Végre egy modern alap készült okosórák számára a Qualcommnál

A Snapdragon Wear 4100 révén új lendületet kaphat az okosórák fejlesztése, és más viselhető eszközök is épülhetnek erre.

Végre egy modern alap készült okosórák számára a Qualcommnál

Az okosórák fejlődésének jelentős gátat szabott az, hogy nincsen az igazán sokoldalú készülékek számára megfelelő hardveres alap, itt ugyanis különösen fontos lenne az új lehetőségek kihasználása. De a MediaTek nem szolgált megfelelő megoldással a jelek szerint, az Intel próbálkozott, de már rég kicsúszott ebből a mezőnyből, és a Qualcomm is a sokéves megoldásait foltozgatta. De most itt a Snapdragon Wear 4100, ami ha nem is tökéletes, de hatalmasat lép előre.

A Snapdragon Wear 1000 széria az okosórák számára igazából soha nem volt kellően erőse, a Snapdragon Wear 2000 sorozat pedig már 2016-ban, a megjelenésekor sem volt különösebben hatékony megoldás, de több száz dizájn használta fel jobb opció híján. 2018-ban előrukkolt a Qualcomm a Snapdragon Wear 3000 szériával, de sajnos ez sem hozta meg azt az áttörést, amire mindenki várt az ágazatban. A Wear 3100 csak egy feltupírozott Wear 2100 lett. Ezúttal viszont a Snapdragon Wear 4100 már teljesen új lappal kezd.

Galéria megnyitása

Már tavaly októberben lehetett hallani olyan pletykákat, hogy jön a Snapdragon Wear 3300, ami a Snapdragon 429 alapot használja fel okosórákban valamelyest átszabva, és ebből lett végül a Snapdragon Wear 4100 hivatalosan. Persze a Snapdragon 429 sem egy kifejezetten modern chip, szinte napra pontosan két éves már, de szinte összevethetetlen a korábban kényszerből használ Snapdragon Wear 3100-zel. A

Snapdragon Wear 4100 két kivitelben lesz elérhető, jön belőle a sima (SDM429w) mellett egy pluszosított változat (SDA429w) is.

Az első és legfontosabb dolog, amit itt ki kell emelni, hogy már nem 28 nm-en készül az újdonság, hanem végre áttér a Qualcomm a 12 nm-es eljárásra. Ezáltal jelentős mértékben fog javulni a hatékonysága. A négymagos dizájnt továbbviszi a vállalat, de itt már nem az öreg Cortex-A7 magok dolgoznak, hanem Cortex-A53-ból található egy kvartett a középpontban, és az órajel itt akár az 1,7 GHz-et is elérheti. A CPU működése kifejezetten az okosórákhoz lett optimalizálva, és az elődnél akár 85%-kal magasabb teljesítményt nyújthat.

A Snapdragon Wear 4100+ annyiban tér el az alaptól, hogy megvan benne a folyamatosan aktív funkciók alacsony fogyasztás mellett kiszolgáló QCC1110 segédprocesszor is, ami a Snapdragon Wear 3100 egyik nagy újítása volt. Itt egy továbbfejlesztett komponens szerepel, de még mindig egy Cortex-M0 magra épülő megoldásról beszélhetünk. A folyamatosan aktív módban 16-tól akár 64 ezer színig tudja már kezelni a kijelzőket a chip.

Az újdonság egy Adreno 504 IGP-t alkalmaz, ami 320 MHz-en fog üzemelni, és az alacsony felbontású kijelző mellett megbízható társ lesz. Kifejezetten nagy hangsúlyt kapott itt az OpenGL ES 3.1 kiválóan optimalizált futtatása. A memóriavezérlő LPDDR3 modulok felhasználását teszi lehetővé 750 MHz-es órajel mellett. Az adattároló eMMC 4.5 technológiás lehet, és valószínűleg minden esetben 16 GB alatt marad majd.

Galéria megnyitása

Érdekesség, hogy a platform akár 16 megapixeles kamerát is képes kezelni, és videózni pedig 1080p 30 FPS mellett lehet, legyen szó felvételről vagy éppen lejátszásról. A működés a multimédiás téren is az okosórás igényekhez, elvárásokhoz lesz optimalizálva.

Biztosított itt a Qualcomm Snapdragon X5 LTE modem, valamint lehet Bluetooth 5 modulról is gondoskodni, használható NFC chip, és a Wi-Fi támogatás pedig 802.11 a/b/g/n szabványok mellett kivitelezhető. Ha kell, akkor a GPS-t is lehet biztosítani – a kapcsolati lehetőségek szempontjából sokféle konfiguráció összehozható.

Galéria megnyitása

Több különböző módban lehet majd a Snapdragon Wear 4100 alapú okosórákat használni. Sportmódban elérhető lesz például a folyamatos nyomkövetés, pulzusmérés, és még egy térképet is meg tud jeleníteni az eszköz, ha kell. Tradicionális óraként az olyan átlagos funkciók mennek, mint a lépésszámlálás, értesítések átadása, rendszeres pulzusmérés, alvásfigyelés, és így tovább. És lesz ultra energiahatékony mód is, ami a hosszú üzemidőre fog törekedni. Arról a Qualcomm nem sokat beszélt, hogy mennyivel lehet itt jobb futási teljesítményre számítani, mint korábban. 

A Wear OS operációs rendszer kezelése támogatott itt, ami azt jelenti, hogy minden gond nélkül lehet majd a Google operációs rendszerével órákat tervezni erre az alapra. A Google az utóbbi időben ugyanúgy elhanyagolta az okosórás fejlesztéseit, ahogy a Qualcomm a szükséges hardver csiszolását. Most viszont itt egy friss alap, és remélhetőleg még nincs túl késő ahhoz, hogy fordítson a helyzeten a Google, és tényleg ütőképes okosórák kerülhessenek a boltokba a jövőben, amik izgalmas szoftveres újításokkal is szolgálni fognak.

Galéria megnyitása

A Qualcomm azt is elárulta, hogy a Snapdragon Wear 4100-ért már most sorban állás van. A Suunto és a Mobvoi például biztosan ezt fogja használni a következő eszközénél, az új generációs Tic Watch Pro már ezzel jön, az Imoo pedig egy gyerekek számára tervezett órában gondolkodik ezzel az alappal. Az első sikervárományosok már a következő egy hónapban felbukkanhatnak.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap