5,3 GHz-es boost órajelet kaphat a Core i7-10700K?

Amennyiben tényleg így lesz, akkor ez a modell kifejezetten jó választás lehet a hardcore gamerek számára.

5,3 GHz-es boost órajelet kaphat a Core i7-10700K?

Az Intel következő generációs asztali processzorai, amelyek a Comet Lake-S generációt erősítik, a pletykák szerint még idén tavasszal megjelenhetnek kereskedelmi forgalomban. A termékek körül a korábbi értesülések alapján nincs minden rendben, ezért sem láthattunk a CES 2020 alkalmával 400-as sorozatú lapkakészlettel szerelt alaplapokat, de az azóta eltelt időszakban remélhetőleg sikerült megoldást találni a kihívásokra, így az áprilisra várt rajt talán jó eséllyel tartható lehet.

Galéria megnyitásaMost viszont nem is ez a fontos, hanem az, hogy az ismert szivárogtató, TUM_APISAK jóvoltából fény derült egy Futuremark Systeminfo bejegyzésre, amelyen a Comet Lake-S generáció egyik tagja, a Core i7-10700K modell szerepel. Amennyiben hihetünk az adatoknak, akkor a 8 maggal és 16 szállal rendelkező újdonság várhatóan 3,8 GHz-es magórajelen ketyeghet, a maximális Turbo Boost órajel viszont egészen 5,3 GHz-ig skálázódhat, természetesen az aktív magok számától függően. Ez igen tekintélyes előrelépés lesz az aktuális csúcsmodellhez, a Core i9-9900K-hoz, illetve a Core i9-9900KS-hez képest is, hiszen ezeknél a modelleknél 5 GHz az abszolút plafon Turbo Boost órajelek terén – a Core i9-9900KS esetében viszont ez az 5 GHz-es órajel az összes processzormagra érvényes.

A megemelt maximális Turbo Boost órajel elérésében sokat segít a 125 W-os TDP keret, ami a Coffee Lake-S generációnál bevetett 95 W-os maximális TDP kerethez képest mindenképpen magasabb, viszont a Core i9-9900KS-hez képest 2 wattal kevesebb, hiszen az a modell 127 W-os TDP kerettel bír. A Core i7-10700K igazából egy magasabb TDP kerettel megtámogatott, magasabb maximális Turbo Boost órajelet alkalmazó Core i9-9900K-nak tekinthető, amit a Core i7-es családba soroltak vissza. Mivel nem abszolút csúcsprocesszorról van szó, jó eséllyel 400 dollár alatti árra számíthatunk, így a termék felveheti a kesztyűt a RYZEN 7 3800X-szel szemben, valamint a RYZEN 9 3900X pozícióját is ronthatja egy kissé.

Érdekesség, hogy a Core i7-10700K egy ECS alaplapban kapott helyet a teszt idejére, méghozzá egy Z490H-A2 típusú megoldásban, ami arra enged következtetni, hogy az ECS ismét visszatér a prémiumkategóriás Intel lapkakészletek világába. A gyártó jelenleg nem kínál sem Z370-es, sem pedig Z390-es megoldásokat, csak a B360-as lapkakészletig bezárólag terjed a mozgástere.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap