Visszafoghatja az iOS 13.1 a vezeték nélküli töltés sebességét

Nem tudni, mi áll a döntés hátterében, de egyes kiegészítőkkel sokkal hosszabb lehet így a töltési idő, mint korábban.

Visszafoghatja az iOS 13.1 a vezeték nélküli töltés sebességét

Az Apple számára a vezeték nélküli töltés eléggé érzékeny téma. A vállalat eleve a vetélytársaitól jócskán lemaradva szállította ezt a lehetőséget, és nem is túl nagy teljesítménnyel, 7,5 wattal oldotta meg a technológia támogatását. Most viszont rejtélyes módon több felhasználónál is belassult az eleve nem túl gyors töltés, és a ChargerLab is rámutatott a problémára.

Az Apple az iOS 13.1 bevezetésével egyes töltőpadok esetén egy 5 wattos limitet vezetett be, ami elképesztően soványnak hangzik. Az 5 watt a Qi vezeték nélküli töltési szabvány minimumának tekinthető, valószínűleg azért éppen ennyire korlátozta a cég a frissítést követően a tempót. A cupertinóiak nem közölték, hogy miért döntöttek úgy, hogy bizonyos töltők esetében nem támogatják az egyébként sem túl acélos 7,5, illetve 10 wattos töltőteljesítményt sem. (Az iPhone 11 szériát már papíron lehet 10 wattos töltőpadokkal is táplálni, alatta pedig 7,5 watt a támogatott.)

Galéria megnyitása

Mint az ismeretes, AirPower néven az Apple szeretett volna saját vezeték nélküli töltőt kínálni a felhasználók számára, de ezt a termékét a vállalat olyannyira komplexre tervezte, hogy a szakemberei hosszan tartó munkával sem voltak képesek megoldani a tökéletes működését. Éppen ezért a vállalat kénytelen a saját boltjaiban mások által tervezett vezeték nélküli töltőket árulni.

És számunkra ez most azért érdekes, mert az információk szerint azok a töltők továbbra is tudják a megfelelő töltési tempót biztosítani, amik az Apple kínálatában vannak, csak olyan eszközöknél tapasztalható a lassulás az iOS 13.1 telepítését követően, amiket a cupertinói alakulat nem forgalmaz.

Galéria megnyitása
Az AirPower nagyon ígéretes dolgokkal szolgált volna, de túl komplex lett

A Belkin, a Mophie, a Native Union, az Anker és a Logitech Apple által forgalmazott töltőpadjainak használata mellett továbbra is elérhető a 7,5 wattos, vagy támogatott eszközök esetén még gyorsabb vezeték nélküli töltés, szinte minden más esetben viszont az 5 watt körüli értékkel kell számolni, függetlenül attól, hogy maga a kiegészítő mire lenne képes.

A ChargerLab megvizsgálta, hogy mit jelen ez a gyakorlatban, és mondanunk sem kell, érzékelhető volt a sebességbeli visszalépés. Egy olyan töltővel, ami nem támogatott, de egyébként tudja a 7,5 wattos teljesítményt, 40 perccel nőtt meg a töltéshez szükséges idő az iOS 13.1 telepítését követően. Így már több mint 4 órát vett igénybe, mire az eszköz elérte a teljes töltöttséget.

Galéria megnyitása

Érdekesség az ügy kapcsán, hogy az Apple nem az első alkalommal szabályozza az iOS frissítéssel a töltési sebességet. Amikor 2017-ben bevezette a vezeték nélküli töltést, akkor az indulás pillanatában az iPhone 8 széria és az iPhone X is csak 5 wattos gyorstöltést tudott, viszont amikor elkészült az iOS 11.2, akkor az Apple engedélyezte a készülékeken a 7,5 wattos tempót. Most pedig újra lekorlátozta ezt a lehetőséget számos töltőpad esetén az eredeti 5 wattra.

Nem tudni, hogy az Apple a továbbiakban fog-e közölni olyan listát, ami a vezeték nélküli gyorstöltést minden szempontból támogató eszközöket sorakoztatja fel, de amíg ilyen nincs, addig csak azt lehet javasolni a felhasználóknak, hogy olyan termékeket vásároljanak erre a célra, amiket az Apple is hivatalosan forgalmaz.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap