Ütősek lettek az Nvidia Pascal alapú mobil videokártyái

A mobil, MXM formátumú bővítőkártyaként érkező példányokat mostantól ugyanúgy hívják, mint asztali társaikat.

Ütősek lettek az Nvidia Pascal alapú mobil videokártyái

Az Nvidia ma egy remek meglepetéssel készült mindazok számára, akik a nem is oly távoli jövőben szeretnének új, modern mobil videokártyával szerelt noteszgépet vásárolni. A cég ma lerántotta a leplet legújabb mobil videokártyáiról, amelyek Pascal alapokon nyugszanak, és egy meglehetősen régi hagyománnyal szakítanak, hiszen ezúttal nem lesz akkora szakadék az asztali és a mobil videokártyák teljesítménye között, mint korábban.

Az előrelépés részben a 16 nm-es FinFET gyártástechnológiának, részben pedig a Pascal architektúra rugalmasságának és fejlesztéseinek köszönhető, hiszen ezek együttesen segítenek a teljesítmény növelésében és a fogyasztás csökkentésében. Persze az Nvidia egyéb módszereket is bevet annak érdekében, hogy az adott gamer noteszgép minél hatékonyabban, minél hosszabb időn át működhessen akkumulátorról.

Ilyen trükk a Battery Boost funkció, ami korábbról már ismerős lehet. Ez a szolgáltatás még a GeForce GTX 800M tagjaival mutatkozott be, célja pedig az, hogy egy adott FPS limit beállításával pont annyi teljesítményt fordítson a rendszer a játék játszható futtatására, amennyi feltétlenül szükséges, így nem készül az indokoltnál több képkocka, ami segít a fogyasztás csökkentésében és az akkumulátoros üzemidő növelésében. Az új mobil videokártyákkal a Battery Boost szolgáltatás legújabb kiadása is megjelent, amelynek célja, hogy még stabilabban tartsa a rendszer a megcélzott sebességet, még kisebb hullámzással, így a felhasználói élmény sokkal jobb lehet. A Battery Boost szolgáltatáshoz a játékok képminőség-beállításait is hozzárendeli az Nvidia, így a képminőség optimalizálásával, vagy szükség esetén annak csökkentésével tovább növelhető a hatékonyság és így az akkumulátoros üzemidő. A frissített Battery Boost ráadásul nem marad a Pascal alapú mobil videokártyák kiváltsága, ugyanis a Maxwell család tagjai is megkapják, méghozzá frissítés formájában.

Az új mobil videokártyáknál az Nvidia szakít a korábbi nevezéktannal is, így az újdonságokat pont ugyanúgy hívják, mint asztali társaikat. Erre azért kerülhetett sor, mert a fentebb említett újítások jóvoltából végre sikerült közelíteni egymáshoz a mobil és asztali videokártyák teljesítményét, így megfelelő hűtéssel a két tábor között csak nagyjából 10% körüli teljesítménykülönbség mutatkozhat. Ez lehetővé teszi az egységes nevezéktan használatát, hiszen így már egységesebb a teljesítmény is.

Ez persze nem jelenti azt, hogy a mobil videokártyák most már ugyanolyanok, mint asztali társaik, hiszen erről szó sincs – a cél inkább az, hogy a teljesítményszintek hasonlóak legyenek. Ennyi bevezető után nincs is más hátra, mint az, hogy vessünk néhány pillantást az új kínálatra.

A Pascal alapú mobil videokártyák közül talán a GeForce GTX 1070 a legérdekesebb, ugyanis asztali társához képest alacsonyabb órajeleken dolgozik, cserébe viszont több CUDA maggal és így több textúrázóval is rendelkezik, amelyek segítenek ellensúlyozni az alacsonyabb órajel hatásait. Erre a furcsa lépésre valószínűleg az energiahatékonyság növelése miatt volt szükség.

Az új videokártyák esetében fontos leszögezni, hogy a múltbéli gyakorlattal ellentétben mostantól kötelezően alkalmazandó alap-órajelet is meghatároz az Nvidia, amihez a partnereknek igazodniuk kell, így nem fordulhat elő, hogy egy szupervékony noteszgépbe egy rendkívül alacsony órajeleken dolgozó GeForce GTX 1080-as mobil VGA kerül. Órajelek terén a másik fontos újítás, hogy a Dual-FET alapú tápellátás, illetve a többfázisú tápellátás-vezérlők jóvoltából mostantól gyárilag megemelt órajeleken ketyegő mobil videokártyák is kerülhetnek a noteszgépekbe – nyilván ehhez megfelelő hűtésre is szükség lesz. Az egyelőre egyébként nem világos, hogy az új videokártyák TDP-je hogyan alakul, az viszont biztos, hogy a Pascal alapú bestiák csak rendes hűtéssel lesznek képesek hozni az asztali modellek teljesítményét, hisz az elégtelen hűtőteljesítmény throttlingot eredményez, vagyis a GPU visszafogott teljesítménnyel dolgozik.

További jó hír, hogy az új videokártyák 75 Hz helyett immár 120 Hz-es maximális képfrissítési ráta mellett dolgozó G-Sync támogatást kínálnak, a partnerek pedig többféle G-Sync kijelzőt is piacra dobnak, amelyek 1920 x 1080, 2560 x 1440 vagy 3840 x 2160 pixeles natív felbontás mellett működhetnek.

A Pascal alapoknak köszönhetően az új kijelző-vezérlő adta lehetőségek is élvezhetőek, azaz a HDMI 2.0b mellett DisplayPort 1.3/1.4 támogatás is rendelkezésre áll. Az új videokártyákkal a VR piac is nagy lökést kaphat, mivel mindhárom Pascal alapú mobil termék támogatja a VR headsetek használatát, ugyanis elegendő teljesítményt kínálnak hozzájuk – nyilván teljesítményszinthez mérten eltérő beállításokra lesz szükség. Fontos még megemlíteni, hogy a videó kódoló és dekódoló egységek immár képesek a HEVC Main8, Main10 és Main12 profilú tartalmak hardveresen gyorsított lejátszására, valamint a HEVC Main8 és Main10 profilú tartalmak kódolásának hardveres gyorsítását is lehetővé teszik.

Mivel a mai egy normál, éles rajt, így az Nvidia partnerei már megkapták az új videokártyákat, köréjük épített termékeik pedig nagyon rövid időn belül feltűnhetnek az üzletek polcain.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward