7 nm EUV alapokra épülhetnek az AMD ZEN 3-as processzorai

A ZEN 3 esetében főként az energiahatékonyság növelésére koncentrál majd a fejlesztőcsapat.

7 nm EUV alapokra épülhetnek az AMD ZEN 3-as processzorai

Az AMD RYZEN 3000-es sorozatú asztali processzorai, amelyek a ZEN 2 architektúra köré épülnek, a TSMC gyártósorain készülnek, méghozzá 7 nm-es gyártástechnológiával. Ez a gyártástechnológia viszont még a klasszikus DUV levilágítást használja a lapkarétegek mintázásánál, nem pedig a modernebb EUV-t – utóbbi majd csak a később érkező, Zen 3 architektúrára támaszkodó modelleknél kerül bevetésre. A RYZEN 3000-es sorozat rövidesen bemutatkozik és a jelek szerint a korábbi, 300-as és 400-as sorozatú lapkakészlet köré épülő alaplapok többségében egyaránt működni fognak az újdonságok, még az MSI alaplapjaiban is, pedig eleinte úgy tűnt, a 300-as sorozatot friss BIOS nélkül hagyhatja a gyártó, ám azóta kiderült, hibás kommunikációról lehetett szó.

Galéria megnyitása

Noha a ZEN 2 alapú RYZEN 3000-es asztali processzorok még meg sem jelentek, máris a ZEN 3 alapú modellek felé kacsintgatunk, amelyekkel kapcsolatban nemrégiben kiderült egy érdekes adalék. Mivel az újdonságok már nem a 7 nm-es, hanem a 7 nm+ gyártástechnológiát használják, így az EUV levilágítás jóvoltából egyszerűbben és költséghatékonyabban lehet majd gyártani őket, mint a DUV alapú elődöket. Persze azt fontos kiemelni, hogy a 7 nm+ gyártástechnológia esetében csak bizonyos lapkarétegekhez használják az EUV levilágítást, nem a teljes dizájnhoz, ahogy azt korábban már említette a vállalat. Ennek ellenére a 7 nm+ gyártástechnológiára történő átállás így is komoly előnyöket kínál, hiszen segít a tranzisztorsűrűség akár 20%-os növelésében, valamint arra is lehetőséget ad, hogy azonos órajel és terheltség mellett 10%-kal alacsonyabb fogyasztást érjenek el a lapkák.

A ZEN 3 alapú processzorok fejlesztése rendben zajlik, így a tervek szerint valamikor 2020 folyamán meg is jelenhetnek kereskedelmi forgalomban. Újításaikkal kapcsolatban egyelőre nincs túl sok információ, így jelenleg hivatalosan csak arra támaszkodhatunk, amit az AMD műszaki részlegének vezetője, Mark Papermaster nyilatkozott 2018 végén a céliránnyal kapcsolatban. Szerinte a ZEN 3 esetében elsősorban az energiahatékonyság fokozása lesz a cél, így a ZEN 2-höz képest nagyrészt ezen a területen lesznek előrelépések az új modelleknél. Az órajelenként végrehajtható műveletek számában szerény javulást várhatunk, az pedig egyelőre kérdés, hogy a processzormagok száma növekszik-e, valamint az egyéb újításokról sincs hivatalos tájékoztatás.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap