Shop menü

A DISCORD KIAKNÁZHATÓVÁ TESZI AZ AV1 KÓDOLÁS ADTA LEHETŐSÉGEKET AZ ÚJ GEFORCE-OK MELLETT

Egyéb videokártyák mellé még nem érkezett hasonló támogatás, de ami késik, nem múlik.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
A Discord kiaknázhatóvá teszi az AV1 kódolás adta lehetőségeket az új GeForce-ok mellett

Az AV1 videó kodek támogatása szépen lassan egyre csak terjed a piacon, ám a gamerek eddig csak videók rögzítésére használhatták a modern GPU architektúrák mellett, streamelésre sajnos nem. Lassan úgy tűnik, végre ezen a területen is sor került egy komoly mérföldkőre, ugyanis a Discord a hírek szerint bevezeti az AV1 streamek támogatását, vagyis végre ki lehet majd használni a hardveres AV1 kódolás adta előnyöket.

Az újításról az Nvidia egyik szakembere, Gerardo Delgado adott hírt, vagyis az információ teljesen biztos forrásból származik. A Discord jelenleg éppen dolgozik a frissítésen, amelynek eredményeként hamarosan lehetőség lesz az AV1 streamek továbbítására, illetve fogyasztásukra is. A fontos és népszerű platformon keresztül maximum 4K-s felbontás és 60 Hz-es képfrissítési ráta mellett streamelhetik a gamerek a tartalmakat, a maximális bitráta 8 Mbps lesz. Hogy mi a helyzet akkor, ha a nézők nem rendelkeznek AV1 gyorsításra képes hardverrel? Igazából semmi probléma nem merül fel, ekkor ugyanis a Discord rendszere automatikusan H.264-es kódolásra vált át, amit az elmúlt 20 évben kiadott hardverek többsége gond nélkül támogat.

Egyelőre egyéb hardverek, például az Intel Arc Alchemist sorozatú videokártyák és az AMD RDNA2+ modellek esetében nem esett szó az AV1 kódolás támogatásáról, ám alighanem már ezen is dolgoznak a Discord szakemberei, és ha a tesztek alapján a publikum elé tárhatóak az új fejlesztések, elérhetővé fogják őket tenni.

A GPU alapú hardveres gyorsítást használó AV1 streamek egyelőre csak és kizárólag a GeForce RTX 40-es sorozatú videokártyával szerelt konfigurációk esetében használhatóak Discord alatt. Remélhetőleg hamarosan tovább bővül a támogatott hardverek köre, és remélhetőleg egyéb platformok alatt is elérhetővé válik majd az AV1 alapú streamelés lehetősége.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére