X86-64 emulációt kaphat a Windows 10 on ARM operációs rendszer?

Eddig úgy tűnt, különböző akadályok miatt nem érkezik egyhamar ilyen emuláció, most azonban egyes források azt állítják, már 2021 első felében bemutatkozhat.

X86-64 emulációt kaphat a Windows 10 on ARM operációs rendszer?

A Neowin információi szerint a Windows 10 on ARM ökoszisztéma fontos változás előtt áll, legalábbis erre utalnak a megnevezni nem kívánt forrásaik értesülései. Gyakorlatilag arról van szó, hogy az iparági pletykák szerint 2021-ben megérkezhet a Windows 10 on ARM operációs rendszerbe az X86-64 emuláció, ami igen jól hangzik, igaz, eddig úgy tűnt, ilyesmire nem kerülhet sor bizonyos okok miatt. A Windows Insider Program résztvevői várhatóan már jövőre tesztelhetik az új funkciót, szélesebb körben azonban csak 2021 első felében válhat elérhetővé.

Galéria megnyitásaJelenleg a Windows 10 on ARM esetében natív támogatás jár az ARM és az ARM64 alapú alkalmazások mellé, míg a 32-bites x86-os appokat emulálja a rendszer. Eddig úgy tűnt, hogy az X86-64-es, vagyis a 64-bites Windows alkalmazások emulálását nem oldják meg, ez pedig technikai kihívásokkal, illetve teljesítménnyel kapcsolatos problémákkal magyarázható, illetve e kettő  valamilyen szintű kombinációjával. Márpedig 64-bites emuláció nélkül több alkalmazás sem képes futni az ARM alapú rendszereken, mint amilyen például a Microsoft nemrégiben piacra dobott Surface Pro X modellje – ez a konfiguráció egy Microsoft SQ1-es processzort használ, ami lényegében a Snapdragon 8cx egy speciális változataként tartható számon.

Az X86-64 emulációval kapcsoltban egyelőre nem osztott meg részleteket a Microsoft, sőt, még a pletykát sem akarták kommentálni, hiszen jelenleg ezzel a témával kapcsolatban egyszerűen nincs mondandójuk. Azt persze érdekes lesz látni, ha többféle verzió is rendelkezésre áll az adott alkalmazásból, akkor melyiket javasolja majd a Microsoft Store: teljesítmény alapján előnyben részesítheti egyiket vagy másikat, de akár a felhasználóra is bízhatja a döntést. Már amennyiben tényleg érkezik X86-64 emuláció, mert ez egyelőre nem több egyszerű pletykánál.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap