X-Men: Sötét Főnix - Mi a minimum?

Jean Grey történetét tragédiák övezik, a Sötét főnix tüzében pedig a múlt és a jelen is lángra lobban.

X-Men: Sötét Főnix - Mi a minimum?

49 %
{{ average }} %
  • Hazudtatok nekem, de szeretlek titeket, de utállak titeket!
Szerzői értékelés
Szerző
49
%
Olvasói értékelés
Olvasó
Olvasói értékelés
{{ average }}
%
{{ average }}
%

A főnix, mint mitológiai lény gyökerei Egyiptomig nyúlnak vissza. Itt még Benu néven ismerték és a klasszikus vörös-narancs tollú madár helyett egy gólya vagy gém szerű lényként képzelték. Nem csak Rével a napistennel és a felkelő nappal volt szoros kapcsolatban, de Heliopolisznak (a Nap városa) is ő volt a szent szimbóluma. Érdekes, hogy Kínában a Gaoming leletek feltárása során olyan 7400 évvel ezelőtt készült vázás találtak, melynek oldalán főnixmadár található és valószínűleg vallásos szertartáshoz kapcsolódott. Kezdetben a görögök is átvették a benu nevet, de később ez egybeolvadt a phoinix szavukkal, ami Főnicia nevéből eredt és bíborvöröset jelentett. A mitológiai lénnyel foglalkozó ókori, vallásos és más megközelítéseket magába foglaló irodalom meglehetősen nagy és bevallom szívesebben foglalkoznék ezzel, de nagyon félrevezető lenne a cím, ha történelmi értekezés születne a jobb sorsra is érdemes új X-Men film helyett.

Galéria megnyitása

Azt a viccet biztosan mindenki ismeri, amikor egy színész, miután befutott, letagadja, vagy esetleg mégis felvállalja múltbéli olyan alakításait, melyek finoman fogalmazva sem voltak kiemelkedők. Ez a fiatal voltam, kellett a pénz effektus, ami, ha nem is a valós formájában, úgy tűnik a Sötét Főnixre is árnyékot vetett. Visszanyúlhatnánk a képregényekig, de nekem úgy tűnik, hogy a mutánsos filmek nyomokban tartották csak meg az ott történtek elemeit és inkább egy saját alternatív irányt képviselnek. Itt pedig Hollywood, a népakarat, az épp ráérő rendező és a forgatókönyv író mind szépen összelegóztak egy verziót, ami végül film alakot öltött és 2 órát kér az életünkből, ha beülünk rá.

Jean Grey eredettörténetének is felfoghatjuk a filmet, bár erőteljes turmix a képregényhez képest. Az alapot a kislányként szüleivel utazó Jean adja, aki elveszíti képességei felett a kontrollt és ezáltal balesetet okoz, egyben édesanyja halálát is. Ezután Xavier professzor iskolájában köt ki, telnek az évek, a telepata/kinetikus képességekkel bíró lányka felcseperedik és az alapcsapat tagja lesz. Ez másik, fiatalabb csapat, mint amit az X2-ben láthattunk 2003-ban, csak hogy tovább bonyolítsuk a dolgokat, de ez is beleilleszthető az összképbe, ha arra gondolunk, hogy a 2014-es Days of Future Past eltörölte a 2006-os korábbi film idősíkját és létrehozta azt, ahol ma is tartunk a legújabb filmmel. Ez adta amúgy a hírek szerint azt az ötletet is, hogy a Sötét Főnix története új feldolgozást kapjon, ami terveik szerint sokkal hűebben követte volna az eredeti képregényeket. Hát, ez nem nagyon sikerült.

Galéria megnyitása

A probléma ott kezdődik, hogy az egész 2 órás időtartam alatt olyan érzés kerülgetett, mintha a kamerák mögött fegyvert fogtak volna a színészekre, hogy márpedig ezt a filmet muszáj végig játszaniuk, ők pedig úgy döntöttek, hogy ha nekik szenvedniük kell, akkor szenvedjünk mi is. A főszereplőként beharangozott Sötét Főnix karaktere alig árnyalt, cserébe persze elnagyolt, mivel két órába kellett sűríteni mindent. Ez pedig hisztis, ostoba és zavarodott összképet ad, egy nagyon is jól kidolgozott drámai/tragikus karakterről. Sajnos.

A párbeszédek, de még a szomorúnak szánt részek is laposak, mintha unalomból felolvasná valaki, hogy hajjaj meghalt, megölték, veszélyben a világ, azt hittem elveszítelek szerelmem. De az is a lehetséges okok között szerepelhet, hogy a színészek kikötötték, hogy drámai egysorosok és közhelyek kell, hogy a szövegek nagy részét képezzék, különben nem vállalják.

Galéria megnyitása

Ezt sosem tudjuk meg, az viszont fájdalmasan nyilvánvaló, hogy akciót, sodró drámát vagy épp izgalmas pillanatokat nem itt fogunk találni. Vagy olyan kis mennyiségben, amit egy jól összerakott YouTube videó is képes megadni, ellentétben ezzel a 200 milliós giga film projekttel. Mindenki szabadon eldöntheti, hogy mi vezethetett ehhez a minőségromláshoz. A lehetőségek, tárháza elég széles lesz ahhoz, hogy mindenki megtalálja a maga kedvencét és bűnbakját. Addig pedig az a legvalószínűbb, hogy a keményvonalas rajongók, akik az összes eddigi részt is látták, erre is be fognak ülni, csakhogy teljes legyen az X-Men filmes „gyűjtemény”. Szegény Sötét Főnix pedig az újjászületés és az öröklét helyett feledésbe, porral belepett mellőzésbe fakul majd és még csak sajnálni sem fogjuk.

Összefoglalás

X-Men: Sötét Főnix - Mi a minimum?

X-Men: Sötét Főnix - Mi a minimum?

X-Men: Sötét Főnix - Mi a minimum?
Szerzői értékelés
49
%
A Sötét Főnix történet újra szárnyra kap, de lángoló diadal helyett valami egészen mást arat.
Annak végülis lehet örülni, hogy az X-Men világ újabb egész estét filmet kapott...
...de a moziból kifelé jövet már nem biztos, hogy az öröm a helyes szó rá.
{{ totalLabel }}
%
{{ userRateLabel }}

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap