Vonatozó csimpánzok tárhatják fel a tánc eredetét

A Saint Louisi Állatkert két csimpánza évekig szórakoztatta spontán előadásával a látogatókat.

Vonatozó csimpánzok tárhatják fel a tánc eredetét

Holly és Bahkari időről időre egymás mögött haladva, szinkronban előadott, táncszerű mozdulatokat művelve járták végig területüket, mintha egy úgynevezett conga line tagjai lennének, aminek magyarul leginkább talán a lagzikon az idő múlásával egyre nagyobb valószínűséggel előforduló vonatozás feleltethető meg. (Az előadásoknak időközben sajnos vége lett, mivel Holly tavaly egy daganatos betegségben elpusztult.)

Egy európai kutatócsoport a napokban közzétett egy tanulmányt, amelyben a duóról készült videófelvételeket elemezték, és ezek alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a csimpánzok előadása nem véletlen és nem is az emberi tanítás eredménye, hanem egy sokkal ősibb és általánosabb viselkedés bizonyítéka, amely arra is rávilágíthat, hogyan alakult ki az emberi tánc.

A felvételek elemzése alapján a mozgássor egy szándékos rituálé része, amelyet egymás közt alakítottak ki az állatok. A táncszerű előadás során a csimpánzok kölcsönösen alkalmazkodnak egymáshoz, és közösen tartják a ritmust: amikor egyikük felgyorsul vagy lelassul, a másik is gyorsan igazodik ehhez, folyamatosan tartva a tempót, írják a szerzők.

Mivel a kérdéses állatkertben a csimpánzok szórakoztatási célból történő betanításával már az 1980-as években felhagytak, a kutatók szerint valószínűtlen, hogy Holly és Bahkari gondozóik tanítását demonstrálják. A két állat 1998-ban szinte egyszerre érkezett az állatkertbe, mindketten mindössze négy hónaposak voltak, és meglehetősen traumatizáltak, hiszen túl korán elszakították őket anyjuktól.

Galéria megnyitása

Ennek fényében, illetve más lehetőségek kizárása alapján a szakértők úgy vélik, hogy a rituális „táncot” egyfajta megküzdési stratégiaként dolgozták ki a csimpánzok. A két állat megérkezésük után hamar szoros kapcsolatba került egymással, és kezdetben a legtöbb időt kettesben töltötték. Az állatkerti dolgozók elmondása és a felvételek tanúsága szerint a vonatozást egészen korán elkezdték. A szokásnak a kutatók szerint valószínűleg stresszoldó célja lehet, hasonlóan ahhoz, mint amikor a kisgyerekek az ujjukat szopják.

Bár Holly és Bakhari felnőttként teljesen integrálódtak az állatkerti csimpánzcsaládba, és a csoport más tagjaival is szorossá vált a kapcsolatuk, ekkor is előfordult, hogy egymáshoz fordulnak vigasztalásért, és ilyenkor szokták előadni a táncszerű, szinkronizált mozgássort is. Azt persze más állatoknál és fajoknál is megfigyelték, hogy a nem emberi élőlények is képesek testüket ritmusosan mozgatni valamilyen hangra reagálva. Ez az első alkalom azonban, hogy a megfigyelt viselkedés látszólag spontán, külső stimulusok nélkül alakult ki, mondják a szerzők.

A kutatók szerint mindez alapján elképzelhető, hogy az emberi tánc kialakulásához sem volt szükség zenére, hanem annak korai formái eredetileg egy olyan ritmusos mozgássorok lehetettek, amelyeket elődeink egymással szoros kapcsolatban élő csoportokban, stresszes helyzetekben adtak elő. Messzemenő következtetéseket persze nem szabad levonni két, fogságban tartott főemlős rokonunk viselkedéséből, de a szerzők szerint mindenképp érdekes és árulkodó, hogy éppen ezt a szokást sajátították el a csimpánzok.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap