Villámgyors és kompakt a Toshiba legújabb BGA SSD-je

A vállalt már a 96 rétegű BiCS 3D NAND Flash memória felhasználva alkotta meg a BG4-et, amit akár 1 TB-os kapacitással is meg lehet majd vásárolni.

Villámgyors és kompakt a Toshiba legújabb BGA SSD-je

A Toshiba már rutinosan készít olyan NVMe SSD-t, mely egyetlen BGA chipre épül, ami magában foglalja az SSD kontrollert és a NAND Flash memóriát is. A Las Vegasban leleplezett Toshiba BG4 ugyanis már a negyedik generációs ilyen megoldás lesz a cég kínálatában, és ez minden korábbinál nagyobb sikert érhet el.

Ahogy azt megtudhattuk a CES-en, a mostani újdonság szignifikáns előrelépést jelent a korábban forgalomba bocsájtott Toshiba BG3-hoz képest, ami elsősorban annak köszönhető, hogy itt már 96 réteges BiCS 3D TLC NAND lapka került elő, és ezzel nagyobb teljesítményt lehet elérni, mint az előző generáció esetében bevetésre küldött 64 réteges megoldásokkal. Az új fejlesztés előnye még, hogy adott méretben nagyobb tárkapacitásról tud gondoskodni, és az sem elhanyagolható, hogy alacsonyabb fogyasztás mellett tudja ellátni a feladatát. A Toshiba szakemberei ráadásul ezúttal nemcsak a NAND Flash memóriát cserélték le, hanem a környezetét is. Ment a korábbi SSD vezérlő, ami a BG2 és a BG3 esetében változatlan volt, és a BG4-nél már egy PCI Express 3.0 x4 kontroller állt munkába a PCI Express 3.0 x2-es helyett, és még azt is érdemes elmondani a friss kontrollerről, hogy már az NVMe 1.3b protokollt használja.

Még a teljesítményadatok szemrevételezése előtt azt le kell szögeznünk, hogy továbbra is egy DRAM-mentes SDD-ről beszélhetünk, ami az NVMe HMB-re támaszkodik jobb híján, de így is nagyon jól fog vizsgázni. A korábban alkalmazott Host Memory Buffer funkciót tovább fejlesztették a mérnökök, és így hatékonyabbá vált, valamint az adatvédelmi képessége is jobb lett. A Toshiba BG4 firmware-ből is újat kapott, ami több fejlesztésen is átesett a jobb adatkezelés biztosítása érdekében, állítólag a véletlenszerű írás és olvasás teljesítményére különösen jó hatással vannak a módosítások – és ahogy azt látni fogjuk, tényleg kiemelkedő az előrelépés ilyen téren (is).

A Toshiba BG4 a tárkapacitást tekintve széles skálán fog mozogni. A legolcsóbb kivitele csak 128 GB-tal szolgál, de érkezik 256 és 512 GB-os is, sőt mi több, már akár 1 terabájttal is hozzá lehet majd jutni. Az NVMe PCIe 3.0 x4 felületnek köszönhetően a teljesítményét egészen biztosan nem fogja korlátozni az interfész, és ezt bizony látni is a tempóra vonatkozó számadatokon. Az újdonság papíron 2250 MB/s-os folyamatos olvasási sebességet lesz képes felmutatni, és még a folyamatos írás esetén is elérheti a sebessége a másodpercenként 1700 MB-os értéket. A Toshiba azt is elárulta az új BG4 adattároló esetében, hogy a véletlenszerű 4 kB-os olvasásnál elképesztő, 380 ezer IOPS-ra képes, a véletlenszerű 4 kB-os írási teljesítménye pedig 190 ezer IOPS lett. A sávszélességek tekintetében 50 és 70%-os gyorsulás történt, az IOPS értékek pedig 150 és 90 százalékkal javultak a Toshiba BG3-hoz mérten. Ezen felül pedig az is érdemes megemlíteni, hogy olvasás közben 20, írás alatt pedig 7 százalékkal kevesebb energiát éget el, nyugalmi állapotban pedig beéri mindössze 5 milliwattal.

Galéria megnyitása

A Toshiba fejlesztéseinek köszönhetően a BG4 a jobb képességek ellenére sem igényel nagyobb BGA tokozást, mint az előde. Sőt mi több, azzal, hogy itt már a 96 réteges BiCS 3D TLC NAND Flash memória lett felhasználva, bizonyos esetekben még kisebb is a végeredmény. Információink alapján az 512 GB-os megoldás már csak 1,3 milliméter vastag a korábbi 1,5 milliméter után; és a friss memóriachip teszi lehetővé azt is, hogy már 1 TB-os kapacitással is lehet számolni, korábban ugyanis ilyen modell nem volt a Toshiba BGA SSD-s termékpalettáján. Kétféle formátumban tálalja a terméket a Toshiba: M.2 1620 (BGA) és eltávolítható M.2 2230 modul. Érdekességképpen megjegyezzük, hogy a cég egyébként nem most először vet be 96 réteges BiCS 3D NAND lapkát, ugyanis már a tavalyi XG6 NVMe SSD is ilyet alkalmazott.

Mivel a Toshiba a BG szériáját eddig jellemzően az OEM piacra szánta a belépő NVMe SSD-kbe, túl nagysikere nem volt a fogyasztói piacon. Ezen valamelyest persze a BG3 már változtatott a Toshiba RC100-zal, de ez sem lett átütő siker, aminek több oka is volt. Ugyanakkor ettől függetlenül a termékcsalád iránt egyre nagyobb az érdeklődés azoknak a körében, akik valamilyen ultrahordozható eszköz számára keresnek megfelelő adattárolót, például a lassú eMMC kiváltására ideális egy Toshiba BGA SSD. Sőt mi több, a BG3 már asztali számítógépben is felbukkant annak köszönhetően, hogy az OEM-ek így viszonylag olcsón tudnak NVMe adattárolóról gondoskodni. Ez pedig reklámnak is jó, azon túl, hogy nyilván korrekt teljesítményt szállít. Ezt figyelembe véve a Toshiba szép reményekkel küldheti bevetésre a BG4-et, ami nagyobb tempót nyújt, szélesebb belőle a választék, kisebb helyen elfér, és állítólag már árban is képes lesz felvenni a lépést a SATA-s SSD-kel. A cég szerint egyébként az ultrahordozható konstrukciókon túl a beágyazott rendszerekben és akár szerverekben is megjelenhet majd az újdonság.

A Toshiba BG4 mintáinak az előállítása már folyamatban van, de legkorábban a második negyedévben jelenhet meg kereskedelmi forgalomba szánt készülékekben az OEM partnerek révén. Arról nem szólt egyelőre a fáma, hogy a cég önállóan árusítja-e a majd a későbbiekben, de az AnandTech úgy véli, hogy nem lenne meglepő a Toshiba RC100 után, ha még idén megszületne például RC200 néven egy BG4 alapokra épülő NVMe SSD.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap