Shop menü

WINDOWS TERMINAL PREVIEW – EGYEDI TÉMÁKAT ÉS SZÍNEKET HASZNÁLHATUNK MAJD

Elég sok változást hoz a 1.16-os változat.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Windows Terminal Preview – Egyedi témákat és színeket használhatunk majd

A Windows Terminal a 2019-es bejelentése óta folyamatosan fejlődik és „szépül”, az 1.16-os bemutató kiadás például bevezeti a témákat is, így még egyedibbé tehetjük a Terminal ablakokat, már amennyiben ez szempont.

Galéria megnyitása

A Themes, azaz Témák funkció egyelőre még csak a JSON szerkesztésével érhető el, egyelőre csak így hozhatunk létre új, saját témákat, ehhez példakódot is mellékeltek, de a későbbiekben a felhasználói kezelőfelületen keresztül a Theme/Témák menünk keresztül is megoldható lesz a színvilág testreszabása. Fontos változás, hogy három új objektum is elérhetővé vált, a tab, a tabRow és a windows, amelyek beállításaival kapcsolatban ez a dokumentáció ad bővebb információt.

Galéria megnyitása

A témák mellett színek terén is változott a Terminal, most már több alapértelmezett szín közül lehet választani, extraként pedig a sötét mód lesz az alapértelmezett megjelenítési mód, nem a rendszer témáját követi majd a Terminal ablaka. Az ablakok esetében egyébként új lehetőség, hogy a newTabPosition beállításon keresztül megadhatjuk, hol jelenjenek meg az új ablakok: a meglévő tab után, vagy a sor végén. Ezt a beállítást egyébként a felhasználói kezelőfelületen keresztül is elérjük majd. A színválasztó eszköz szintén fejlődött, amely immár jobb dizájnnal rendelkezik, és bármilyen témát alapértelmezetté tehetünk rajta keresztül.

Galéria megnyitása

Az alapértelmezett renderelőmotor szintén változott: az 1.13-as kidásnál teszt jelleggel bevezetett újítás most már alapértelmezetté válhat, ami több szempontból is jó hír lehet. Egyrészt ez a renderelőmotor jobb teljesítményt kínál, további pixelshadereket támogat, valamint számos stílus kezelésére is képes. Ehhez persze hardveres GPU gyorsításra van szükség, ha viszont ilyesmi nem áll rendelkezésre, egy másik renderelőmotorra vált a rendszer, ami GPU alapú gyorsítás nélkül is működik. Érkezik egy expandSelectionToWord funkció is, amely a kijelölést kiterjeszti a kijelölt szavak elejére és végére is. A fejlesztők ezzel együtt korábbi hibákat is javítottak.

A legfrissebb Terminal verzió, illetve az itt részletezett Terminal Preview a Microsoft Store, a GitHub, vagy a winget segítségével szerezhető be.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére