2020 első negyedévében érkezhetnek az Intel új asztali processzorai?

Az LGA-1200-as tokozást használó Comet Lake-S sorozat várhatóan tíz processzormagig skálázódik, a maximális TDP keret pedig 125 W-ra emelkedik.

2020 első negyedévében érkezhetnek az Intel új asztali processzorai?

Az Intel nemrégiben frissítette processzorkínálatát, így az ultravékony noteszgépek és a normál notebookok is hamarosan profitálhatnak a 10 nm-es Ice Lake, illetve a 14 nm-es Comet Lake sorozatú megoldásokból. A két család között számos alapvető különbséget fedezhetünk fel, amelyek alapján két eltérő célközönséget szólíthatnak meg, ahogy azt szerdai hírünkben már írtuk. A gyártó a jelek szerint rövidesen az asztali kínálatot is frissíteni fogja, ugyanis 2020 első negyedévében megjelenhetnek a Comet Lake-S processzorok, amelyek nyolc helyett már maximum tíz processzormaggal rendelkezhetnek. Sajnos ennek következményeként új alaplapokra, erősebb tápellátásra, illetve új processzorfoglalatra is szükség lesz, legalábbis az aktuális információk erre utalnak.

Galéria megnyitása

Az XFastest információi szerint Comet Lake-S modellek továbbra is 14 nm-es csíkszélességgel készülnek majd, méghozzá az elérhető legfrissebb variánsra támaszkodva, a maximális TDP keret viszont 95 W-ról 125 W-ra emelkedik a felsőkategóriában, hála a két extra processzormagnak. Ezzel együtt természetesen 65 W-os és 35 W-os modellek is készülnek majd. Pont ez, vagyis a nagyobb energiaigény indokolhatja azt, hogy az új processzorokhoz friss, erősebb tápellátással ellátott alaplapok készüljenek, az LGA-1200-as processzorfoglalattal pedig a visszamenőleges kompatibilitást vágja el a vállalat, így a gyengébb tápellátással rendelkező 300-as sorozatú alaplapokkal biztosan nem lesz problémájuk az új processzoroknak. Az új alaplapokra 400-as sorozatú platformvezérlő hub kerül, ami 802.11ax WiFi és Bluetooth 5 támogatással (CNVi), Thunderbolt 3 támogatással, illetve Intel Optane Memory támogatással érkezik.

Az új processzorok architektúra terén a Skylake vonalat viszik tovább, PCI Express 3.0-s vezérlőjük pedig továbbra is 16 sávval gazdálkodhat. A csúcsmodellek esetében a 10 processzormag akár 20 szálon is dolgozhat egy időben, hála a Hyper-Threading támogatásnak. A memória-alrendszert nem frissítik, így továbbra is kétcsatornás DDR4-2667 MHz-es támogatásra van kilátás.

Galéria megnyitása

A 2020 elején történő rajt lehetőségét az ASCII munkatársai is megerősítik, akik egy, az ECS Liva rendezvényéről származó diát közöltek, ezen pedig megemlítik a H410-es és a H470-es konzumer, valamint a Q470-es üzleti lapkakészletet is – az első áprilisban, utóbbi kettő azonban már januárban bemutatkozhat. Az Intel partnerei várhatóan Z470-es és/vagy Z490-es lapkakészlettel szerelt alaplapokat is bemutathatnak az év elején, vagyis az első negyedév processzorok és alaplapok frontján elég mozgalmas lesz.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap