Shop menü

VALAMI GOND VAN AZ AMD-NÉL: TÖBB TESZTELŐHÖZ SEM ÉRKEZTEK MÉG MEG A ZEN 5 ALAPÚ TESZTPROCESSZOROK

Az új processzorok hivatalosan 2024. július 31-én jelennek meg kereskedelmi forgalomban, azaz vészesen fogy az idő, amit tesztelésre lehet fordítani, ha a médiumok a megjelenés napjára cikkeket szeretnének prezentálni.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Valami gond van az AMD-nél: Több tesztelőhöz sem érkeztek még meg a ZEN 5 alapú tesztprocesszorok

Az AMD következő generációs asztali processzorai, a ZEN 5 architektúra köré épülő RYZEN 9000-es modellek a tervek szerint a következő hét folyamán debütálnak, azaz rövidesen kereskedelmi forgalomban is találkozhatunk velük. Ez természetesen azt is jelenti, hogy az új termékekről készülő tesztek is rövidesen megjelenhetnek, ám ezen a téren még van némi fennakadás: egyes tesztelők azt állítják, még mindig nem kapták meg a tesztre szánt processzorokat, ami kezd frusztráló lenni.

Több médium képviselői is arról számoltak be a színfalak mögött, hogy az AMD csapata még mindig nem juttatta el hozzájuk a tesztelésre szánt RYZEN 9000-es processzorokat, és sokan információt sem kaptak azzal kapcsolatban, mégis mikor érkeznek meg az újdonságok a tesztasztalra. Más források arról számoltak be a VideoCardz munkatársainak, hogy azt az információt kapták, rövidesen megérkeznek a tesztprocesszorok.

Az aktuális helyzet alapján egyre kevesebb idő áll rendelkezésre a tesztek elkészítésére, márpedig az efféle munka rengeteg időt emészt fel, amennyiben lelkiismeretesen letesztelnek minden processzort, és nem eltérő szoftververziókkal készített, korábban született eredményeket emelnek be az eredmények közé. A probléma főként az európai és az ázsiai tesztelőket érinti, de legalább két olyan amerikai tesztelőről is tudni lehet, akik még nem kapták meg a tesztprocesszorokat. Jelenleg legalább 8 tesztelőtől érkezett hír arról, hogy nincsenek tesztprocesszoraik, ami azért eléggé jelentős fennakadásnak tűnik.

További érdekesség, hogy egyes tesztelők arról számoltak be, hogy első körben nem is kapnak tesztpéldányt a csúcsmodellből, a RYZEN 9 9950X processzorból, így az első tesztek lényegében a hat-, nyolc-, illetve tizenkét maggal ellátott processzorokra korlátozódnak. Ez persze nem jelenti azt, hogy senki sem prezentál RYZEN 9 9950X eredményeket, hiszen sokan az alaplapgyártóktól származó mérnöki tesztpéldányokra támaszkodnak majd, amelyek tökéletes alternatívát jelenthetnek.

Eddig az AMD térfelén nem is igazán azzal volt baj, hogy nem érkeztek meg időben a tesztre szánt processzorok, sokkal inkább az jelentette a legnagyobb kihívást, hogy még az utolsó pillanatban is érkeztek UEFI Firmware frissítések, amelyek miatt sokszor újra el kellett végezni a teljes tesztet, ha a kontrollmérések eltéréseket mutattak.

A médiumok közül a ComputerBase csapata már nyilvánosan is szóvá tette, hogy sem a RYZEN 9000-es sorozatú asztali processzorok, sem pedig a RYZEN AI 300-as sorozatú mobil processzorokkal felszerelt notebookok nem állnak rendelkezésre tesztelésre. A dolog egyes tesztelők szerint azért is rendkívül frusztráló, mert egyes esetekben úgy értékesítették egyes viszonteladók a processzorokat, hogy azok még hivatalos árat sem kaptak, így bizonyos tesztelők idő előtt tudtak kitenni előzetes eredményeket.

A várakozások szerint a tesztprocesszorok még a héten megérkezhetnek, ami azt jelenti, hogy eléggé szűkös lesz az az időkeret, amit a megjelenés napjáig tesztelésre lehet fordítani… Az AMD csapata hivatalosan még nem reagált a helyzetre, de ha ezen a téren változás következik be, frissítjük hírünket.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére