8K felvételre képes mobil készülhet a Xiaominál

8K felvételre képes mobil készülhet a Xiaominál

A Xiaomi egyre több pénzt fektet kutatásba és fejlesztésbe annak érdekében, hogy kiemelkedő minőségű termékeket tudjon megalkotni. A vállalat például a Samsungot segítette abban, hogy létrejöhessen a világ első 100 megapixelnél nagyobb felbontású mobilos képi szenzor, ezt pedig fel is használja a Xioami a Mi Mix Alphában (ez szerepel a borítóképen). És most pedig a jelek szerint a videózás terén szeretné minden korábbinál magasabbra tenni a lécet.

Az XDA-Developers egy friss jelentésben számolt be arról, hogy a MIUI 11 grafikus felhasználói felület részét képező kamerás alkalmazás már fel van arra is készítve, hogy 8K videózást tudjon, méghozzá 30 FPS-sel. Eddig nem készült egyetlen olyan Xiaomi sem, ami erre képes volna, de mivel a tesztelésre kiadott MIUI 11-nek már a része ez, elképzelhető, hogy nem kell már túlzottan sokáig várni arra, hogy ez megvalósuljon. Viszont az még kérdéseket vet fel, hogy miként lehetne ezt elérni.

Galéria megnyitása

Azt nem lehet tudni, hogy a Xiaomi milyen hardveres alapon szeretné ezt megvalósítani. Egyelőre csak a Samsung által fejlesztett Exynos 9820/9825 chipek támogatnak ilyen felvételi módot, és ezt is csak papíron láttuk. Eddig egy olyan eszköz sem került a boltokba, ami képes lenne 30 FPS mellett 8K-ban mozgóképet megörökíteni. Ráadásul jelen állás szerint a Samsung Bright HMX érzékelő, amit a Xiaomi és a Samsung elvileg kollaborációban hozott tető alá, „mindössze” 6K mellett támogatja a 30 FPS-es felvételt, szóval az is kérdéses, hogy ezt milyen kameraszenzorral oldaná meg a vállalat.

Van már egyébként olyan okostelefon, ami tudja a 8K UHD videózást, de van egy komoly szépséghibája ennek. A Nubia Red Magic 3 és az utódja ugyan 8K képesként lett beharangozva, viszont ezek a szerkezetek még csak úgy oldották meg a brutális felbontás támogatását, hogy 15 képkockát rögzítenek másodpercenként az elvárható 24/30 helyett. Szóval a kiváló részletesség nem társul igazán folyamatos képpel a Nubiáknál.

Bár eddig egyetlen olyan Xiaomi okostelefon sem jelent meg, amelyben Exynos rendszerchip volt, de tekintve, hogy a 108 megapixeles Samsung Bright HMX szenzor létrehozásában a vállalatok szorosan együttműködtek, talán nem is lenne olyan meglepő, ha érkezne egy olyan Xiaomi modell, ami a csúcskategóriás Exynos rendszerchipeket venné igénybe, és így kivitelezné elsőként a 8K@30 FPS videózás támogatást. Ezzel a Samsung is nyerhetne, hiszen a rendszerchip értékesítéséből extra bevételre tehetne szert, de ha ez össze is jönne, az még kérdéses, hogy milyen szenzorral lenne ez kivitelezhető, ha a megfelelő rendszerchip biztosított is hozzá.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap