Ütős Microsoft szuperszámítógép-fürt, ami a TOP500-as lista 5. helyét csípte el

A mesterséges intelligenciával kapcsolatos feladatokhoz épített szuperszámítógép-fürt igencsak ütőképesnek tűnik, ám még elég sok a homályos részlet vele kapcsolatban.

Ütős Microsoft szuperszámítógép-fürt, ami a TOP500-as lista 5. helyét csípte el

A TOP500.org által frissített globális szuperszámítógép-fürt toplistán hamarosan megjelenik a Microsoft által épített rendszer is, amelyről az online megrendezett Build 2020 konferencián esett szó. A Microsoft az új rendszert egy San Franciscóban található kutatólabor, az OpenAI számára építette, amely mesterséges intelligenciával kapcsolatos fejlesztésekkel foglalkozik.

Galéria megnyitásaAz új erőforrás jóvoltából sokkal nagyobb AI modelleket lehet majd tréningezni, de az újításból több fejlesztő is profitálhat, ugyanis a tréningezés során használt keretrendszert szélesebb körben is elérhetővé szeretnék tenni a Githubon és az Azure AI-n keresztül, illetve a szuperszámítógép-fürt erőforrásait is használhatnák a partnerek, a fejlesztők, illetve a kutatók is.

Az új szuperszámítógép-fürttel kapcsolatban egyelőre eléggé szűkszavú volt a bejelentés, vagyis nem derült ki, hogy pontosan mely GPU-ra, illetve mely CPU generációra esett a választás az építés során.

Nincs kizárva, hogy az Nvidia A100-as GPU-ja is szerephez jutott a művelet során, ám ezt csak később lehet biztosan kijelenteni, amennyiben további részletek is napvilágot látnak.

Annyi biztos, hogy a Microsoft rendszere 285 000-nél is több processzormagot, és 10 000 GPU-t használhat, a node-ok között pedig 400 Gbps-os hálózati kapcsolat húzódik a minél gyorsabb, minél alacsonyabb késleltetésű kommunikáció elősegítése érdekében. Az újdonság egyelőre még nem tűnt fel a TOP500.org listáján, ami persze nem is túl meglepő, hiszen ez a lista júniusban és novemberben szokott frissülni.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap