Shop menü

VÉGRE A NOTESZGÉPEK PIACÁN IS BEVETHETI AZ AMD A 3D V-CACHE TECHNOLÓGIÁT

Az újítás jóvoltából jelentősen javulhat a vállalat termékeinek versenyképessége a gamereknek szánt noteszgépek szegmensében.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Végre a noteszgépek piacán is bevetheti az AMD a 3D V-Cache technológiát

Az AMD 3D V-Cache technológiája már a második generációnál tart asztali fronton, hiszen a RYZEN 7000X3D processzorok mindegyike megjelent már kereskedelmi forgalomban. A noteszgépek piacát mindeddig még nem érte el ez az ütőképes fejlesztés, ám a jelek szerint ez rövidesen megváltozik, ugyanis felbukkant egy rejtélyes ASUS RoG STRIX SCAR 17 sorozatú gamer noteszgép, amelynek fedélzetén egy rendhagyó mobil processzor, a RYZEN 9 7945HX3D teljesít szolgálatot. Ez a lapka lényegében a jól ismert Dragon Range sorozatot erősíti majd, vagyis a 7045HX3D család egyik tagja lesz.

A szóban forgó központi egység fedélzetén 16 darab ZEN 4 alapú processzormag teljesít szolgálatot, ezek mellé természetesen SMT támogatás is jár, azaz egyidejűleg maximum 32 szálon dolgozhat a termék. A 3D V-Cache technológia jóvoltából extra L3 Cache áll rendelkezésre, ami bizonyos terhelésformák esetén, például játékok alatt fejtheti ki áldásos hatását, vagyis architektúra-váltással felérő gyorsulást is kínálhat. A RYZEN 7045HX3D processzorok hivatalosan még nem mutatkoztak be, igazából pletykák sem nagyon jelentek meg velük kapcsolatban, de abból kiindulva, hogy egy viszonteladó már listázza az ASUS új noteszgépét, ami egy ilyen sorozatú processzorral rendelkezik, nem lehet már messze a hivatalos rajt időpontja sem.

Remélhetőleg az AMD nemcsak 16 processzormaggal, hanem 8 processzormaggal ellátott verziót is készít majd, az ugyanis sokkal jobb ár/teljesítmény aránnyal érkezhet, valamint olcsóbb videokártyát is mellékelhetnek hozzá a notebookgyártók, így összességében szélesebb felhasználói rétegek számára válhat elérhetővé a 3D V-Cache technológia a noteszgépek frontján is. A RYZEN 9 7945HX3D egyébként 128 MB-nyi megosztott harmadszintű gyorsítótárral érkezik, TDP kerete 55 W körül helyezkedhet el, maximális boost órajelére azonban még nem derült fény. A mobil APU fedélzetén egy R610M típusú, 2 CU tömbbel ellátott integrált videó vezérlő is jelen lesz, ahogy azt a többi Dragon Range sorozatú termék esetében már megszokhattuk.

Galéria megnyitása

Maga az ASUS RoG STRIX SCAR 17-es notebook a RYZEN 9 7945HX3D processzor mellett egyébként 32 GB-nyi DDR5-ös rendszermemóriát, valamint egy GeForce RTX 4090 Laptop GPU típusú mobil videokártyát is tartalmaz, azaz igen komoly tűzerővel rendelkezik, magabiztosan indulhat a leggyorsabb noteszgépek versenyében. A 17,3 hüvelykes képátlójú kijelzővel ellátott notebook 2 TB-nyi SSD-vel, Wi-Fi 6E támogatással, valamint Windows 11 Home operációs rendszerrel kerül forgalomba.

Az Egyesült Királyságban listázott gamer noteszgép 3904 angol fontért kapható, ez az összeg már a helyi általános forgalmi adót is tartalmazza, azaz átszámítva 1 720 000 forintot kérnek el érte. A hazai ár ennél magasabb lehet, már csak a magasabb ÁFA teher miatt is.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére