2019-ben ismét az Intel lehet a világ legnagyobb félvezető-gyártója

2019-ben ismét az Intel lehet a világ legnagyobb félvezető-gyártója

Az IC Insights elemzői úgy látják, idén nagyon jó esélyekkel indulhat az Intel a világ legnagyobb félvezető-gyártójának járó címért, ugyanis a vállalat jobban átvészelheti a kellemetlen piaci körülményeket, mint nagy riválisa, a Samsung. Mint ismeretes, jelenleg a NAND és a DRAM szegmensben elég komoly árcsökkenés van folyamatban, ugyanis sokkal több lapkát gyártanak a piaci szereplők, mint amennyire szükség lenne, ez pedig a szerződéses árak letöréséhez vezet – és idővel az átlagfelhasználói árakban is jelentkezik. Ez, vagyis a DRAM és NAND Flash piacon tapasztalható árcsökkenés segítheti hozzá az Intelt ahhoz, hogy ismét a világ legnagyobb félvezető-gyártójává léphessen elő – ezt a címet 23 évig őrizte az Intel, majd átvette a helyét a Samsung.

Az elemzők szerint a memóriapiacon idén 24%-os árcsökkenésre lehet számítani, ami a Samsungnak és a többi piaci szereplőnek azt jelentheti, hogy teljes árbevételük 20%-kal, illetve még ennél is nagyobb mértékben csökken majd. Ezzel egy időben az Intel háza táján 1%-os árbevétel-növekedésre lehet számítani a memóriapiacon, igaz, a vállalat a DRAM szegmensben nem képviselteti magát, valamint a teljes árbevétele főként nem a memóriapiacról származik, így nincs is annyira kitéve a piaci szeszélyeknek, mint riválisai. Az Intelnél inkább a 14 nm-es gyártósorok leterheltsége okozhat problémát, ami a tegnapi hír szerint az év második felében ismét a tavaly év végi szintre eshet vissza, de júliusban vagy augusztusban munkába állhat egy új üzem, ami visszaállítja a működést a régi kerékvágásba. Ez azt jelenti, hogy a második negyedévben biztosan marad a hiányállapot, a harmadik negyedévtől kezdve azonban jelentősen javulni kezd a helyzet.

Az elemzők szerint az Intel idén 70,6 milliárdos árbevételre tehet szert, míg a Samsungnál „csak” 63,1 milliárd dollár folyhat be a kasszába, vagyis az Intel magabiztosan válhat újra a világ legnagyobb félvezető-gyártójává. Amennyiben minden az előrejelzés szerint alakul, akkor ez a részvényesek felé is pozitív jel lesz, hiszen látni fogják, a sok-sok nehézség ellenére azért érdemes még bízni a vállalatban. Az persze kérdés, hogy az AMD ZEN 2 architektúrája ellen hogyan teljesítenek majd az Intel termékei – ha rosszul, akkor azért még változhat az elemzők által felvázolt optimista kép.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap