Shop menü

VR SEGÍTSÉGÉVEL GYAKORLATOZTAK EGY SZIÁMI IKERPÁRT SZÉTVÁLASZTÓ MŰTÉTRE

Török Roland
Török Roland
VR segítségével gyakorlatoztak egy sziámi ikerpárt szétválasztó műtétre

Az összenőtt testvérpárok sikeres szétválasztási műtétje sosem egyszerű, a legkisebb hiba is végzetes lehet. Ha viszont a gyerekek létfontosságú szervnél, például a fejüknél nőnek össze, akkor jó eséllyel lehetetlen vállalkozás is.  

A BBC számolt be most egy olyan esetről, ahol a hároméves brazil ikerpárt próbálták egymástól különválasztani, mindezt több hónapos VR térben való felkészülés mellett. A valaha volt egyik legnehezebb szétválasztási műtétet 27 óra múltán, a 100 fős egészségügyis személyzettel végül sikerrel végezték el.  

A két kicsiről a fejlődésük során folyamatosan készültek a CT és MRI felvételek, amiket az orvosok VR térben tudtak a megfigyelni és nyomon követni.  

„Csodálatos! Valóban nagyon jó látni az anatómiát és elvégezni a műtétet, mielőtt a gyerekeket bármiféle veszélynek tennénk ki. Bizonyos értelemben ezek a műveletek a legnehezebbnek számítanak, és a virtuális valóságban végrehajtani olyan, mintha ember lenne a Marson.” – mesélt a VR részéről a műtétnek Noor ul Owase Jeelani sebész. 

Mivel a gyerekek túl voltak pár sikertelen szétválasztási műtéten, ezért a sebészek nagyon aggódtak, hogy ezúttal sikerrel járnak-e, ezért volt fontos számukra, hogy előtte sokat gyakoroljanak. Az első műtétet még egy olyan virtuális szobában vitték véghez, ami kontinenseken keresztül kötötte össze a sebészeket. 

A gyerekek jól vannak, 6 hónapos rehabilitáció vár rájuk

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére