Webkamerák Microsoft módra

A mai alkalommal a Microsoft webkamerái közül vizsgáltuk meg a LifeCam HD-3000 és LifeCam HD-Studio típusokat.

Webkamerák Microsoft módra

1. Bevezető

A mai alkalommal a Microsoft webkamerái közül vizsgáltuk meg a LifeCam HD-3000 és LifeCam Studio típusokat. Tesztünkkel azokat az olvasókat célozzuk meg, akik végre igazán jó minőségben szeretnének kommunikálni és videókat készíteni, amiket az internetre is feltölthetnek.

A webkamerák 1280 * 720-as felbontásban tudnak videót készíteni, a komolyabb eszközzel viszont 1920*1080-as képméretben is tudunk fényképezni, illetve ott az autófókusz is, emiatt élesebb képe van. Az adatok után lássuk a kedvezőbb áron kínált HD-3000-es típust!

 

2. LifeCam HD-3000 - Áttekintés

LifeCam HD-3000

A LifeCam HD-3000 1280 *720 pixeles szenzorral rendelkezik, fixfókuszos objektív van benne, tartalmaz beépített mikrofont, és van rajta egy dedikált gomb, amivel video hívásokat kezdeményezhetünk. A termék szoftveres támogatottságáról sem feledkeztek meg (Microsoft LifeCam 3.5), amivel a képminőséget befolyásolhatjuk, effekteket adhatunk a webkamera képéhez és felvételeinket készíthetjük el.

A készülék mellett némi útmutató is van a beüzemeléshez, ami mellett a telepítő CD pihen, ám ettől függetlenül érdemes ellátogatni a Microsoft honlapjára is, hogy megnézzük, van-e frissebb meghajtó a lemezen lévőnél.

A webkamera mérete az átlagnál talán kicsit nagyobb, színe fekete, szemből némi fényes lakkozással is ellátták, bekapcsolt állapotára egy kék színű led figyelmeztet. Az objektív körüli lépcsőzetes díszítő elem minket a régi kamerákra emlékeztet. A kommunikációs eszköz talpa három ponton is meghajlítható, így a legvastagabb és legvékonyabb kávájú monitorra is fel tudjuk szerelni, így akár egy noteszgépre is. A webkamera fejét csak oldalirányban tudjuk mozgatni, ezért a monitor dőlésszögét kell jól megválasztani vagy az állvánnyal kell ügyeskedni, de erre csak ritkán lesz szükség, mert elég széles látószöge van a kamerának.

Ha a készüléket nem akarjuk a monitorra szerelni, akkor asztalon is használhatjuk, mivel az állvány hajlékony, így könnyen átalakíthatjuk. Ilyenkor az állványnak köszönhetően a webkamera függőlegesen is állítható. A vezeték viszonylag hajlékony, ezért nem rántja el a készüléket a beállított helyzetéből. A készülék tehát ergonómiailag jó, egyetlen apróságot említenénk csak meg, egy lyukat igazán fúrhattak volna a talapzatra, hátha valaki mini állványról akarja használni a webkamerát.

Microsoft LifeCam 3.5

Miután telepítjük a webkamera LifeCam 3.5 szoftverét, ami a Windows XP, Vista és 7 rendszerekkel kompatibilis, lehetőségünk van fotózni, videó és hangfelvételeket készíteni, effekteket adni a képhez, és a képminőséget is beállíthatjuk vele.

A képminőség kiválasztása felbontás alapján történik, a tényleges 1280*720-as képméret leskálázható, de ugyanígy interpolálható is egészen 2560*1440-ig. A szoftver hasznos tulajdonságai közt zajcsökkentést és képjavítást is találunk, utóbbi a rossz fényviszonyok bizonyult hasznosnak. A haladóknak szánt tulajdonságok közt manuális beállításokra is lehetőség van, és a szoftver segítségével a digitális zoom is a rendelkezésünkre áll (ilyenkor szoftveresen nagyítja a képet a gép, tehát ne várjunk egetrengető minőséget). A „truecolor + ClearFrame” jelölőnégyzet kipipálásával az alapértékeket a szoftver állapítja meg és ennek megfelelően igyekszik a legjobb minőségben elénk tárni a webkamera képét. Mi a tesztelés során készült képekkel nagyon elégedettek voltunk, de ezzel a következő oldalon foglalkozunk részletesen.

 

3. LifeCam HD-3000 - Képminőség

A készülék rögtön egy hátránnyal indít, ugyanis fixfókuszos objektív van benne, ezért nagyjából 0,3 – 1 méteres tartományban tud éles képet készíteni. Az esetek túlnyomó többségében ez persze bőven elég, hiszen nagyrészt ebből a távolságból nézünk egy monitort. Értelemszerűen a legjobb képminőség érdekében a webkamerát a monitor tetejére érdemes szerelnünk, így meglesz az ideális távolság. A fixfókusznak megvan az az előnye, hogy rossz fényviszonyok közt sem kell várnunk arra, hogy megtalálja az élességet, de ezért természetesen a képminőséggel kell fizetnünk.

640*360:

Alacsonyabb felbontáson (640*360) a webkamera képe egészen jónak tűnik, hiszen annyira alacsony képméretről van szó, hogy elvesznek a részletek. Az viszont a kisméretű képeken is jól látható, hogy nem csak normál, hanem gyengébb fényerőnél is rendben vannak a színek.

1280*720:

A HD minőségű felvételeken már láthatóan hiányzik az állítható fókusz. Ezért az egy méterről készített fotókon kissé homályos a kép, és szöveget sem tudtunk olvashatóan fotózni. A készülék viszont egészen jól tűri, ha kis megvilágításban kell működnie. Természetesen némi színzajjal számolnunk kell, de tekintve, hogy a lámpafény (3*40W) mire elég, ez nagyon szép eredmény, és a legfontosabb, hogy a színek sem romlanak. Megszokott jelenség ugyanis, hogy a kép ilyenkor kifakul vagy a borzasztóan zajos lesz a kép, de itt ezekhez hasonló minőségromlás nincs. Helyette elmosódás van, ami a szoftveres zajcsökkentésnek tudható be.

2560*1440:

Az interpolált képeken semmi újdonság nincs. Ilyenkor mindössze a képméret növekszik meg, ebből pedig az következik, hogy a tesztképek 100%-os nagyítása homályosabb, hiszen új hasznos adatok nem kerülnek a képre.

Bár az állítható fókusz hiányzik, mi összességében elégedettek voltunk a látottakkal. Az élénk színek rossz fényviszonyok közt is megmaradtak, a mérsékelt képzajjal pedig ki lehet békülni. A ClearFrame technológia miatt az állóképek minden felbontásban élesek, szerintünk ez a leghasznosabb képjavítási lehetőség, amit a mellékelt szoftver felvonultat.

A webkamerával készült videofelvételeken a készülék a megváltozott fényviszonyokhoz (fényerő, színhőmérséklet) közepesen gyorsan alkalmazkodik. Ez az átmenet még olyankor sem zavaró, amikor videofelvételeket készítünk. Beszélnünk kell azonban a képérzékelő adatfeldolgozási sebességéről is. Szintén egy webkamera jellegzetesség, hogy a kép hullámzik, ami egyeseknek már ismerős lehet az olyan videofelvételekből, amik tükörreflexes fényképezőgépekkel készültek.

Normál fénynél:

1280*720, 640*360

Gyenge fénynél:

1280*720, 640*360

Lámpafénynél:

1280*720, 640*360

Ahogy a teszt videókon is látható, ez a cakkozódás, hullámzás csak a magas felbontású videókra jellemző (1280*720) gyors mozgásnál. Ha a webkamerát letesszük az asztalra és rendeltetésszerűen használjuk, a jelenség nem ennyire látványos, hiszen ilyenkor nem az egész kép, hanem csak egy részlete (mi magunk) változik meg. 640*360-as képméretnél már sokkal folyamatosabb videofelvételeket készíthetünk, hiszen a kevesebb adat miatt gyorsabb az adatfeldolgozás. Ráadásul ilyenkor megvan a másodpercenkénti 30 képkocka is (1645Kbps bitráta mellett), míg 720p minőségben csak 10 képkocka rögzíthető (1900Kbps bitrátával) .wmv formátumban. Észrevettük, hogy gyengébb fényviszonyoknál az alacsonyabb felbontású videofelvételeknél is lecsökken a másodpercenként rögzített képkockák száma. Ez bizonyára a képjavítási eljárásnak tudható be, de szerintünk a jó képminőség kárpótol minket ezért.

Említettük, hogy a webkamerát mikrofonnal is felszerelték, így erre külön már nem kell költenünk. Minősége nem rossz, a beszédhang jól érthető, különösen, hogy a mellékelt szoftverben zajszűrés is van, ami hatásosan működik, anélkül, hogy elnyomná a hangunk hasznos frekvenciáit. Szintén egy hasznos extra, hogy egy a gomb segítségével tudunk video hívást kezdeményezni az alapértelmezett kommunikációs szoftverrel (pl. messenger, skype), ezzel megspórolnak nekünk néhány kattintást.

Végül foglalkozzunk a gépigénnyel is. A videofelvételek egyáltalán nem akadoznak, ha a webkamerát egy megfelelő CPU szolgálja ki. Tesztgépünkben egy Core2Duo E4400 3.0 GHz-re húzva végezte ezt a feladatot, 2 GB RAM-mal, ami már elég volt neki (pont ennyit írnak a követelményekben is), a 2.0 GHz-es alap órajelen viszont akadozások és kihagyások is előfordultak. Az ajánlott konfigurációt tehát érdemes komolyan venni, ha magas felbontású videókat akarunk készíteni, vagy HD-ben csevegni.

 

4. LifeCam Studio - Áttekintés

LifeCam Studio

A LifeCam Studio az autófókusszal és a nagyobb (Full HD) képérzékelővel a vásárlók komolyabb igényeit szolgálja ki. A webkamera 1920*1080 pixeles felbontásban tud képet és 1280*720-ban videót rögzíteni, kapott egy beépített mikrofont, valamint egy dedikált gombot, amivel video hívásokat kezdeményezhetünk.

A webkamera mellett egy beüzemelési útmutatót, egy tájékoztató füzetet és egy telepítő lemezt találtunk. A szoftverkörítés a Studio esetében is a Microsoft LifeCam 3.5, amivel elkészíthetjük felvételeinket és beállításainkat módosíthatjuk vele. A készülékhez nincs védőtasak, viszont kapunk hozzá egy objektív védő sapkát, ami megóvja a lencsét a szennyeződésektől.

A webkamera stílusos cső formája már ránézésre is egy komoly eszközt sejtet. Méretei nagyobbak a megszokottnál, igaz, még így sem foglal sok helyet az asztalon (vagy monitoron). Bár a kommunikációs eszköz alapvetően műanyagból készült, vannak rajta olyan részletek, amik a minőségérzetet növelik. Az objektív körüli fémház és a webkamera tetején lévő fémszínű gomb feldobják a látványt. A gombba épített kék lámpa a bekapcsolt állapotra figyelmeztet minket, a mikrofon pedig mögötte kapott helyet. Az objektív körül látható a gyártó készülékeire jellemző lépcsőzetes díszítő elem, elé pedig egy védőlap került, hogy megóvja a fókuszmotort a beszálló portól.

A webkamera talpa három ponton hajlítható meg, így nagyon rugalmasan tudjuk a nekünk megfelelő környezetbe illeszteni, tehetjük pl. noteszgépre, TFT vagy CRT monitorra is. A webkamera fejét nem csak oldalirányban, hanem függőlegesen is mozgathatjuk, amit igen széles tartományban tehetünk meg. A készülék természetesen asztalon is használható, a hajlékony állvány tetszés szerint alakítható át. Bár a webkamerából kilógó vezeték lehetne kicsivel hajlékonyabb, a kamera a súlya miatt szerencsére nem nagyon mozog a madzag igazgatása közben. Az állvány nekünk tetszett, különösen azért, mert a fényképezőgépeknél használt menet is megtalálható rajta, így a webkamerát egy mini állványra is felcsavarhatjuk.

Microsoft LifeCam 3.5

Mielőtt használatba vesszük a készüléket, telepítenünk kell a mellékelt szoftvert. A gyártó a LifeCam Studio-hoz is a LifeCam 3.5 szoftverét adja, amit Windows XP, Vista és 7 rendszerekre telepíthetünk fel. Lehetőségeink közt a fényképek, videók és hangfelvételeket elkészítése, valamint effektek hozzáadása és beállításaink módosítása szerepel.

A rögzítendő kép beállításai közt a bitrátán nem tudunk változtatni, lehetőségünk a felbontás kiválasztására korlátozódik. A képérzékelő natív 1920*1080-as felbontása mellett 1280*720-as és ennél alacsonyabb képméretet is beállíthatunk, továbbá lehetőségünk van interpolálni a képet 8MP-es méretre is. A LifeCam Studio esetében is a szoftver végzi a zajcsökkentést és a képjavítást, a haladó tulajdonságok közt pedig manuális fókuszbeállításra is lehetőség van. A „truecolor + ClearFrame” képjavítást már ismerjük, a szoftver ezzel a fényerőt, kontrasztot és rekeszértékeket állítja az ideális helyzetbe, ezen kívül megakadályozza az elmosódást a videofelvételeken. A szoftverrel a digitális zoom is a rendelkezésünkre áll.

 

5. LifeCam Studio - Képminőség

Ahogy korábban említettük, a webkamera objektíve fókuszmotorral is rendelkezik. Jól megvilágított környezetben a fókuszállítás viszonylag gyorsan és pontosan megtörténik, de a körülmények romlásával egyre pontatlanabb és lassabb az élességállítás folyamata. Nem egyszer előfordult, hogy lámpafénynél egyáltalán nem sikerült neki. Ez egy video beszélgetésnél eléggé zavaró, éppen ezért jó, hogy a mellékelt szoftver segítségével manuális fókuszt is használhatunk. Ezt egy 0-14-es skálán állíthatjuk be fixre, így az említett probléma kivédhető. Lássuk a tesztképeket!

640*360:

Alacsonyabb felbontáson (640*360) a webkamera képe nagyon szép. Egy fixfókuszos modellhez képest már a kisméretű képeken is látható javulás, bár a különbség nem égbekiáltó.

1280*720:

A HD minőségű felvételeken láthatóan igazán, hogy a kép mennyire éles, akár szöveget is fényképezhetünk vele. A normál fényben készült felvételek nagyon szépek, és a webkamerának még a lámpafénynél készített képeknél is csak kismértékű szoftveres zajcsökkentésre van szüksége, a tesztképeken ugyanis alig van zaj.

1920*1080:

A webkamera natív felbontású képein (1920*1080) és az interpolált (3840*2160) képein is megfigyelhetjük, hogy bár a képzaj a megvilágítás csökkenésével növekszik, még a 3*40W-os lámpafénynél sem válik élvezhetetlenné a kép. Ilyenkor viszont érdemes manuális fókuszt használni, mert az autófókusz gyengélkedik, és ha nem találja az élességet, akkor csak egy homályos folt látszik belőlünk.

3840*2160:

Bár nekünk már a HD-3000 szenzora is tetszett, a próba alapján egyértelmű, hogy a Studio képérzékelőjével látványosan szebb képeket és videókat készíthetünk. Az már nem újdonság, hogy a webkamerának gyenge fényben is élénk színei vannak, de képzajjal is alig kell számolni, a manuális fókuszállítás pedig ilyenkor jön igazán jól.

Normál fénynél:

1280*720, 640*360

Gyenge fénynél:

1280*720, 640*360

Lámpafénynél:

1280*720, 640*360

A webkamera adatfeldolgozási sebessége hasonló a kisebb modellhez. Ha nagyobb felbontáson rögzítünk videót (1280*720), akkor ezt másodpercenként 10 képkockával tehetjük meg 1900Kbps bitráta mellett. Ha kisebb felbontású videót szeretnénk, azt 30fps-sel és 1645Kbps bitrátával rögzíthetjük. Utóbbi esetben a kép folyamatos, ami nem csak a megnövekedett fps-nek, hanem a gyorsabb adatfeldolgozásnak is köszönhető, a kép ilyenkor alig hullámzik.

A webkamera mikrofonjával hangfelvételeket is egészen jó minőségben tudunk készíteni. A HD-3000 mikrofonjával összehasonlítva a Studio-val készült próbafelvételek halkabbak, de több részlet hallható rajtuk, a mikrofon pedig érzékenyebb a magas hangokra. A többlet még jól jöhet a video beszélgetéseken, bár ennél fontosabb, hogy a beszédhangok is tisztán érthetők. A LifeCam Studio egy hasznos extrája, hogy egy dedikált gombot kapott a video hívásokhoz, amit a mikrofon mögött találunk meg, ezzel megspórolnak nekünk néhány kattintást.

Bár a webkamera 1920*1080-ban nem képes videofelvételt készíteni, a fotózás miatt muszáj ebben a felbontásban is folyamatos adást biztosítania. A tesztgép alap órajelen képtelen volt kiszolgálni a webkamerát (Core2Duo E4400 2.0 + 2Gb RAM). Csak néhány másodpercig tudtuk használni a készüléket, mert a kapcsolat rendszeresen megszakadt és emiatt újra kellett csatlakoztatni. 3.0 GHz-re húzva már csak ritkán akadt meg a kép, de amikor 1280*720-as videofelvételt készítettünk, az akadozás a felvételen is meglátszott. Ennél tehát izmosabb gépre lesz szükségünk, ha HD minőségben szeretnénk folyamatos videofelvételeket készíteni (egy Phenom II 555 például már elég neki, úgyhogy nem sokkal erősebb gépre van szükség).

 

6. Értékelés

Microsoft LifeCam HD-3000

A LifeCam HD-3000 egy ügyes kis szerkezet, amivel 1280*720-ban tudunk fotózni és videókat készíteni, ennyi pénzért pedig ajándék (jelenleg 6000 forint). Állványa jól konfigurálható, a három pontos meghajlítás lehetősége nagyon hasznos, ezért az sem tragédia, hogy nincs rajta tripod menet, mert egy asztalon is stabilan megáll. A webkamera fejét ilyenkor függőlegesen is álltani lehet, kár hogy monitorra szerelve erről le kell mondanunk. A kommunikációs eszköz képminősége nagyon jó, még rossz fényviszonyok közt is viszonylag szép felvételeket készíthetünk vele. Bár a szoftveres csajcsökkentés miatt ilyenkor elmosódnak a részletek, egy webkamerához képest még élvezhető képe van. Videofelvételeinket is hasonlóan jó minőségben tudjuk elkészíteni, 1280*720-as felbontásnál viszont számolnunk kell vele, hogy gyors mozgásnál hullámzik a kép és csak 10 képkockát rögzíthetünk másodpercenként. Nekünk a 640*360-as felbontásban készített felvételek tetszettek igazán, ilyenkor eltűnt a hullámzás és a másodpercenkénti 30 képkockás rögzítés is elérhető volt. A beépített mikrofon minőségével elégedettek voltunk, video beszélgetésekhez tökéletesen megfelel. Nekünk a mellékelt szoftver képeffektjei is tetszettek, elszórakozhatunk velük egy darabig.

Webshop

Hivatalos honlap

Microsoft LifeCam Studio

A LifeCam Studio egy komoly webkamera, mindent tud, amire csak egy video beszélgetésnél szükségünk lehet. A készülék talpa stabil, akár monitorra szerelve, akár egy asztalon, és az sem utolsó szempont, hogy a jól konfigurálható állványt egy tripodra is felszerelhetjük. A kamerát vertikálisan és horizontálisan is állítgathatjuk, így minden helyzetben magunkra irányíthatjuk a figyelmét. Ami a képminőséget illeti, a webkamera egy gyengébb kompakt fényképezőgéppel is versenybe szállhat. A fenti modellhez képest a LifeCam Studio kevésbé zajos képeket tud rögzíteni, még gyenge megvilágításnál is, miközben a kép részletei is megmaradnak. Az autófókusz miatt jóval élesebb képet tudunk vele készíteni, mintha ezt egy fixfókuszos modellel tennék meg, igaz, rossz fényviszonyok közt az élességállítás már nehezen megy. Szerencsére a mellékelt szoftver nem csak az effektek miatt jó, hanem azért, mert finomhangolásra is van lehetőség. A manuális beállítások közt ugyanis a kézi fókusz is elérhető, ennek szobai megvilágításnál vesszük hasznát az említett okból kifolyólag. Bár a webkamera egy Full HD (1920*1080) felbontású érzékelőt kapott, video felvételeinket legfeljebb 1280*720-as méretben rögzíthetjük. Ráadásul a készülék ilyenkor csak 10 képkockát rögzít másodpercenként, a 30 fps-hez pedig le kell mennünk egészen 640*360-ig. A beépített mikrofonnal szép hangfelvételek készülnek, az olcsóbb készülékekhez viszonyítva ezen a téren is hallható némi javulás. A webkamerához viszont izmos gépre van szükség, ezért érdemes végiggondolni, hogy a már egyébként sem olcsó periféria miatt esetleg gépfrissítésre is szükség lesz.

Webshop

Hivatalos honlap

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward