Shop menü

A FRISS DISCORD VERZIÓ HIBÁJA LASSÍTJA AZ NVIDIA GEFORCE SOROZATÚ VIDEOKÁRTYÁIT, DE MÁR VAN RÁ MEGOLDÁS

Valahol homokszem kerülhetett a gépezetbe, ami akadályozza a maximális VRAM órajel elérését, ez pedig negatívan hat a videokártyák teljesítményére.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
A friss Discord verzió hibája lassítja az Nvidia GeForce sorozatú videokártyáit, de már van rá megoldás

A Discord legutóbb azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy a streamer szoftverek közül elsőként vezette be az AV1 kodek támogatását, igaz, első körben csak a GeForce RTX 40-es sorozatú videokártyák esetében vált elérhetővé a támogatás, ahogy azt korábbi hírünkben már megírtuk. Azóta egy kevésbé örömteli hír is érkezett a szoftverrel kapcsolatban: egy bug miatt az Nvidia GeForce sorozatú videokártyáknál azt lehet tapasztalni, hogy a háttérben futó Discord app mellett a VRAM nem éri el a maximális effektív órajelet, ez pedig a teljesítmény csökkenését eredményezi.

Azt sajnos egyelőre nem árulta el az Nvidia, hogy pontosan mely GeForce generációk esetében okoz problémát a legfrissebb Discort verzió, éppen ezért jelenleg vehetjük úgy, hogy az összes modell érintett. Az sem világos, hogy a bugot az AV1 kodek támogatása miatt eszközölt változások okozzák-e, ám remélhetőleg erre is rövidesen fény derül. Az biztos, hogy a hiba valahogy átcsúszott a teszteken, így most problémákat okoz a felhasználók számára.

Az Nvidia arra már ígéretet tett, hogy rövidesen érkezik egy frissítés, ami visszaállítja a memória-alrendszer helyes működését, az viszont nem derült ki, hogy erre mennyit kell még várni. Addig is, aki szeretné a futó Discord app mellett is elérni, hogy a GeForce sorozatú videokártyával szerelt rendszer maximális teljesítményt nyújtson, néhány egyszerű lépéssel elgáncsolhatja a bugot.

  • Töltsük le innen a GeForce 3D Profile Manager névre keresztelt szoftvert
  • Letöltés után nyissuk meg az alkalmazást
  • Kattintsunk az Export SLI Profiles gombra
  • Felugrik majd egy ablak, amelyben ki kell választani, hova exportálja a szoftver az Nvidia Profiles névre keresztelt szöveges dokumentumot
  • A mentett dokumentumot nyissuk meg a Jegyzettömb/Notepad segítségével, de egyéb olyan alkalmazást is használunk, ami nem alkalmaz automatikusan formázást a szövegre
  • Indítsunk keresést (Notepad alatt CTRL+F), írjuk be: Discord
  • Mentsük a szerkesztett fájlt, a kiterjesztés maradjon .txt
  • Térjünk vissza a GeForce 3D Profile Managerbe és importáljuk a szerkesztett fájlt az Import SLI Profiles gombra kattintva
  • Tallózzuk ki a fájlt, ami az Nvidia Profiles.txt nevet viseli, majd kattintsunk az Open gombra
  • Ahogy ezzel megvagyunk, zárjuk be a GeForce 3D Profile Manager alkalmazást

Az Nvidia által javasolt, a fentiekben részletezett műveletsor helyreállítja a rendszer működését, amennyiben nem szeretnénk megvárni a hivatalos frissítést.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére