X499-es lapkakészletet kapnak az érkező Cascade Lake-X processzorok?

Egy ideig azt lehetett hinni, hogy igen, de a Gigabyte a Computex 2019 alkalmával elárulta, pontosan mi is a helyzet.

X499-es lapkakészletet kapnak az érkező Cascade Lake-X processzorok?

Az Intel háza táján hamarosan kisebb frissítés várható HEDT fronton, ugyanis ősszel megérkezhetnek a Cascade Lake-X sorozatú processzorok, amelyekről a Computex 2019 alkalmával már esett némi szó. Az aktuális információk alapján annyi tűnik biztosnak, hogy a legfrissebb „X” sorozatú HEDT processzorok most 18-nál több, akár 28 processzormaggal is gazdálkodhatnak, de javul a memória-támogatás, valamint emelkedhetnek az órajelek is. És minden bizonnyal némi hardveres védelmet is kapnak az újdonságok az aktuális sebezhetőségekkel szemben. Az új processzorokkal kapcsolatban arról eddig nem igazán érkezett információ, hogy pontosan milyen processzorfoglaltot használnak majd, de azt már pedzegették a pletykák, hogy új, illetve átnevezett lapkakészlet érkezhet a friss platformhoz, ami az X499 nevet viselheti.

Galéria megnyitása

A Computex 2019 alkalmával egyebek mellett a Gigabyte is bemutatott néhány új X299-es alaplapot, ám ezek nem voltak túlzottan érdekesek, de egy fontos dologról lerántották a leplet: a „friss lapkakészlet” nevéről. Az egyik Gigabyte alaplap VRM áramkörének hűtésén X499-es jelölés szerepelt, ám az alaplapokhoz tartozó specifikációs listán már X299G nevet olvashattunk, így egy picit félreérthető helyzet jött létre. Az azért mindenképpen fura volt, hogy az egyes alaplapokon egyáltalán nem szerepelt X299-es jelzés, legalábbis nyomtatott áramköri lapra szitázott formában.

A Hardware Unboxed munkatársainak a Gigabyte illetékesei megerősítették, eleinte úgy tűnt, hogy tényleg X499-es lapkakészlettel érkeznek a friss, Cascade Lake-X processzorokhoz készített alaplapok, ám az X499-es lapkakészlet nem egy új lapka lett volna, hanem az X299-es PCH egyszerű átnevezése. Az Intelnél nemrégiben úgy döntöttek, az X499-es típusjelzés helyett továbbra is a jól bevált X299-es nevet használják a friss alaplapoknál, ám a könnyebb megkülönböztethetőség érdekében minden új alaplap az X299G jelölést kapja, így egyből nyilvánvalóvá válhat, hogy az új processzorok mellé készültek. A visszamenőleges kompatibilitás megmarad, arról azonban nem esett szó, hogy a régi X299-es alaplapok is kapnak-e majd BIOS frissítést, azaz használhatóak lesznek-e bennük a Cascade Lake-X sorozatú központi egységek. Az eddigi gyakorlat alapján jó eséllyel a Cascade Lake-X processzorok támogatását is megkaphatják a régi alaplapok, ám ezzel kapcsolatban biztosat majd csak az első hivatalos bejelentések mondhatnak.

Galéria megnyitása

Az Intel egyébként éppen a napokban közölte a partnerekkel, a Skylake-X sorozatú processzorok már nem sokáig lesznek kereskedelmi forgalomban, hiszen nyugdíjazza őket a cég – ez a lépés természetesen az érkező modellek miatt vált szükségessé. A Skylake-X Refresh család tagjai viszont, amelyek 2018 folyamán kerültek a boltok polcaira, még velünk maradnak egy picit. Hogy az érkező Cascade Lake-X modellek pontosan milyen tulajdonságokkal rendelkeznek majd? Az elkövetkező hónapok folyamán egészen biztosan kiderül.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap