Zen 3 és RDNA2 alapokon jöhet az AMD Cézanne APU sorozata?

Az új APU egységeknek az Intel Tiger Lake sorozatával kell majd megküzdeniük.

Zen 3 és RDNA2 alapokon jöhet az AMD Cézanne APU sorozata?

Az AMD a mobil szegmensbe már elhozta a Renoir APU egységeket, amelyek a 7 nm-es csíkszélességnek köszönhetően igen jó teljesítmény/fogyasztás aránnyal rendelkeznek, valamint CPU és iGPU teljesítmény terén is meglehetősen ütőképesek, így az Intel számára komoly fejfájást okozhatnak. A Renoir sorozat a várakozások szerint hamarosan az asztali piacra is megérkezhet a RYZEN 4000-es sorozatú APU egységek formájában, ám már a következő generációról is érkezek pletykák, amelynek tagjai Paul Cézanne, a posztimpresszionista festő után kapták nevüket.

Az új APU egységek @_rogame információi szerint igen komoly fejlődést hoznak, hiszen a processzormagok egy új architektúra, a ZEN 3 köré épülnek majd, míg az iGPU esetében egy rendkívül fontos váltás történik: a GCN alapokat végre RDNA alapokra cserélik, sőt, rögtön az RDNA második generációs kiadása kap helyet a fedélzeten. Utóbbi a teljesítménynövekedés mellett egyéb újításokat is hoz, így a DirectX 12 Ultimate logó megszerzéséhez szükséges követelmények is teljesülhetnek.

Galéria megnyitásaA Cézanne APU egységek várhatóan a TSMC 7 nm-es osztályú gyártástechnológiájával készülhetnek – vagy az N7P-vel, vagy a7 N7+-szal –, hiszen a ZEN 3 alapú processzorok és az RDNA2 alapú GPU-k is ezeket a gyártástechnológiákat használhatják majd. A Cézanne APU egységek a 15 W-os és a 45 W-os szegmensbe egyaránt megérkeznek majd, így mindkét területen az Intel új, Tiger Lake kódnévre keresztelt megoldásai ellen harcolhatnak.

Ezek az Intel processzorok szintén nagy előrelépést hoznak, hiszen második generációs 10 nm-es gyártástechnológiával készülnek, a CPU magok esetében a Willov Cove architektúrát alkalmazzák, míg az iGPU már az új Xe architektúrára támaszkodhat, vagyis az AMD termékei komoly ellenfeleket kaphatnak.

Arról egyelőre nincs hír, hogy a Cézanne APU egységek pontosan mikor jelennek meg, de a korábbi forgatókönyv alapján egy CES 2021-es rajt mindenképpen elképzelhetőnek tűnik. Az Intel Tiger Lake sorozata ennél előbb, már 2020 közepén elrajtolhat, így egy ideig egészen biztosan a Renoir APU egységeknek kell velük küzdeniük.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap