Ütős mobildizájnt alkotott a Samsung feltekeredő kijelzővel

A cég által levédetett formavilágot abszolút el tudjuk képzelni kész termékként is.

Ütős mobildizájnt alkotott a Samsung feltekeredő kijelzővel

A flexibilis megjelenítők megjelenésével megannyi érdekes kialakítású eszközt képesek létrehozni a gyártók, legalábbis elvi síkon, hiszen kereskedelmi forgalomba egyelőre még csak a FlexPai okostelefonja került, és az sem aratott osztatlan sikert. Mindenestre a cégek egyre másra védetik le a különböző kialakításokat, és néha egészen érdekes is akad ezek között, egy ilyennel ismerkedhetünk most meg.

A Samsung már többféle hajtogatós és feltekerős megoldással előrukkolt, de ez a mostani különösen jól kidolgozott, miközben egészen sokatlan is. Láttunk már működés közben is olyan prototípus eszközt, ami feltekerhető kijelzővel rendelkezett, de talán ez a mostani dizájn tűnik a leginkább életképesnek és átgondoltnak. Mint azt megtudhattuk, ennek a szabadalomnak a kérvényét tavaly november 28-án nyújtotta be a Samsung, nem sokkal azt követően, hogy először megcsodálhatta a nagyérdemű a cég első működő összehajtható okostelefonját, de most fogata el a WIPO (World Intellectual Property Office).

Viszont az a mostani szabadalom egészen más tészta, mint a Galaxy Fold, hiszen itt már nem egyszerűen félbe van hajtva a megjelenítő, hanem feltekeredik a házba az a része, amire zárt állapotban nincs szükség. Az eszköz a működését tekintve lényegében a régi szétcsúsztatható okostelefonokra hajaz, csak éppenséggel itt már egy óriási kijelző lesz az egész masina eleje a szétnyitást követően. A megjelenítő úgy van feltekerve a házban, hogy minél kevesebb stressz érje, így csak egyetlen átgörgetést kell elviselnie, nincs szőnyegszerűen feltekerve a házban. Viszont emiatt egy kicsit vastagabb, egyedibb a dizájn, mint amilyen lehetne, ha a kijelző szorosan fel lenne tekerve egy tengelyre a készülék aljában.

Galéria megnyitása

Sok szabadalom csak elnagyoltan mutatja be egy-egy elgondolás működését, de ez a mostani ábrák még olyan részleteket is tartalmaznak, mint a mikrofonnak az apró rése a szerkezet oldalán, közvetlenül a C-típusú USB mellett, ami azért kerülhetett a mobil keretére, mert így tudták a tervezők beosztani a helyet a zsúfolt házban. Az okostelefon tetején figyelhető meg a beszédhangszóró, ami talán a normál hangkeltő szerepét is betölti – ha máskor nem, a sztereo hangzás biztosításakor. Van értesítési LED is a flexibilis panel felett, és különböző szenzorok is megfigyelhetőek itt. Sajnos a hátlap egyik rajzon sem szerepel, de a megvastagított felső részből arra lehet következtetni, hogy ott lesz elhelyezve a főkamera a társaival – hisz valószínűsíthető, hogy többkamerás modullal számolna a Samsung.

A kijelző kinyitásáért felelő gomb a szerkezetnek a felső részére került, szintén oldalra, és ezt felfelé kell tolni a nyitáshoz, lefelé húzni pedig a záráshoz. Magát a mechanikát biztosan motor fogja mozgatni, hiszen eléggé szofisztikált felépítésről van itt szó, aminek hajszálpontosan kell működnie. Itt nem csupán a megjelenítő emelkedne ki, hanem a mögötte levő merev felület is, ez pedig gondoskodna arról, hogy kellő tartása legyen a panelnek nyitott állapotban, és a megjelenítőt mindkét szélén egy kicsi sáv bent tartja, így attól sem kell tartani, hogy kimozdulhat a helyéről. A nyitott állapotában nagyjából 40 százalékkal fog megnövekedni a masina hasznos felülete, és ilyenkor extra magas képarányt kapnak az emberek, ez pedig jól jöhet például multitasking esetén vagy böngészéskor.

Galéria megnyitása

Mint minden szabadalom esetében, ezúttal is meg kell jegyezzük, hogy természetesen nem garantálja semmi sem azt, hogy a Samsung valóban készíteni fog a leírásoknak, rajzoknak megfelelő eszközt. Azonban az némi reménységet nyújt, hogy milyen aprólékos tervekről van most szó. Feltekerhető megjelenítőben egyébként nemcsak a Samsung gondolkodik, hanem például a BOE és az LG is – ez utóbbi már kész televíziót be is mutatott ilyen alapon, persze az a dimenzióit tekintve egészen más liga.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap