Webkamerák tesztje

Mai tesztünkkel azokat az olvasókat célozzuk meg, akik nem kérnek a VGA kamerák által nyújtott képminőségből és hajlandóak némi többletköltséget vállalni a megnövekedett pixelszámért és a mellékelt szoftverekért.

Webkamerák tesztje

1. Bevezető

Mai tesztünkkel azokat az olvasókat célozzuk meg, akik nem kérnek a VGA kamerák által nyújtott képminőségből és hajlandóak némi többletköltséget vállalni a megnövekedett pixelszámért és a mellékelt szoftverekért. A mezőny szereplői nagyrészt 1,3 megapixeles érzékelővel vannak ellátva, mindegyiküknél megtalálható a beépített mikrofon, némelyikük pedig manuálisan állítható fókusszal is rendelkezik, mely a kép élességére van jótékony hatással.

Hogy a számunkra ideális megoldást megtaláljuk, a felhasználás körülményeiről sem szabad megfeledkeznünk, nem mindegy ugyanis, hogy asztalunkon vagy képernyőnk tetején kerül majd elhelyezésre a kommunikációs eszköz. Ennek megfelelően az állványos, csipeszes vagy kampós megoldások közül kell kiválasztanunk azt, amelyik leginkább megfelel az elvárásainknak. Vásárlás előtt azt is célszerű végiggondolni, hogy kívánjuk-e notebook-kal együtt használni a webkamerát. Ilyenkor a hordozhatóság kerül előtérbe, fontos, hogy minél kisebb helyet foglaljon csomagunkban, és az sem elhanyagolható szempont, hogy kapunk-e hozzá védőtasakot, mely a fizikai sérülésektől hivatott megvédeni a készüléket.

2. Trust WB-8300X

A Trust webkamerája szereplőink közül az egyetlen, mely 2 megapixeles érzékelőt kapott, így papíron némi előnnyel indít a többiekhez képest. A gyártó nem véletlenül illette a prémium jelzővel termékét, ugyanis az objektív fókusza állítható, emellett a beépített mikrofon és pillanatfelvétel készítésére alkalmas gombok sem maradtak el. Ne feledkezzünk meg a termék szoftveres támogatottságáról sem, ezzel ugyanis nagyon sokat kihozatunk még egy középszerű készülékből is, de ne szaladjuk előre, előbb lássuk, mit rejt a doboz!

A készülék mellett némi útmutatóra leltünk a beüzemelést és elhelyezést illetően, de a telepítő CD sem maradt el, melyen a meghajtóprogramot és egy nagyon hasznos kezelő alkalmazást találtunk az ArcSoft VideoImpression 2 személyében. Ennek köszönhetően nemcsak felvételeink megtekintése, hanem azok szerkesztése is kiválóan megoldható.

Kibontás után egy klasszikus webkamera jellegű fekete gombóccal szembesülünk, melynek talpa némi függőleges mozgásra is lehetőséget ad számunkra. Felül található a bekapcsolást jelző LED, így biztosak lehetünk abban, hogy nem készülnek rólunk véletlen felvételek. Mögötte látható a pillanatfelvétel gombja, a mikrofont viszont nem sikerült megtalálni, jól elrejtették a kíváncsi szemek elől. A fókuszállító gyűrű enyhe barázdáltságot kapott, mely megkönnyítette az elfordítást, bár el tudtunk volt képzelni ennél könnyedebb mozgatást is.

Az egyszerű asztali használathoz a gyári állapothoz képest semmit sem kell tennünk, csak telepítsük a mellékelt alkalmazásokat és tegyük le a monitor mellé. Ilyenkor feltűnően ingatag a készülék, a talp gumírozásai mit sem segítenek, ugyanis a merev vezeték nem hagyja, hogy beállítsuk a nekünk megfelelő szöget, sokszor elmozdul tőle a kamera. A vízszintes elhelyezés jelen esetben nem a legjobb döntés, ám szerencsére kinyitható a talpa, így TFT monitorra is felhelyezhető.

Amint látható, a kinyitott talpazat igen nagy képernyő mélységet képes átölelni, mely ugyan nem elsősorban stabilitásával, hanem széleskörű használhatóságával érdemelte ki dicséretünket.

A fizikai felépítés után lássuk, a mellékelt szoftverekkel hogyan tudjuk hasznosítani a specifikációkban ismertetett képességeket. A driver telepítése amolyan formalitás, operációs rendszerünk (Win XP) enélkül is képes kezelni a készüléket, ám ajánlott, hogy mindent szabályszerűen feltelepítsünk, nehogy elessünk a webkamera valamelyik funkciójától.

A VideoImpression 2 alapvetően egy video szerkesztő alkalmazás, mely magában foglalja a képnézegető és video lejátszó funkciókat is. A képminőség kiválasztása felbontás alapján történik, a tényleges 2 megapixel leskálázható, de ugyanígy interpolálható is egészen 8 megapixelig. A video minősége szintén a szoftver segítségével választható ki, a maximális 2 megapixeles felbontás mellett 10 képkocka/mp-cel készíthetünk felvételt, ám ilyenkor sűrűn fordulnak elő akadozások. A legjobb megoldás, ha a teljesen akadásmentes 30 fps-t választjuk, az ehhez tartozó legnagyobb felbontás pedig a VGA (640x480). Így élvezetes, és viszonylag zajmentes felvételekhez juthatunk. A szoftver igazi előnye a video szerkesztésben rejlik. Felvételeinket szétdarabolhatjuk, feliratozhatjuk és hangsávokkal egészíthetjük ki, végül pedig elkészíthetjük a végleges klipet tetszőleges formátumban a felsoroltak közül (AVI, DV, Mpeg1, Video, WMV).

A webkamera egyik legfontosabb jellemzője a képminőség. Az alábbi képek szolgáltak segítségül az összehasonlítás során, ahol bal oldalt a képek kicsinyített változatai, jobb oldalt pedig a 100%-os nagyítás egy részlete látható. Az igazságosság kedvéért minden esetben 1,3 megapixeles képet készítettünk, a képjavító eljárást pedig bekapcsoltuk, ha találtunk ilyet.

A variálható fókusz ellenére a leghomályosabb képeket a Trust készítette, annak ellenére, hogy a tárgyra fókuszáltunk. Az objektív érzékenysége viszont jó, rendkívül világos képek készíthetőek a webkamerával, bár látható némi zaj is a rajtuk. A video felvételek szintén kellően világosak és zaj is csak alig látható, akadásnak és csíkozódásnak nyoma sincs. A video szerkesztő segítségével tovább alakíthatóak felvételeink, némi utómunkára is lehetőségünk van, mint fényerő, kontraszt növelése vagy színhőmérséklet változtatás.

A Trust a WB-8300X típussal most nyilvánvalóan a video felvételekre helyezte a hangsúlyt, ugyanis itt nagyon jól szerepelt, de a fényképezés területén találhatunk ennél jobbat is.

3. Lenovo USB WebCam

A Lenovo versenyzője 1,3 megapixeles érzékelőt kapott, fixfókuszos, különlegessége, hogy számos helyzetben alkalmazhatjuk (notebook-on, CRT, TFT monitoron, asztalon) és rendelkezik egy elcsúsztatható objektív védővel, mely megóvja azt a levegő szennyeződéseitől.

A sima kartondoboz egy jól becsomagolt készüléket, telepítő CD-t, használati útmutatót és egy védőtáskát tartalmaz, melyet a hordozhatóság jegyében mellékelnek a webkamerához, ugyanis a legtöbb esetben egy noteszgépes táskában már nem maradna számára hely.

A webkamera érdekes megjelenéssel bír, a széles készülék jobb oldalát meghúzva bukkan elő az objektív. Első „lábai” és hátsó támasztéka számos módon variálható, annak megfelelően, hogy milyen környezetben kívánjuk használni. A használati útmutató egy külön fejezetet szentel ennek bemutatására, jelen állapot leginkább vízszintes felületekhez ajánlott, mint asztal, vagy lapos tetejű CRT monitor.

A lábak nagy mélységű megjelenítőket is képesek átfogni, még az extrém formatervű íves TFT megjelenítők káváját is lekezelte a készülék, melyben a tapadós gumitalpak rendkívül nagy szerepet játszottak. A lábak 180 fokos elforgatásával noteszgépekhez is alkalmazható a kamera, ilyenkor érdemes a panel legvastagabb részére felszerelni. A kábel merevsége a Lenovo esetében is önálló életre kelti a kamerát, annak ellenére, hogy hátul kábelrögzítő helyet is kapunk hozzá.

A mellékelt korongon a meghajtóprogramot és az InterVideo Lenovo WebCam Center szoftverét találjuk, mellyel felvételeinket rögzíthetjük és visszanézhetjük azokat. Szerkesztésre nincs lehetőségünk, mindössze a pillanatképek és videók minőségét, formátumát tudjuk megadni (BMP, JPEG, TIFF, illetve MPEG, AVI). A felbontások széles skáláján választhatunk: a képek esetében az egészen apró bélyeg mérettől (160x120) az interpolált 2400x1800-ig, melyből 1280x960 a valós érték. Videók esetében meg kell elégednünk a VGA (640x480) felbontással, ennek csökkentése itt sem jelent gondot.

A képminőség vizsgálatánál az előző tesztalanyunknál alkalmazott módszer szerint jártunk el. A képek miniatűr változata nagyítható, mellette látható annak 100%-os részlete.

A fix fókusz ellenére igen éles képet produkált a Lenovo készüléke, nagyjából 20cm és 1m között készíthetünk jó minőségű felvételeket. Az objektív fényérzékenysége megfelelő, bár erős zajosodás figyelhető meg, mely a kép világos részein is jelentkezik. A felvétel során – függetlenül, hogy pillanatkép vagy video módban használtuk – erős csíkozódásra lettünk figyelmesek, az elkészült képeken és videókon viszont ennek csak töredéke jelentkezett, így ennek nem tulajdonítottunk különösebb jelentőséget.

A Lenovo kamerája fixfókuszos objektíve ellenére viszonylag éles képeket készített, sajnos az erős képzaj viszont sokat elvesz az élményből.

3. Logitech QC. Deluxe for Notebooks

A Logitech állítható fókuszos webkamerája ugyancsak 1,3 megapixeles érzékelővel rendelkezik, beépített mikrofonnal és egy kellemesen használható szoftverrel bír.

A készülék csomagjából nem maradt el a telepítéshez szükséges CD, felhasználói kézikönyv, egy rendkívül jó minőségű szövet tok és természetesen maga a kamera.

A kommunikációs eszköz könnyen forgatható üveglencsével rendelkezik, fölötte kapott helyet a beépített mikrofon, rajtuk kívül egy bekapcsolásra figyelmeztető LED és egy pillanatfelvétel készítésére elhelyezett gomb díszíti az ezüst színű webkamerát. A diszkét méretekkel megáldott eszközt egy csipesz segítségével tudjuk a notebook kávájára szerelni, de használható még különlegesen vékony TFT monitoron vagy bármely erre alkalmas tárgyon, például lámpaoszlopon.

A merev vezeték jelen esetben nem okozott gondot, mivel a kamera függőleges elmozdítása csak nagy erőkifejtés mellett kivitelezhető, így a madzag nem képes kimozdítani a beállított helyzetéből.

Szoftverkörítés gyanánt a Logitech QuickCam alkalmazását kapjuk, mellyel video felvételeket és pillanatfelvételeket tudunk készíteni. Előbbi az e-mailezéshez megfelelő 320x240-es, valamint 640x480-as VGA felbontásban készülhet, illetve képeket maximálisan 1,3 megapixelben, vagyis 1280x960-as méretben készíthetünk. Az alkalmazás beállításai közt olyan képjavító eljárásra találtunk, mellyel a fényerő, kontraszt, fénymérés, színkezelés és fehéregyensúly állítható ideális értékre. Videóink elkészítésekor pedig vicces szűrők használhatók, de a video szerkesztéshez külön alkalmazást kell használnunk, ugyanis ezt már nem támogatja a program.

Képminőség területén sokat várunk a kamerától, ugyanis a készülék Carl Zeiss optikával lett ellátva.

A fényérzékenység nagyon jó, itt találtuk a legvilágosabbnak az elkészített képet, képzaj szinte alig látható. Élesség tekintetében viszont jobban kellett volna szerepelnie, főleg, hogy állítható fókusszal is rendelkezik a webkamera, de az eredmény még így is elfogadható. A próba során csíkozódással, akadozással vagy kihagyással még kis mértékben sem találkoztunk.

A Logitech kamerája képminőség tekintetében hozta az elvárt szintet, a szoftveres támogatástól viszont kicsit többet vártunk.

5. Összefoglalás

Trust WB-8300X

Ha minden vágyunk, hogy saját video felvételeinkből klipet készítsünk és alapszintű képkészítési lehetőségeknél nem vágyunk többre, boldogok leszünk a Trust gyártmányával, ugyanis a képfeldolgozás sebessége remek, akadozással egyszer sem találkoztunk a próba során. Az állókép enyhe homályosságán kívül annyi kifogásolnivalónk akadt, hogy video híváshoz sehogy sem sikerült a mikrofont életre kelteni, pedig a video szerkesztőben az kifogástalanul működött. Összességében viszont elégedettek voltunk, a készülék elsősorban video felvételekhez ajánlott.

Lenovo USB WebCam

A Lenovo kamerája különleges formája és kialakítása miatt érdekességszámba megy. Felhasználási körülménye nagyon széles, egyedül a rendkívül vastag kávájú TFT monitorokra nem tudjuk felszerelni, ezt leszámítva bárhová felapplikálható a kis készülék. A zajos képeket tartjuk egyik nagy hátrányának, a másik egy komolyabb szoftver hiánya, így sem különleges szűrőkkel, sem video szerkesztővel nem leszünk gazdagabbak általa. Összességében tetszett a kamera, bár ezt nem különleges képminőségének és szoftveres támogatottságának köszönheti.

Logitech QuickCam Deluxe for Notebooks

A QuickCam Deluxe for Notebooks egy igazán kompakt és könnyen hordozható webkamera, mely képminőségével az átlag fölött helyezkedik el, a Trust által nyújtott szoftveres támogatottsággal viszont nem képes versenyezni.

Összefoglalva mai tesztünknek egyértelmű győztese nincsen, mivel mindegyik készülék fel tud mutatni előnyöket és hátrányokat egyaránt. A video készítés szerelmeseinek a Trust kamerája, a legjobb képminőséghez a Logitech készüléke ajánlott, a Lenovo eszközét pedig a széles környezetben való felhasználása miatt tudjuk javasolni. Ennek ellenére egy objektív értékelési rendszer alapján összeállítottunk egy videót a webkamerákról, így most ezzel búcsúzunk minden kedves olvasónktól:

                 

A Trust készülékét a Cédrus Kft.-től, a Lenovo kameráját pedig a CHS Hungary Kft.-től kaptuk kölcsön, ezúton is köszönet érte!

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward