115 milliárd dollárból fejleszti félvezető üzletágát a Samsung 2030-ig

A dél-koreai vállalat a jelek szerint mindent megtesz azért, hogy újra az élre kerüljön.

115 milliárd dollárból fejleszti félvezető üzletágát a Samsung 2030-ig

A Samsung korábban nagy meglepetést okozott azzal, hogy hosszas uralkodás után letaszította az Intelt a félvezetőgyártók trónjáról, ám az elmúlt időszakban komoly változások mentek végbe a DRAM és a NAND Flash piacon, amelyek miatt 2019 folyamán ismét az Intel foglalhatja el a dobogó legfelső fokát.

Galéria megnyitása Az említett EUV üzem Hwaseong területén A Samsungnál a jelek szerint ezt nem akarják tétlenül nézni, éppen ezért a vállalat 2030-ig bezárólag óriási mértékű, mintegy 115 milliárd dolláros befektetést eszközöl a Samsung LSI és a Samsung Foundry üzletágakba. A befektetések egy része gyárfejlesztésre, egy másik része pedig kutatásra és fejlesztésre mehet el az elkövetkező évek folyamán. Ez az összeg teljes egészében a félvezetőgyártással kapcsolatos területekre megy majd el.

Éves bontásban ez azt jelenti, hogy átlagosan nagyjából 5,28 milliárd dollárt költhetnek majd kutatásra és fejlesztésre, míg a termelőüzemek korszerűsítésére évente nagyjából 4,34 milliárd dollárt fordíthatnak. Ez azt jelenti, hogy a 115 milliárd dolláros teljes befektetésből 63,4 milliárdot fordítanak kutatásra és fejlesztésre, a maradik 52,1 milliárd dollárt pedig az üzemek fejlesztésére költik el.

Ha azt nézzük, hogy tavaly a Samsung összesen 15,2 milliárd dollárt költött kutatásra és fejlesztésre, akkor az éves 5,28 milliárd dolláros költség igencsak soknak tűnik, hiszen ezt csak és kizárólag félvezetőipari kutatásra és fejlesztésre szánja a vállalat. Összehasonlításképpen a Hwaseong területén felhúzott gyárépület, ami eleve az EUV gyártósorokhoz készült, összesen 4,615 milliárd dollárba került.

Galéria megnyitása
Az aktuális ranglista (Forrás: IcInsights)

A komoly mértékű befektetéseknek köszönhetően az LSI és a Foundry üzletágakban összesen 15 000 új munkahely jöhet létre, amelyek a kutatást és a fejlesztést, valamint a chipgyártást segítik. Ez igen nagy szám, hiszen a Samsungnak 2017 végén globális szinten nagyjából 320 000 alkalmazottja van, azaz ehhez mérten elég nagy létszámbővítésre készülnek a félvezetőiparban 2030 végéig. Úgy látszik, a Samsung hosszabb távon szeretné kibérelni magának a trónt a félvezetőiparban, de hogy ez sikerül-e, az majd csak később derül ki.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap