Xiaomi: Készül a 100 W-os töltés, de sok a kihívás

A vállalat vezérigazgatója megosztott néhány „műhelytitkot” ezzel a fejlesztéssel kapcsolatban.

Xiaomi: Készül a 100 W-os töltés, de sok a kihívás

A mobilgyártók számos területen versengenek egymással, és ilyen például a gyorstöltési technológiák szegmense is. A mobilok üzemideje nem tud jelentősen nőni az akkumulátortechnológiák nagyobb fejlődése nélkül, éppen ezért a cégek arra törekednek, hogy a töltési ciklusok idejét lentebb faragják egyfajta kompenzálásképpen.

A gyorstöltésekben sokáig az Oppo volt az úr a VOOC technológiának hála, de ma már sokkal kiélezettebb a verseny, és szinte követni is alig lehet, hogy melyik gyártó éppen milyen gyorstöltésen dolgozik. Ráadásul egy-egy cég szimultán is egy sor különböző eljárást fejleszt, használ. A Xiaomi például már hosszú ideje próbálja összehozni a 100 wattos gyorstöltést, de a jelek szerint ez eléggé nehézkesen megy.

Már tavaly márciusban bemutatott működés közben a vállalat egy 100 wattos szupergyors töltőt, de ez mostanáig semmilyen eszközben nem jelent meg. És pillanatnyilag úgy fest, hogy még egy ideig nem is lesz élesben bevetve. A cég a korábbi demonstrációjában bemutatta, hogy ezzel az eljárással 17 perc alatt nulláról lehet 100%-ig tölteni egy készülék telepét, viszont ahhoz, hogy ezt a technológiát be lehessen vetni, nagyon sok kihívást kell leküzdeni.

Lu Weibing a Xiaomi vezérigazgatója, a hivatalos Weibo lapján felsorolta nagy vonalakban, hogy milyen problémák lehetnek már egy ennyire nagy teljesítményű töltőadapter használata során. És ezekkel a mérnököknek meg kell küzdenie megfelelő megoldásokat találva.

Az első dolog, amit kiemelt Weibing, hogy az akkumulátorok nem szeretik az extrém melegedést. Ilyenkor gyorsabban veszítenek az élettartamukból, és bizony a 100 wattos töltés esetén már a melegedés egy kiemelkedő problémát jelent. A szimpla 30 wattos töltéshez képest 20%-kal nagyobb kapacitásvesztés mérhető egy szimpla 100 wattos töltés során.

A technológia implementálása is nehéz, ugyanis egy ilyen eljárásnál már hatalmas feszültséggel lehet csak elérni a kívánt eredményt. A szakember itt részletekbe nem bocsátkozott, de az elmondásából arra lehet következtetni, hogy a 100 wattos töltési teljesítményt nem elsősorban az áramerősség, hanem a feszültség emelésével próbálják elérni.

A teljesítmény biztosításának szempontjából fontos a Xiaomi számára az is, hogy a 100 wattos töltés fenntartható legyen, és ne csak a jelenlegi erőforrások felhasználásával menjen. Továbbá számít az, hogy kellő védelem legyen beépítve a töltési láncba. A mai gyorstöltők már rengeteg különböző védelmi mechanizmussal bírnak, de a 100 wattos töltésnél minden komponens (alaplap, akkumulátor, kábel, adapter) számára fejlettebb védelem kell.

És ha már minden meg van oldva, akkor még azt is biztosítani kell emellett, hogy az adott termék többféle képen, így például vezeték nélkül is tölthető legyen. Mert egy olyan okostelefonnál, ahol már van kábelen 100 wattos gyorstöltés, valószínűleg nehezen fogadnák el a vásárlók, hogy cserébe a vezeték nélküli töltésről le kell mondani, mert az már nem fért bele a keretbe.

Arra nem tért ki Lu Weibing, hogy mikor állhat össze egy kész termékben ez a töltési technológia, de azt elmondta, hogy legyen bármennyi kihívás, meg fogják ezt valósítani. Szóval a jövőben biztosan lehet majd 100 wattal tölteni Xiaomi okostelefont, de minden más kérdés még nyitott.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap