Xiaomi: Autót vezettek egy Mi 10 Ultráról, 5G kapcsolaton keresztül

Egy e-sportoló csapott össze egy versenypályán két egyforma autóval, de a sofőröket 2000 mérföld választotta el.

Xiaomi: Autót vezettek egy Mi 10 Ultráról, 5G kapcsolaton keresztül

Az 5G nagyon sok szempontból teremt új lehetőségeket. Sokszor emelik ki a vállalatok, hogy milyen nagy adatátviteli sebességet lehet ezzel elérni, de valójában az 5G legfőbb előnye a késleltetésben mutatkozik meg. És most a Xiaomi egy olyan reklámot forgatott az új csúcsmodellje számára, ami ezt emeli ki.

A Mi 10 Ultra okostelefon elképesztő lehetőségeket tartogat, és természetesen van benne 5G támogatás is, amiről a Snapdragon X55 hálózati modem gondoskodik a Snapdragon 865 rendszerchip mellett. Kínában az 5G hatalmas érdeklődésnek örvend, így nem meglepő, hogy a Xiaomi igyekszik ezt a technológiát különösen nagy hangsúllyal kiemelni, és bemutatni, hogy mire is képes.

Galéria megnyitása

A Xiaomi hivatalos Weibo lapján megosztott videóban azt lehet figyelemmel kísérni, hogy egy e-sport autóversenyző terelget egy autót a V1 Auto World versenypályán Kínában egy hivatalos versenyző ellen. Az e-sportoló nem a volánnál ül, hanem kb. 3,2 kilométeres távolságban van a járműtől, aminek a kormányát a másik pilóta hús-vér valójában markolja. És nemcsak, hogy gond nélkül körbemegy az online kapcsolattal irányított autóval a Mi 10 Ultrát használó játékos, hanem komoly versenyt vív azzal, aki ott ül a kormánynál a másik járműben.

Fontos, hogy a teszt egy 5G SA hálózaton keresztül zajlott, nem a sokkal elterjedtebb 5G NSA környezetben. A teljesen 5G hálózati eszközökből álló környezetben lehet csak stabilan alacsony késleltetést elérni, ebben az esetben a maghálózattól kezdődően biztosított az 5G technológia támogatása. A Xiaomi által bemutatott videó tanúsága szerint az 5G SA hálózati kapcsolatban 1 milliszekundumos volt az összeköttetés a két végpont között, vagyis a „vezető” minden mozzanatára teljes összhangban reagált a több mint 3 kilométerre levő, száguldó autó.

Persze James Bond már ezt sokkal korábban, 1997-ben is meg tudta oldani. A világ legismertebb titkos ügynöke egy speciális Ericsson JB988 telefonon keresztül irányított távolról egy BMW 750iL Highline autót. Legalábbis a filmvásznon, a valóságban valószínűleg olyan lett volna a hálótaton a késleltetés, hogy az első métereken összetörte volna a méregdrága járművet. Az 5G mellett azonban már abszolút valóság, hogy akár ez is kivitelezhető okostelefonnal, távolról.

Galéria megnyitása

A felhasznált járműben persze gyárilag nincs meg az ahhoz szükséges technológia, hogy egy okostelefonnal lehessen vezérelni, ezt jelentősen át kellett ahhoz szabni, hogy fel lehessen használni. A Xiaomi Mi 10 Ultra viszont mindenféle átalakítás nélkül oldotta meg az izgalmas feladatot, csak a megfelelő applikációt kellett rajta igénybe venni. Ennél már csak az lett volna érdekesebb élmény, ha a visszacsatolt kamerák képét is a mobilon tudja nézni a vezető, hiszen akkor lett volna teljesen olyan, mintha egy szimpla játékkal játszana.

A Xiaomi a Mi széria 10. évfordulója alkalmával dobta piacra a Mi 10 Ultrát, és ebben belepakolt minden földi jót. Akit részletesebben is érdekel, hogy mire képes ez az okostelefon, az a korábbi hírünkben tájékozódhat.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap