Vége a battle royale játékok aranykorának?

Az idei E3-ról látványosan hiányzott a műfaj.

Vége a battle royale játékok aranykorának?

A 2018-as E3 a battle royale-ról szólt: az EA a Battlefield V-be, az Activision a Black Ops 4-be pakolt BR módot, a Fear the Wolves Csernobilba ment, még netes képregényekből is battle royale-t csináltak, lásd Rapture Rejects.

Idén teljesen más volt a helyzet. Az egyetlen bejelentett BR játék nem is önálló projekt, csak egy játékmód (Fallout 76 Nuclear Winter). Megemlíthetnénk esetleg a Fall Guys című multiplayer platformert, ami ugyan nem teljesen illik a műfajba, bár száz ember küzd benne, míg csak egyikük marad életben, de ennyi.

Mindez elég egyértelmű jele annak, hogy a battle royale aranykorának vége, de legalábbis szünetel. Nem a meglévő játékok népszerűsége tekintetében persze, hiszen a Fortnite, a PUBG és az Apex Legends is köszöni szépen, jól van, de új alkotásokról, a műfajba belépni szándékozó fejlesztőkről és kiadókról nem igazán hallani.

Galéria megnyitása

Meglepő látni, milyen hamar hullámvölgybe került a dolog, mondjuk a League of Legends utáni MOBA-őrülethez képest. A játékstúdiók talán rájöttek, hogy az egyszerű alapötletet mégsem olyan könnyű úgy feldolgozni, hogy az hosszú távra lekösse a játékosokat. Ez látszik a tavalyi év fentebb emílített üdvöskéin is: a Fear the Wolves nem tudta igazán megvetni a lábát, a Rapture Rejects pedig 2020-ig korai hozzáférésben van, játékosszáma az első hónap ezres átlagáról száz alá esett.

Fontos elem, hogy a Fortnite live service műfajjá tette a battle royale-t, vagyis már nem elég kidobni egy új térképet évente kétszer, vagy pár fegyvert néhány havonta: a nagyközönség szezonbérleteket, kozmetikai cuccokat, jutalmakat, különböző játékmódokat, fegyvereket, eventeket vár el, sokszor a valóságtól eléggé elrugaszkodott gyakorisággal. Az igények még az olyan óriási sikereket is alááshatják, mint az Apex Legends, amit mindenki imád, milliók játszottak már vele, de rendszeresen kritikák érik azért, mert nem elég gyors a friss tartalmak kiadása.

Nem véletlen, hogy több próbálkozás kudarcba fulladt. A Radical Heights, vagy az Islands of Nyne csak két példa azokra a projektekre, ahol az alapjaiban egyszerű formula megcsillantotta összetettségét és elkészítésének nehézségeit. Nyilván továbbra is számos battle royale vár megjelenésre, lásd mondjuk a Planetside Arenát, de a Daybreak játékának indulását is már többször elcsúsztatták.

A battle royale műfaj még mindig hihetetlenül népszerű, és további képviselőit várhatjuk a jövőben, de ha az E3 bármiféle betekintést nyújt a jövőbe, annyi biztos, hogy a fejlesztők és kiadók már sokkal óvatosabban vágnak bele, mint egy évvel ezelőtt.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap