó eséllyel ezt vitték tovább kisebb módosításokkal, de ez majd az E3 alkalmával kiderül.

Energiahatékonyság terén sokat segítenek az architektúrával kapcsolatos változtatások, valamint a TSMC 7 nm-es gyártástechnológiája is jól jön, így összességében 50%-kal jobb energiahatékonyság mellett dolgozhatnak majd a NAVI alapú termékek. Azt egyelőre nem részletezte a gyártó, hogy ezt pontosan hogyan kell érteni, vagyis a VEGA alapú megoldásokhoz képest, azonos órajelet alapul véve következik be az 50%-os javulás, vagy esetleg egy adott kártya teljes TDP keretéhez viszonyítva. Azt persze nem szabad elfelejteni, hogy a Polaris és a VEGA sorozat esetében magasabb feszültségeket és órajeleket alkalmaztak a teljesítmény növelésére, ami fogyasztás tekintetében sokba került, így érdekes lesz látni, hogy a NAVI ezen a téren pontosan milyen előrelépést hoz, és ez hogyan viszonyul az Nvidia aktuális megoldásaihoz.

Galéria megnyitása

A NAVI alapú Radeon RX 5000-es videokártyák természetesen PCI Express 4.0-s sávokat használnak majd, de ezen a területen az AMD berkein belül nem lesznek elsők, hiszen a Radeon Instinct sorozatot erősítő, VEGA alapú gyorsítótkártyák már korábban PCI Express 4.0-s szabványra váltottak. Radeon fronton persze ez az első PCIe 4.0 alapú sorozat, így kíváncsian várjuk, milyen előnyöket hoz a nagyobb adatátviteli sávszélesség. És azt is kíváncsian várjuk, az új videokártyák milyen technikai paraméterekkel rendelkeznek majd, valamint mennyibe kerülnek. 

A Computex 2019-es előadás alkalmával érdekességképpen előkerült egy Nvidia GeForce RTX 2070 alapú tesztrendszer is, amit egy, a Radeon RX 5700-as videokártyával szerelt tesztrendszerrel eresztettek össze. A megmérettetésben teljesítmény terén 10% körüli előnyt mutatott fel az AMD megoldása, igaz, ezt egy olyan játékban tette (Strange Brigade), amely az AMD termékeit favorizálja.

Galéria megnyitása

A Radeon RX 5000-es család tagjai várhatóan júliusban jelennek meg kereskedelmi forgalomban, az E3 2019 alkalmával pedig, a Next Horizon Gaming Event keretén belül további részletek is napvilágot láthatnak az újdonságokkal kapcsolatban. A rendezvényre június 10-én kerül sor. Az első sorozat, amely júliusban megjelenhet, a Radeon RX 5700-as lesz.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap