Videók alapján, valós időben épít virtuális világot az új Nvidia AI

És a neurális hálózat segítségével az egyik fejlesztő a Gangman Style című számra is táncolhat, pedig nem is tud táncolni.

Videók alapján, valós időben épít virtuális világot az új Nvidia AI

A Montreálban megrendezett NeurIPS AI konferencián egy igazán különleges élményben lehetett részük a látogatóknak, ugyanis az Nvidia jóvoltából lehetőségük nyílt, hogy kocsikázzanak egy kicsit az első olyan „virtuális világban”, amelyet mesterséges intelligencia hozott létre meglévő videók alapján.

Virtuális világ, amit a mesterséges intelligencia renderel, valós időben

Az Nvidia újítása több szempontból is komoly mérföldkő, hiszen egy játékmotor bevonásával sikerült valós időben virtuális világot generálni, ugyanakkor ez a technológia a modellkészítést is leegyszerűsíti majd a nem is oly távoli jövőben, hála a gépi tanulásnak és a neurális hálózatoknak. Az újítás segítségével egyszerűbb lesz különböző filmes trükköket kivitelezni, de a játékok színpadjait is sokkal egyszerűbben és gyorsabban, az aktuális költségek töredékéért lehet majd berendezni, és a végeredmény ráadásul valósághűbb is lesz, mint most. Ehhez persze még bőven fejlődnie kell a technológiának, de talán most nem is ez a lényeg, hanem az, pontosan miről is van szó.

Galéria megnyitása

A fentebb említett virtuális világ úgy születhetett meg, hogy az Nvidia szakemberei kombinálták a gépi tanulást azokkal a felvételekkel, amelyek a DGX-1 szuperszámítógéppel felszerelt önvezető autók kamerái készítettek nagyjából egy hétnyi utazás alatt. A különböző városokban készített felvételekkel egy neurális hálózatot tréningeztek, hogy megtanítsák neki a városi közlekedés sajátosságait. A felvételekből aztán sematikus térkép készült, amihez egy másik neurális hálózat bevonására volt szükség. Ez felcímkézte a különböző tartalmakat a felismert objektum osztályoknak megfelelően (autók, fák, aszfalt, stb...), majd ezt az anyagot az Unreal Engine 4 segítségével színekkel vértezték fel, hogy minden egyes objektumtípus más-más színben, egymástól jól elkülönítve jelenhessen meg.

A színes sematikus ábrát aztán az előzőleg városi közlekedési videókkal tréningezett neurális hálózatra bízták, ami az objektumszíneknek megfelelően – aktuális tudása alapján – élethű vizuális tartalommal ruházta fel a térkép elemeit, ráadásul mindezt valós időben, 25 képkocka/másodperces sebességgel tette, saját maga által renderelt képekkel.

Noha a videó lenyűgözőnek tűnik, az aktuális implementációnak – amelynek forráskódját az érdeklődő fejlesztők számára nyílttá tette a vállalat – vannak korlátai is. A mellettünk elsuhanó járművek valóban élethűnek tűnnek, ám például kanyarodáskor már tapasztalható némi grafikai anomália, ugyanis a címketérképről hiányzik a pontos képi megjelenítéshez szükséges információ. Ugyanakkor az is probléma, hogy a megjelenő „színpad” nem mindig ugyanolyan: az objektumok színei idővel változhatnak, vagyis az összkép mindig más és más lehet. Ez persze nem is csoda, hiszen a technológia még gyerekcipőben jár, sokat kell még fejlődnie, de idővel fotorealisztikus képet is el lehet majd érni vele. Ez egyfelől jó hír, másfelől rossz is: a technológia fejlődésével egyre nehezebb lesz majd megállapítani, hogy egy adott videó a valóságot mutatja-e, vagy csak egy AI alapú ügyes manipulációt látunk. Ez elég sok kérdést vethet fel a jövőben.

Az AI táncost varázsolhat abból is, aki egyébként nem tud táncolni

Galéria megnyitása

A fejlesztők poénból egy másik területen is kipróbálták a mesterséges intelligenciában rejlő lehetőségeket, ez pedig nem más, mint a tánc. A cél az volt, hogy a kutatásban segédkező egyik szakember „alakját” egy profi táncos mozdulataira ültessék rá. A neurális hálózat egy profi táncos mozdulatai alapján „megtanulta” a koreográfiát, majd a fejlesztő modelljét a koreográfia alapján mozgatta, így egy élethű videó született, amin a táncolni nem tudó szakember a népszerű Gangman Style-ra ropja. A felvételt megnézve persze bőven látszanak grafikai anomáliák is, azaz egyelőre nem nehéz megkülönböztetni az AI alapú videót a valós felvételektől. Egyelőre.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap