Ütős Gigabyte BRIX AMD APU-val és mobil videokártyával

A Gigabyte ezúttal egy mobil Richland APU-val és egy Radeon M275X mobil videokártyával felszerelt apró asztali számítógépet dobott piacra, ami kifejezetten a játékosokat veszi célba.

Ütős Gigabyte BRIX AMD APU-val és mobil videokártyával

A Gigabyte nemrégiben mutatott be néhány új BRIX sorozatú apró asztali számítógépet, amelyek mindannyian Haswell alapokra építkeznek. Akkoriban reménykedtünk abban, hogy hamarosan Kaveri alapú BRIX modellek is megjelennek, ám kívánságunk csak félig teljesült: valóban érkezett egy AMD APU-ra támaszkodó modell, de ez Kaveri helyett "csak" Richland APU-t alkalmaz. Cserébe viszont helyet kapott a fedélzetén egy ütős mobil videokártya is, ami a Radeon R9 M275X típusjelzést viseli.

A szóban forgó komponensek a GB-BXA8G-8890-es termékkóddal ellátott BRIX-ben lapulnak. A 0,88 literes űrtartalmú ház az eredeti BRIX-nél ugyan nagyobb, cserébe viszont ütőképesebb hardverkomponenseket rejt, ahogy arra fentebb már utaltunk. Az 59,6 x 128 x 115,4 milliméteres mérettel érkező ház piros-fekete színösszeállítással rendelkezik – összességében elég kellemes megjelenésű terméknek mondható. A külcsínnél ezúttal sokkal fontosabb a belbecs: az apró barebone, azaz félkész konfiguráció belsejében egy mobil Richland APU teljesít szolgálatot, amely az A8-5557M típusjelzést kapta. A két processzormodullal, azaz négy processzormaggal rendelkező mobil központi egység 2100 MHz-es alap- és 3100 MHz-es Turbo Core órajelen ketyeg, TDP-je pedig 35 wattos értéket képvisel. A tokozáson belül helyet kapott egy Radeon HD 8550G típusú videovezérlő is, amely 256 stream egységgel gazdálkodik. A GPU 554 MHz-es alap- és 720 MHz-es boost órajelen ketyeg. A kínálatból persze a kétcsatornás DDR3-as memóriavezérlő sem hiányzik, amely ezúttal a DDR3U-1333 MHz-es, a DDR3L-1600 MHz-es, illetve a DDR3-1600 MHz-es memóriamodulokat támogatja.

A 100 x 105 milliméteres alaplap két darab So-DIMM memóriafoglalatot rejt, amelyek gyárilag üresek, hiszen barebone rendszerről van szó. A memóriafoglalatokban maximum 16 GB-nyi 1,35 voltos üzemi feszültséget alkalmazó DDR3L-1333/1600 MHz-es memóriamodul kaphat helyet. Ugyan az A8-5557M típusú mobil Richland APU tartalmaz videovezérlőt, szerencsére mégsem kell megelégednünk az általa kínált teljesítménnyel, mivel a konfiguráció részét képezi egy Radeon R9 M275X mobil videokártya is, ami 2 GB-nyi GDDR5-ös fedélzeti memóriával gazdálkodik. Ezzel a termékkel kapcsolatban egyelőre nincs bővebb információ, már ami a legfontosabb tulajdonságokat illeti, de mivel gamer barebone rendszerről van szó, aligha lehet gond a GPU teljesítményével.

A Gigabyte újdonsága gyárilag nem tartalmaz semmilyen adattárolót, de igény szerint mind mSATA 6 Gbps-os, mind pedig 2,5 colos SATA 6 Gbps-os adattárolóval felvértezhetjük. A kínálatban mini PCIe bővítőhely is található, igaz, ez gyárilag foglalt, ugyanis itt lapul a 802.11 a/b/g/n/ac támogatást nyújtó WiFi vezérlőt, illetve a Bluetooth 4.0-s vezérlőt rejtő bővítőkártya. Az audió vezérlő szerepét egy Realtek ALC269-es egység tölti be, a Gigabites Ethernet kapcsolatot pedig egy Realtek RTL8111G vezérlő biztosítja.

A csatlakozók között két előlapi, illetve két hátlapi USB 3.0-s port, egy mini DisplayPort és egy HDMI videó kimenet, egy Gigabites Ethernet port, egy fejhallgató kimenet és egy Kensington Lock port sorakozik. Az apró gamer barebone igény szerint akár monitor vagy televízió hátuljára is felszerelhető, hála a VESA 75/100 támogatással érkező rögzítő keretnek.

Arról egyelőre nincs hír, hogy a Gigabyte újdonsága mikor jelenik meg kereskedelmi forgalomban, így az is rejtély, mennyibe kerül majd.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward