Vásárolna 16K-s Micro LED kijelzőt 1,7 milliárd forintért? Van egy tippünk!

Hamarosan indul a Sony Micro LED paneljeinek a forgalmazása, de szinte leírhatatlanul sokba kerülnek majd a különböző konfigurációk.

Vásárolna 16K-s Micro LED kijelzőt 1,7 milliárd forintért? Van egy tippünk!

A Sony az elsők között vágott bele komolyabban a Micro LED technológia fejlesztésébe, és ennek eredményeként rövidesen kiskereskedelmi forgalomba kerülnek a vállalat késznek ítélt paneljei. Ez hivatalosan a Crystal LED (CLEDIS) néven fut a Sonynál, és bátran nevezhetjük ultra-prémium terméknek.

A Sony azzal a céllal fogja elsősorban kínálni a Crystal LED paneleket, hogy azzal komplett otthoni mozirendszereket hozhassanak létre a felhasználók a hagyományos projektor és vászon elhagyásával. A képminőségben egy ilyen váltás leírhatatlan különbséget eredményez majd, viszont az is biztos, hogy nem sokan tehetik majd meg, hogy ezt meglépjék. Az ilyen megoldások általában teljesen keretmentesek és kisebb panelekből épülnek fel a nagyobb megjelenítők. Így van ez Sonynál is, aki a szabványos felbontásokhoz igazítva fogja kínálni a konstrukciókat, ennek megfelelően 2K, 4K, 8K és 16K Crystal LED konfigurációkból lehet majd választania a megrendelőnek.

Galéria megnyitásaMint eddig a legtöbb Micro LED alapú fejlesztésnél, a Sony megoldásánál is minden egyes pixelt egyedileg vezérelt LED fényforrások alkotnak, és ezáltal elképesztő paraméterek jellemzik. A japánok elárulták azt is, hogy 0,003 mm² minden egyes felhasznált LED mérete, szóval tényleg mikroszkopikus méretű, ahogy arra a technológia neve is utal. A termék kontrasztaránya milliós léptékkel mérhető, nem probléma a számára a valódi fekete produkálása, és kiemelkedő lehet a színhűsége. 1000 nites fényerőt tud gond nélkül biztosítani a Crystal LED panel, szinte 180 fokos a látószöge, mondhatni a legélesebb nézőpontokból sem torzít, 140 százalékban képes lefedni az sRGB színteret, és természetesen a 100%-os DCI-P3 támogatásnak sincs híján. Itt már magától értetődik, hogy a HDR (10 bit) szupportról sem kell lemondani.

A japánok ugyan már elérkezettnek látták a Crystal LED fogyasztói forgalmazásának a megkezdését, de ez a technológia még eléggé alacsony pixelsűrűséget nyújt, ami brutális képátlókat eredményez. A szimpla 2K-s (Full HD) kijelzőt 18 panel fogja alkotni, és 110 hüvelykes lesz, a 4K esetében már 220 collal kell számolni, a 8K-nál eléri a képernyő a 440 hüvelyket, az abszolút csúcsot jelentő 16K-s kiszerelés pedig 790 colos és extraszéles kialakítású lesz. Az 576 panelből összeállított monstrum 19,2 méter széles és 5,48 méter magas lesz. A Sony arról beszél, hogy házimozik mellé ajánlja a fejlesztését, de az látható a számokból, hogy egyszerű otthonokon belül nincs ilyen megoldásoknak hely. Még a 4K-s konfiguráció is 4,87 x 2,73 méteres felületet igényel.

A Sony hivatalosan nem beszélt a konkrét csomagok árairól, de azt megtudhattuk, hogy egyetlen panel nagyjából 10 ezer dollárt fog kóstálni, és ebből már kiszámolható, hogy 180 ezer és 5,76 millió dollár között alakulhat a különböző kivitelek ára. A forgalmazás még ebben a hónapban beindul, szóval nem kell már sokáig várnia annak, aki egy Bugatti Chiron áránál is többet szeretne kijelzőre költeni.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap