Ütős középkategóriás mobil lett a Gionee S8

A kínai vállalat csúcsgépeket meghazudtoló körítéssel vértezte fel az új mobilját, ami éppen ezért nem is lesz olcsó.

Ütős középkategóriás mobil lett a Gionee S8

A Gionee is ott van a Mobile World Congressen, és gőzerővel építi az európai arculatát. A vállalat egy meglehetősen nagyszabású előadás keretében állította reflektorfénybe a következő mobilját. A Gionee S8 (nem összekeverendő a Gionee Elife S8-cal) igazán szép látványt nyújt, és mindenképpen érdemes tüzetesebben is megvizsgálni a képességeit, mert tartogat érdekességeket.

Az első találkozásnál rögtön feltűnhet az érdeklődőknek, hogy a Gionee kompromisszumot nem tűrően tervezte meg a készüléket, ennek eredményeként az egész ház fémből van. A vállalat szakemberei még azt is megoldották, hogy a burkolaton ne legyenek „törések”, a különböző antennák miatt. A Loop dizájn lényege az, hogy a telefon éleire kerültek az antennák, így láthatatlan marad az egyébként nagyon fontos árnyékoló szigetelés, ami eddig jóformán minden olyan okostelefon burkolatát „elcsúnyította” kicsit, ami teljesen fémből készült. Mások mellett például az Apple is gőzerővel dolgozik azon, hogy ezeket a határvonalakat eltüntesse. Az előlapot oltalmazó üveglap 2.5D profillal rendelkezik, így még kényelmesebben simul majd a felhasználó tenyerébe a telefon. Az S8 megjelenítője 5,5 colos, 1080p-s és AMOLED technológiát használ. Lenyűgözően élénk színvilággal lehet számolni, ami a 401 PPI-s pixelsűrűséggel ötvözve valószínűleg minden érdeklődőben birtoklási vágyat ébreszthet. A kijelző támogatja a Force Touch technológiát is, ami három érzékelési szintet fog megkülönböztetni. Gyors érintéssel lehet kiválasztani elemeket, tapintásra előnézettel szolgál az eszköz, határozott nyomásra pedig megnyitja a fájlokat/programokat.

A Gionee a kamerákat sem hanyagolta el, és ahogy az lenni szokott, a főkamera ígérkezik igazán érdekesnek. A vállalat szinte mindent megtett azért, hogy minél jobb fényképeket tudjon csinálni az okostelefon kevés környezeti fény mellett is. A 16 megapixeles képérzékelő előtt egy F/1.8-as rekeszértékkel bíró lencserendszer található, a szenzor pedig speciális, RWB alpixel-elrendezéssel szolgál, tehát a zöld helyére egy kifejezetten fényérzékeny fehér egység került. A Gionee elmondása szerint ezzel a felépítéssel 80 %-kal csökkent a zajszint, miközben az érzékenység 40 százalékkal javult. A gép fókuszrendszere szinte tévedhetetlen és nagyon gyors lesz, ugyanis egyaránt alkalmaz fáziseltérésen alapuló eljárást (PDAF), és infralézeres megoldást is. A szoftveres oldalon olyan extra is van, mint például az optikai karakterfelismerés (OCR) – de ez egyelőre csak az angolt és a kínait ismeri. Az S8 ugyan „csak” Full HD videózásra biztosít lehetőséget, de ilyen téren kitesz magáért. Nemcsak a kép, hanem a hang is kiváló lesz a kettő darab 70 dB-es, magas érzékenységű mikrofonnak, valamint az AKM4961 hangchipnek köszönhetően. A zajok kellően meg lesznek szűrve, és végeredményben érezhető térhanggal fog szolgálni a mobil. A szelfikamera is elmaradhatatlan kellék, ez 8 megapixeles.

Az újdonságban egy viszonylag friss lapka bukkant fel, a középkategóriában rajthoz álló MediaTek Helio P10-ről beszélhetünk. Ez a big.LITTLE architektúrás chip a nyolc magjával szinte minden helyzetben gondtalanul fogja mozgatni az alkalmazásokat, és persze magát az Android operációs rendszert is. Fontos kiemelni, hogy 4 GB-nyi rendszermemóriával száll ringbe a Gionee S8, ami legfeljebb igazán extrém felhasználási körülmények mellett fogyasztható el, normál használattal sok applikáció megfér egymás mellett a háttérben. Az okostelefont nem lehet bővíteni, azonban 64 GB tárhelyet nyújt, ami azért csaknem minden vásárlónak elegendő lehet. Az integrált 4G LTE hálózati modem támogatni fogja a VoLTE technológiát, és akár 300 Mbps-os sávszélességet is nyújthat a letöltések alkalmával. A szerkezet kettő SIM kártyának biztosít majd helyet.

Az Android 6.0-val érkezik a készülék, ami hamarosan egy komolyabb frissítésen is át fog esni. A Marshmallow jelenleg még az Amigo 3.2 felhasználói felülettel szolgál, de a vállalat előrejelzése alapján nyár elején, júniusban jönni fog az Amigo 4.0. A Gionee saját megoldása minden bizonnyal jelentős újításokkal fog főverziót váltani. A szoftveres oldalon ki kell még térni a WhatsAppra, itt ugyanis egy egészen különös opcióval is szolgál az S8. A népszerű csevegő alkalmazás kettő különböző felhasználói fiókkal futhat egyidejűleg, a cég elgondolása szerint az egyik a privát fiók lehet, a másik pedig a munkahelyi. A Gionee sok energiát fektetett abba, hogy minél keskenyebb peremek közé préselje be az 5,5 hüvelykes kijelzőt. A vállalat elmondása szerint olyannyira jól sikerült a hely kihasználása, hogy a 74,9 milliméteres S8-nál nagyon kevés keskenyebb alternatíva létezik a piacon (ilyen például az LG G3). Az előlapon látható menügomb egy ujjlenyomat-olvasót is magába foglal. Az hátlap mögött lapuló telep 3000 mAh-s, és 18 wattos gyorstöltést támogat (9V, 2A).

A Gionee S8 jelen állás szerint március végétől lesz megvásárolható, és 450 eurós összeg szerepel majd az árcéduláján. Elnézve a képességeit, semmi esetre sem lehet költséghatékonynak nevezni a készüléket, és bár az extrái valóban jók, ez akkor is csak egy erős közepes vas. A vállalat sajnos „európai árazással” küldi bevetésre Európában a friss okostelefonját, így nem érdemes csodára számítani.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward